Έρωτος Αποτελέσματα, ήτοι ιστορία ηθικοερωτική με πολιτικά τραγούδια, Εν Βιέννη της Αυστρίας, 1792

Το Έρωτος Αποτελέσματα…, έργο ανώνυμου συγγραφέα, συνιστά ένα ιστορικής σημασίας κείμενο, το οποίο έχει θεωρηθεί ως το πρώτο έντεχνο πεζό δημιούργημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

Αποτελείται από μια αφιερωματική προσφώνηση, ένα «ΠΡΟΟΙΜΙΟΝ» και τρεις ιστορίες σε πεζό λόγο, στις οποίες εισχωρούν σαράντα τέσσερα στιχουργήματα.

Το έργο σημείωσε αξιόλογη εκδοτική επιτυχία. Εκτός από την πρώτη τυπογραφική έκδοση της Βιέννης το 1792, υπήρξε και μία κλεψίτυπη [;] δεύτερη έκδοση (χωρίς να φέρει ένδειξη τυπογραφείου), καθώς και μία τρίτη, το 1809, στο τυπογραφείο του Βεντότη.

Το έργο επανεκδόθηκε και στη Βενετία κατά τα έτη 1816 και 1836, στα τυπογραφεία των Γλυκήδων και του Φραγκίσκου Ανδρεώλα αντίστοιχα.

Το Έρωτος Αποτελέσματα… κρίνεται αναγκαίο να τοποθετηθεί στο πλαίσιο του χρόνου και του τόπου όπου εξεδόθη και οργανικά ανήκει, και στους ελληνικούς παροικιακούς λόγιους κύκλους, οι οποίοι έχουν διαποτιστεί από τις ιδέες του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού.

Η βιντεοσκοπημένη ομιλία για “Το Έρωτος Αποτελέσματα…, έργο ανώνυμου συγγραφέα”, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση για παιδιά, ενήλικες, οικογένειες

Ακούστε την ομιλήτρια κ. ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΜΑΝΤΖΗ, Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο «Αγ. Κύριλλος & Αγ. Μεθόδιος», Veliko Tarnovo, Βουλγαρία.

https://www.youtube.com/watch?v=mx6MiCFYMpQ&feature=share&fbclid=IwAR0NFRK45bpa-9RsQU485szbKwLqlZmWub-JfocTqkJ0IaCYyiB1b7ClKFY