Νόμος του κράτους η Απλή Αναλογική! Στο περιθώριο το Δημαρχοκεντρικό “καθεστώς”

Επανεκκίνηση στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης!  Τα άρθρα 28 και 56 που καθιερώνουν το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ τους και 111 αντίθετες ψήφους. Η τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, πέρασε με 241 ψήφους υπέρ έναντι 31 ψήφων κατά.


Η τροπολογία για την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, υπερψηφίστηκε με 149 ψήφους έναντι 122, ενώ ένας βουλευτής ψήφισε «παρών».

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης αποδέχθηκε την τροπολογία που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνώντας ότι «η μετάβαση (από τον ‘Καλλικράτη’ στον ‘Κλεισθένη’) πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο».

Με τον τρόπο αυτό εκτός των άλλων διασφαλίζεται ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, καθώς δεν θα έχει προηγηθεί εκλογή άλλης κυβέρνησης που θα μπορούσε να αλλάξει τον νόμο.

«Και αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019», ξεκαθάρισε ο Π. Σκουρλέτης.