Προσωρινή αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΥ στο Γραμματικό. Ο ΕΔΣΝΑ επιμένει στην συνέχιση του έργου

ΧΥΤΑ Γραμματικού

“Ανέκρουσε πρύμναν” η Περιφέρεια Αττικής για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού, όπου παρολίγον να υπάρξουν και θύματα. Συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή προσωρινής διακοπής του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Γραμματικού προκειμένου να αμβλυνθούν τα πνεύματα και “μέσω του διαλόγου, να κατανοηθεί από τους αντιδρώντες το τι ακριβώς συμβαίνει μέσω του συγκεκριμένου έργου.” (η δήλωση ανήκει σε στέλεχος του ΕΔΣΝΑ)

Η κατάσταση παρ΄ολίγο να εκτραχυνθεί και να χαθεί ο έλεγχος όταν ορτηγό της εταιρείας WATT -διαχειρίζεται το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων στο Κορωπί- ξεκίνησε προχθές τα ξημερώματα για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού, μεταφέροντας 10 τόνους υπολείμματος.

Με δεδομένο ότι υπάρχει μόνο μία οδός πρόσβασης προς τον ΧΥΤΥ, που περνά μέσα από οικισμούς της περιοχής, το φορτηγό έγινε αντιληπτό και στον ΧΥΤΥ συγκεντρώθηκαν περίπου 100 κάτοικοι της περιοχής, εγκλωβίζοντας στο εσωτερικό του το προσωπικό της WATT.

Στους εγκλωβισμένους σύντομα προστέθηκε και ο επικεφαλής της αστυνομίας στη Βορειοανατολική Αττική, που κατάφερε να φύγει αρκετές ώρες αργότερα, έπειτα από παρέμβαση τριών ομάδων της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ).

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την αποχώρηση φορτηγού και αστυνομικών, δέχθηκαν ενέδρα (!) με πετροπόλεμο από σημεία του βουνού!

Μετά το περιστατικό αυτό, η WATT δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει τη μεταφορά υπολείμματος, εκφράζοντας φόβους για την ασφάλεια των εργαζομένων της.

Εν τω μεταξύ, το ίδιο ζήτησε και η αστυνομία από τον ΕΔΣΝΑ, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση, αλλά και να δοθεί επαρκής χρόνος ώστε να καταστρωθεί ένα σχέδιο φύλαξης των εγκαταστάσεων και αστυνόμευσης της διαδρομής των φορτηγών προς και από τον ΧΥΤΥ.

Είχε προηγηθεί αποστολή εγγράφου του Δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψηνάκη, που ζήτησε από την Ελληνική Αστυνομία να προβεί στην «άμεση διακοπή της απόθεσης απορριμμάτων στη θέση Γραμματικό».

Ο ΕΔΣΝΑ, πάντως, επιμένει επί της αρχής στην απόφασή του να λειτουργήσει τον ΧΥΤΥ, υλοποιώντας τον περιφερειακό σχεδιασμό.