Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 η Αθήνα.Σειρά εκδηλώσεων τη Δευτέρα, 23 Απριλίου

Μια πομπή επίσημων προσκεκλημένων που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, 23 Απριλίου, ώρα 19:30, από το Μουσείο Ακρόπολης και θα συνεχιστεί για περίπου μισή ώρα ως τη συμβολή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου με την Αποστόλου Παύλου, 

 θα σηματοδοτήσει την έναρξη των εκδηλώσεων που θα γίνουν στο πλαίσιο κήρυξης της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου 2018. Της πομπής θα προπορεύεται η μπάντα του δήμου Αθηναίων, ενώ σε πέντε σημεία θα υπάρχουν ορχήστρες από παιδιά μουσικών σχολείων.

Θα έχει προηγηθεί η επίσημη τελετή στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος θα κηρύξει την έναρξη των εκδηλώσεων, παρουσία του δημάρχου της Αθήνας, υπουργών, εκπρόσωπων φορέων που σχετίζονται με το βιβλίο, καθώς και επίσημων προσκεκλημένων από το εξωτερικό, όπως η γενική διευθύντρια της Unesco, αλλά και πρόεδροι ενώσεων για το βιβλίο.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), τα μέλη του οποίου έδωσαν ομόφωνα το «πράσινο φως» στο αίτημα του δήμου Αθηναίων για την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του αρχαιολογικού πεζοδρόμου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και του Ωδείου Ηρώδου Αττικού, προκείμενου να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις.

Το ίδιο βράδυ, (23ης Απριλίου) γύρω στις 21:30, στην κλίμακα ανόδου του Ηρωδείου η Big Band του Δήμου Αθηναίων θα ερμηνεύσει για περίπου μία ώρα τραγούδια τζαζ και σουίνγκ. Η όλη διοργάνωση θα ολοκληρωθεί στις 11 το βράδυ στο Ηρώδειο, όπου στον χώρο της ορχήστρας δέκα ηθοποιοί (πιθανόν και κάποιοι από τους θεατές) θα αναγνώσουν στίχους του Ομήρου.

Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, η είσοδος στη διοργάνωση θα είναι ελεύθερη, με τον αριθμό των θεατών να μην ξεπερνά τις 2.000.

Σημειώνεται ότι η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO να εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Η Αθήνα θα είναι Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, μετά από επιλογή του διεθνούς οργανισμού, για έναν ακριβώς χρόνο, δηλαδή ως τις 23 Απριλίου 2019.

Ο Ian McEwan στην Αθήνα

Ο βραβευμένος Βρετανός συγγραφέας Ian McEwan θα επισκεφτεί για πρώτη φορά την Αθήνα στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια πρωτεύουσα Βιβλίου».Την Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 στις 19.00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα συνομιλήσει εφ’ όλης της ύλης με τον Χάρη Βλαβιανό, συγγραφέα και καθηγητή Ιστορίας & Πολιτικής Θεωρίας του Αμερικανικού Κολεγίου Αθηνών.