Δίμηνο μαθημάτων για τον Καβάφη στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη

Αφιερωμένοι στον Καβάφη είναι ο Απρίλιος και ο Μάιος στο Ιδρυμα Ωνάση. Οι δημοφιλείς διαλέξεις «Κ.Π. Καβάφης» του Αρχείου Καβάφη επιστρέφουν στη Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Ωνάση με έναν καινούργιο κύκλο συναντήσεων με τίτλο «Επτά ποιήματα, Επτά μαθήματα». Κάθε μάθημα του εκπαιδευτικού προγράμματος ξεκινά από την ανάλυση ενός επιλεγμένου ποιήματος του Καβάφη. Για τον φετινό κύκλο έχουν επιλεγεί τα ποιήματα «Επάνοδος από την Ελλάδα», «Εν τω Μηνί Αθύρ», «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον», «Η Πόλις», «Περιμένοντας τους Βαρβάρους», «Ο Δημάρατος», «Ο Επίσκοπος Πηγάσιος».  

Στόχος των μαθημάτων του Αρχείου Καβάφη είναι να φωτίσουν το λογοτεχνικό και πολιτισμικό περιβάλλον, στο οποίο γράφτηκαν τα συγκεκριμένα έργα, ώστε κάθε ποίημα να οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη συζήτηση και συσχέτιση με άλλα έργα του Αλεξανδρινού ποιητή και άλλων Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Επίσης, στον χώρο της Ωνασείου Βιβλιοθήκης το Αρχείο Καβάφη εγκαινιάζει μια σειρά από τις λεγόμενες «performance lectures».

Οι «Παραστασιακές Διαλέξεις» θα εξετάσουν σε βάθος τη σχέση ανάμεσα στο καβαφικό έργο, την έρευνα γύρω από αυτό, αλλά και την ατομική εμπειρία της ανάγνωσης, μέσα από μια πρωτοποριακή συνύπαρξη ποίησης και παράστασης. Αφετηρία της κάθε διάλεξης αποτελεί και πάλι ένα ποίημα του Καβάφη, όμως θα συνεχίζει τη «διαδρομή» της πλέκοντας την έρευνα με το επιχείρημα, τη συγκίνηση, τη συμμετοχή και την παράσταση.

Η πρώτη διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Απριλίου με θέμα «Μύρης: Μια παραστασιακή διάλεξη για τον θρήνο και τη φιλία» από τον υποψήφιο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο του Aberystwyth Μάριο Χατζηπροκοπίου.

Το επόμενο «ποίημα – μάθημα» είναι ο «Δημάρατος» το ερχόμενο Σάββατο 8 Απριλίου στη 1 μ.μ. από τον Γιάννη Παπαθεοδώρου, αναπληρωτή καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 56