Οριστικό: τέλος Μαρτίου το νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση και με απλή αναλογική

Προς πλήρη επιβεβαίωση η είδηση που δημοσιεύθηκε το περασμένο Σάββατο στον “Ν” αναφορικά με το χρόνο δημοσιοποίησης του νομοσχεδίου διοικητικής ανασυγκρότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από τις δηλώσεις τoυ υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στον ραδιοφωνικό σταθμό “247” έγινε γνωστό ότι το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί μέχρι τέλος του Μαρτίου και αμέσως μετά το Πάσχα θα εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση. 

Στην ερώτηση που του υποβλήθηκε ότι “πέρασε περισσότερο από ένας χρόνος από την παρουσίαση του πορίσματος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εσωτερικών και ακόμη δεν έχουμε κείμενο νομοσχεδίου” ο υπουργός Εσωτερικών, τόνισε: «Δεν είναι κακό που έχει περάσει πολύς χρόνος. Καλό είναι να προαναγγέλλεις και όχι να αιφνιδιάζεις».

Για το χρόνο της διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε ότι θα μετακινηθούν από το Μάιο του 2019 το φθινόπωρο του ίδιου έτους. «Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, επειδή πρέπει να αποσυσχετιστούν από τις ευρωεκλογές, αυτό έκανε κακό το λένε όλοι, πάνε για το φθινόπωρο του 2019», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος,  ο υπουργός Εσωτερικών όταν ρωτήθηκε για τα δύο πιο σημαντικά πράγματα που κάνει ή θέλει να κάνει στο υπουργείο Εσωτερικών, τόνισε ότι είναι:

-Ο διαγωνισμός για τις 8.800 προσλήψεις μόνιμων στους δήμους, για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια

-Το νομοσχέδιο που θα εισαγάγει την απλή αναλογική στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για τη διάρκεια θητείας των δημάρχων διευκρίνισε: «Είναι κάτι το οποίο δεν το έχουμε καταλήξει ακόμη. Είναι ένα θέμα που θα άξιζε να το δούμε συνολικά  όχι μόνο για τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, αλλά συνολικά για όλες τις αιρετές θέσεις. Θα μπορούσε να πει κάποιος, γιατί για τους δημάρχους και να μην υπάρχει για τους βουλευτές; 

Με αυτήν την έννοια, όμως, ίσως θα έπρεπε να ολοκληρωθεί πια στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος».