Τρεις ενδιαφέρουσες βιβλιοπαρουσιάσεις σε Λαυρεωτική και Κορωπί

Τρεις ενδιαφέρουσες εκδόσεις παρουσιάστηκαν το διήμερο 10 και 11 Δεκεμβρίου 2016 στο Λαύριο και Κορωπί. Ειδικότερα:
στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, στο Λαύριο, παρουσιάστηκε η συλλεκτική έκδοση «Ευτέρπη» (Ημερολόγιο 2017) της Χορωδίας Λαυρίου με αναφορά στην ιστορία της Χορωδίας και στο νεοκλασικό κτίριο «Ευτέρπη» το οποίο χτίστηκε το 1893 από τη Γαλλική Εταιρεία Λαυρίου για να στεγάσει την ομώνυμη φιλαρμονική ορχήστρα.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, κ. Π. Φιλίππου, αναφέροντας μεταξύ άλλων στον σύντομο χαιρετισμό του, ότι «το Λαύριο με την ιστορία, τα μνημεία και τους αγώνες του, αναδεικνύει συνεχώς νέες πνευματικές δυνάμεις που προβάλλουν τη Λαυρεωτική και την ιστορία της και εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για την περιοχή».

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε στο Παλαιό Μηχανουργείο του λιμένος Λαυρίου η έκδοση του βιβλίου «Το Λαύριο φέγγει» της Αθανασίας Μαρκουλή Μποντιώτη.
Το βιβλίο εκδόθηκε από την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής και αναφέρεται στις στοές και στα μεταλλεία του Λαυρίου.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν, ο Δρ. Ιστορικός του Πανεπιστημίου της Iouvain la Neuve, Γιώργος Ν. Δερμάτης, ο Μαθηματικός και Συγγραφέας Γιώργος Ιατρού, ο Θεολόγος – Ψυχολόγος (MSC) του Πανεπιστημίου Φλωρεντίας και Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Λαυρίου Πέτρος Τσαλιαγκός και η συγγραφέας του βιβλίου, Φιλόλογος, Δρ. του ΕΜΠ Αθανασία Μαρκουλή – Μποντιώτη.

Στις δύο βιβλιοπαρουσιάσεις στο Λαύριο, παραβρέθηκαν, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, αντιδήμαρχοι και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι.

Το απόγευμα της Κυριακής, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου, παρουσιάστηκε το βιβλίο “Στη Σκιά του Ποσειδώνα. Η ανταρσία του Αντιτορπιλικού ΒΕΛΟΣ», του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Παναγιώτη Χατζηπέρου.

Το βιβλίο επαναφέρει στο προσκήνιο την ηρωική ανταρσία του πληρώματος του Αντιτορπιλικού «Βέλος», τον Μάιο του 1973, κατά της δικτατορίας και αποτελεί βιογραφική εμπειρία των γεγονότων όπως τα έζησε ο συγγραφέας.

Τις δύο βιβλιοπαρουσιάσεις παρακολούθησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής, κ. Πέτρος Φιλίππου, συμμετείχε στις συζητήσεις που ακολούθησαν, εξήρε το επίπεδο των δύο συγγραφικών εργασιών και αναφερόμενος, ειδικά, στο βιβλίο του συναδέλφου του, Αντιπεριφερειαρχη Νήσων, τόνισε με έμφαση ότι, “αναδεικνύει την ανάγκη για ειρήνη στη Μεσόγειο σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο τόσο στη γειτονική Τουρκία όσο και στη Μέση Ανατολή” κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι, Κορωπίου, Δημήτρης Κιούσης και Ραφήνας – Πικερμίου, Βασίλης Πιστικίδης.