Η απουσία υπεύθυνης στρατηγικής της ΚΕΔΕ συρρίκνωσε τη δυναμική της αυτοδιοίκησης και των αιρετών της

Η άρον-άρον συγκληθείσα το μεσημέρι της Πέμπτης, 12 Ιουλίου 2018 έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ στο ξενοδοχείο “Τιτάνια”, πιστοποίησε για μια ακόμη φορά το μέγεθος της λανθασμένης «στρατηγικής» που υιοθέτησε η ηγετική ομάδα του κορυφαίου οργάνου των αυτοδιοικητικών έναντι του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη από τον Φεβρουάριο 2018 μέχρι και χθες, ημέρα κατά την οποία ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος για τον Κλεισθένη 1.


Σε ένα ακόμη προσκλητήριο της ΚΕΔΕ, η συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών της χώρας «γύρισε» συνειδητά την πλάτη της αφού μόλις ένας αριθμός 40-50 Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων από όλη τη χώρα ανταποκρίθηκε στο προσκλητήριο του κ. Γ. Πατούλη και ειδικότερα προς την πρόταση του, «να γεμίσει εντός και εκτός η Βουλή από αγανακτισμένους αυτοδιοικητικούς προκειμένου να πιεστούν και να πειστούν οι βουλευτές ότι η Απλή Αναλογική θα καταστρέψει τη ζωή των Ελλήνων πολιτών» όπως ατυχώς και με ναπολεόντειο ύφος επί ημέρες διακήρυτταν τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτάκια.

Μάταια, ο επικεφαλής της αυτοδιοικητικής παράταξης “Νέα Αυτοδιοίκηση” Γιώργος Ιωακειμίδης, Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α. και Δήμαρχος Νίκαιας/Ρέντη επί σειρά μηνών και μέχρι χθες στο «Τιτάνια» προέτρεπε να αμβλυνθούν οι τόνοι, να επικρατήσει νηφαλιότητα και με διαλλακτικό τρόπο να διεκδικηθούν κρίσιμες αλλαγές και διορθώσεις επί του Νομοσχεδίου. 

Η μόνη ψύχραιμη φωνή προσπεράστηκε «αβρόχοις ποσίν»σε κάποιες περιπτώσεις λοιδορήθηκε προσωπικά από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ- με αποτέλεσμα, να «τσιμενταριστεί» μια αχρείαστη απόσταση μεταξύ Υπουργείου και ΚΕΔΕ και χθες, αργά τη νύχτα, να ψηφιστεί ένας πολυσήμαντος και ανατρεπτικός για την αυτοδιοίκηση νόμος, χωρίς την συμμετοχή του κορυφαίου οργάνου των αιρετών της χώρας.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Γ. Ιωακειμίδη στη χθεσινή συνέλευση των περίπου 50 παρόντων μελών της ΚΕΔΕ: «Σήμερα η Αυτοδιοίκηση γνωρίζει μια μεγάλη ήττα»!

Σε ότι αφορά τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλη και τα όσα είπε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης των ολίγων αιρετών, ξεχωρίζει η δήλωση του, ότι, «ο Κλεισθένης 1, βάζει ταφόπλακα στις αλλαγές που χρειάζεται η Αυτοδιοίκηση» συνδέοντάς τις μάλιστα «με το εγχείρημα της συνταγματικής αναθεώρησης αλλά και τη δημοσιονομική ανάκαμψη της χώρας».

Αναφορικά με το θέμα του χρόνου διεξαγωγής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και τα συνταγματικά κωλύματα που επικαλέστηκε η κυβέρνηση προκειμένου να αιτιολογήσει την τροπολογία μεταφοράς των εκλογών τον Μάιο, ο κ. Πατούλης, εν είδει απολογίας, τόνισε ότι «η ΚΕΔΕ ουδέποτε έκανε λόγο για αντισυνταγματικότητα».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα και εξέφρασε την ελπίδα «το υπουργείο να λάβει υπόψη του το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να μην υπάρξουν στη συνέχεια περιπέτειες, όπως στην περίπτωση της πρόσληψης των δημοτικών υπαλλήλων στην καθαριότητα.»

Αργά, βράδυ, συνοδευόμενος από μικρό αριθμών μελών του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ παρακολούθησε από τα έδρανα των προσκεκλημένων της Βουλής την ψηφοφορία επί του Νομοσχεδίου και δεδομένου ότι δεν είχε δικαίωμα οποιασδήποτε λεκτικής παρέμβασης, αρκέστηκε στην καταγραφή μιας διαδικασίας που από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε πιστέψει ότι με αδιάλλακτη και μετωπική σύγκρουση θα μπορούσε να την ματαιώσει!