Η νεοελληνική λογοτεχνία στο προσκήνιο. Από 20 Απρ. έως 25 Μαίου 2018 στο Κέντρο Πολιτισμού Στ. Νιάρχος

Διονύσιος Σολωμός

Τάκης Παπατσώνης, Γιώργος Ιωάννου, Γιώργης Παυλόπουλος και Διονύσιος Σολωμός μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» του κύκλου των Εκδηλώσεων Λόγου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το αφιέρωμα στη νεοελληνική λογοτεχνία (20 Απριλίου έως και 25 Μαΐου 2018)  επιχειρεί να φωτίσει πτυχές του έργου τους με σειρά ομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στον Πύργο Βιβλίων στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 

Υπ’ αυτό το πρίσμα η Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, διά χειρός Σταύρου Ζουμπουλάκη, προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της, που έχει την επιμέλεια του κύκλου, επαναφέρει στο προσκήνιο σημαντικούς λογοτέχνες που η άτσαλη εποχή μας με την ταχύτητα και την ευκολία της, τείνει να προσπεράσει.

Η αυλαία των εκδηλώσεων  ανοίγει την Παρασκευή 20 Απριλίου με επίκεντρο το κριτικό και δοκιμιακό έργο του Τάκη Παπατσώνη, που, σε αντίθεση με την ποίησή του, η οποία έχει αρχίσει τον τελευταίο καιρό να έλκει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον, παραμένει άγνωστο στο ευρύ κοινό.

Σημαντικό μέρος των κριτικών του κειμένων αφιερώνεται στην μελέτη τόσο της παλαιότερης και σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνικής δημιουργίας όσο και  της ευρωπαϊκής, από τον Δάντη μέχρι τον Έλιοτ και τον Κλοντέλ.

Το κριτικό και δοκιμιακό έργο του Παπατσώνη συγκροτεί εν τέλει έναν κόσμο όπου συνυπάρχουν αρμονικά η ευρωπαϊκή και η χριστιανική παράδοση. Σύμφωνα με τους διοργανωτές «η μελέτη του έργου αυτού θα φωτίσει και τα αισθητικά πρότυπα της ποίησής του». 

Αυτή την πτυχή του έργου του Παπατσώνη στην εκδήλωση θα επιχειρήσουν να φωτίσουν ο Γιάννης Δημητρακάκης, που θα μιλήσει για τη «Γαλλική ποίηση στο δοκιμιακό έργο του Τ. Παπατσώνη», ο Βασίλης Μακρυδήμας, για τον «Καβάφη του Τάκη Παπατσώνη», ο Βασίλης Βασιλειάδης με θέμα «Περπατώντας στους δρόμους της κριτικής με συντροφιά τον Τ.Κ. Παπατσώνη» και ο Βασίλης Λέτσιος με θέμα «Τάκης Παπατσώνης και Edgar Allan Poe», ενώ θα συντονίσει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης.

Αφορμή να ξαναδιαβάσουμε τον Γιώργο Ιωάννου χαρακτηρίζουν οι διοργανωτές τη δεύτερη εκδήλωση του κύκλου, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Απριλίου. Ενός έργου πολύπτυχου, αλλά με βαθιά εσωτερική ενότητα, που εκτείνεται από την πεζογραφία, το χρονικό, τη μετάφραση αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, την έκδοση δημοτικών τραγουδιών και άλλων έργων του λαϊκού πολιτισμού, έως την έκδοση περιοδικών.

Θα μιλήσουν η Σοφία Ιακωβίδου με θέμα «Οδηγός πλοήγησης στο έργο του Γ. Ιωάννου», ο φιλόλογος Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλος με θέμα «Ο Γιώργος Ιωάννου και το περιοδικό ‘Ελεύθερη Γενιά’», ο φιλόλογος εκπαιδευτικός Άρης Δρουκόπουλος με θέμα «Η επίδραση του Γιώργου Ιωάννου σε νεότερους συγγραφείς» και ο Σταύρος Ζουμπουλάκης «Για τα κατηχητικά, λόγος τρυφερός και πάνυ ωφέλιμος», ενώ θα συντονίσει ο Διονύσης Καψάλης, ποιητής, μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ.

Από τις πιο σεμνές μορφές της λογοτεχνίας μας, ο Γιώργης Παυλόπουλος, που δεν εγκατέλειψε ποτέ τη γενέτειρά του, τον Πύργο, μπορεί να μην άφησε παρά μόνο ποιητικό έργο και συμπληρωματικά την επιστολογραφία του, ωστόσο επαναπροσεγγίζεται πιο σφαιρικά στην τρίτη εκδήλωση του αφιερώματος την Πέμπτη 10 Μαΐου. Η προ μηνών συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του (εκδ. Κίχλη), άλλωστε, προσφέρει πρώτης τάξεως ευκαιρία.

Θα μιλήσουν ο Δημήτρης Αγγελάτος για τη «Δραματική λυρική ποίηση του Γιώργη Παυλόπουλου», ο Γιάννης Ξούριας, φιλόλογος, για τις «Μορφές, φωνές και μνήμες νεκρών στην ποίηση του Γ. Παυλόπουλου», ο ποιητής Κώστας Κουτσουρέλης με θέμα «Ο λύκος, το φίδι και τα πουλιά. Γύρω στον κόσμο του Γιώργη Παυλόπουλου» και ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας για τα «Κλειδιά και αντικλείδια του Γ. Παυλόπουλου. Το ποίημα ως τραυματική και ιαματική συναίρεση της ύπαρξης».

Η Κόλαση και ο Παράδεισος στο έργο του Διονυσίου Σολωμού εξετάζεται στην τελευταία εκδήλωση του αφιερώματος, την Παρασκευή 25 Μαΐου, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Είναι δυο θεματικές που απαντώνται μόνιμα στο έργο του κορυφαίου ποιητή από τα πρώτα σχεδιάσματα μέχρι τις ώριμες συνθέσεις του.

Θα μιλήσουν ο Γιώργος Κεχαγιόγλου, ομ. καθηγητής ΑΠΘ, με θέμα «Ο Σολωμός με μεταφυσική: Άδης, Καθαρτήριο, Κόλαση, Παράδεισος, πραγματώσεις και ερμηνείες», ο Μιχάλης Πασχάλης, ομ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με θέμα «Από το Καθαρτήριο στην Κόλαση: μια ανάγνωση του ‘Ύμνου εις την Ελευθερίαν’» και ο Δημήτρης Πολυχρονάκης, αν. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, για τις «Όψεις του Παραδείσου και της Κόλασης στο σολωμικό έργο», ενώ συντονίζει ο ποιητής Δημήτρης Κοσμόπουλος.  

20 Απριλίου έως 25 Μαΐου 2018

Ώρα 19:30

Είσοδος ελεύθερη

Πύργος Βιβλίων (ισόγειο)Εθνική Βιβλιοθήκη της ΕλλάδοςΚέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχο