Την απόσυρση του Κλεισθένη ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» και να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος, με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας του κράτους και της αυτοδιοίκησης» ζητάει η ΚΕΔΕ, με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. 

Η Ένωση αναφέρει ότι ο «Κλεισθένης Ι» δεν επιφέρει καμία μεταρρύθμιση, αντίθετα παραδίδει την αυτοδιοίκηση στη διαπλοκή, καθώς με το νέο εκλογικό σύστημα ο κάθε δήμαρχος, για την όποια απόφαση, υποχρεούται να μπαίνει σε μία διαδικασία διαρκούς συναλλαγής.

Η επιστολή-αίτημα κοινοποιήθηκε μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι με πρωτοβουλία του προέδρου της Γιώργου Πατούλη, και τη μετάβαση των συμμετεχόντων στη Βουλή, σε μία ύστατη έκκληση προς τους βουλευτές να μη συνυπογράψουν «την καταδίκη της αυτοδιοίκησης».

Κατά τη διάρκεια της ΓΣ, ο κ. Πατούλης, απευθυνόμενος στους δημάρχους, στους εκπροσώπους των Περιφερειακών Ενώσεων των δήμων και όλους τους αιρετούς, έκανε λόγο για το βάρος ευθύνης που φέρουν απέναντι στην ψήφιση ή μη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. «Έχουμε ιστορική ευθύνη να μην το επιτρέψουμε γιατί θα απορρυθμίσει τους δήμους και θα φέρει χάος στη χώρα» σημείωσε.

Ο κ. Πατούλης τόνισε τόνισε ότι η ΚΕΔΕ επιχείρησε δύο φόρες να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, αλλά δεν κατέστη δυνατόν λόγω «φόρτου εργασίας» και επανέλαβε ότι με το νομοσχέδιο δεν επιλύονται προβλήματα, αντίθετα «προστίθενται και μάλιστα κρίσιμα για τη λειτουργία του θεσμού τής αυτοδιοίκησης, αλλά και της καθημερινότητας των πολιτών».

Όπως πρόσθεσε, το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και περιλαμβάνει άσχετες τροπολογίες. Επισήμανε ότι η ΚΕΔΕ, μέχρι στιγμής, δεν έχει πει τίποτα περί μη συνταγματικότητας και ευχήθηκε να μη διαπιστωθεί στη συνέχεια, όπως παλαιότερα με το ζήτημα της επαναπρόσληψης των καθαριστριών. Τέλος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «το χειρότερο στην ιστορία της ευρωπαϊκής αυτοδιοίκησης».

Στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, η ΚΕΔΕ υπενθυμίζει ότι ως ο θεσμικός εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, είχε ήδη διατυπώσει τη θέση της ότι το νομοσχέδιο «δεν αποτελεί μεταρρύθμιση», υπηρετεί «μόνο κομματικές σκοπιμότητες» και διαπιστώνει ότι δεν εισακούστηκε παρά την έγκαιρη κατάθεση των ολοκληρωμένων θέσεών της επί του περιεχόμενου του νομοσχεδίου.

Όπως υπογραμμίζει η Ένωση, το σχέδιο νόμου δεν δίνει λύσεις στα βασικά προβλήματα λειτουργίας των δήμων. Δεν προωθεί την αποκέντρωση. Δεν ενισχύει οικονομική ανεξαρτησία και λειτουργική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης και ενισχύει τον ασφυκτικό έλεγχο του κεντρικού κράτους.

Η ΚΕΔΕ χαρακτηρίζει «αλλοπρόσαλλο» το εκλογικό σύστημα που καθιερώνεται, καθώς «αλλού εισάγει απλή αναλογική για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και αλλού το πλειοψηφικό σύστημα».

Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει, ανοίγουμε «κερκόπορτα» στις δυνάμεις της διαπλοκής που χρεοκόπησαν τη χώρα μας να ελέγξουν και τα όργανα των δήμων και είναι πλέον γνωστό ότι «ένα κράτος, μία κυβέρνηση, ένας δήμος, κρίνονται από την αποτελεσματικότητά τους.

Για να είμαστε, όμως, αποτελεσματικοί, πρέπει να μπορούμε να διοικήσουμε και να λαμβάνουμε αποφάσεις. Και δεν μπορούμε να λάβουμε καμία απόφαση, χωρίς να μπαίνουμε σε μία διαδικασία διαρκούς συναλλαγής».

Όπως συμπληρώνει, αυτό το γεγονός θα βλάψει όχι μόνο το πολιτικό προσωπικό της αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως τους πολίτες. «Ο “Κλεισθένης”, ουσιαστικά, καθιστά τον θεσμό μας ανίσχυρο απέναντί στα συμφέροντα» αναφέρει η Ένωση και σημειώνει ότι το «μάθημα» που θα έπρεπε να πάρει το πολιτικό σύστημα από την κρίση των τελευταίων ετών είναι ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο με ένα σύστημα λειτουργίας του κράτους, που κύρια χαρακτηριστικά του είναι ο γραφειοκρατικός συγκεντρωτισμός, η συναλλαγή και η αδιαφάνεια».

Τέλος, στην επιστολή, η ΚΕΔΕ ζητάει από τον πρωθυπουργό την απόσυρση του νομοσχεδίου «Κλεισθένης» και την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και agenda την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του κράτους και το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης, που είναι δύο αλληλένδετα ζητήματα.

Γιατί «αν διαλυθούν οι δήμοι, θα διαλυθούν οι ζωές μας» τονίζει.