Πιθανή η λήψη νέων μέτρων λόγω έξαρσης του κορωνοϊού. Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics

Συναγερμός καθημερινά στη χώρα, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού εμφανίζονται σταθερά αυξημένα τις τελευταίες ημέρες, με 58 να προστίθενται χθες.

Τα 28 εξ αυτών εντοπίστηκαν στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα είναι διασκορπισμένα σε διάφορες περιοχές, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται η λήψη νέων μέτρων, με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας κ. Χαράλαμπο Γώγο να μιλάει στον «ΣΚΑΪ» για «έξαρση της νόσου».

Ταυτόχρονα βέβαια, είναι ανάγκη ο ανασχεδιασμός του ΕΣΥ, όπως ανέφερε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του London School of Economics, κ. Ηλίας Μόσιαλος, καθώς «η πανδημία ταρακούνησε συθέμελα τα εθνικά συστήματα υγείας, αναδεικνύοντας τις αδυναμίες τους».

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 16:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αντικείμενο την εντατικοποίηση των ελέγχων και την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του ξεσπάσματος του νέου κορωνοϊού.

«Βρισκόμαστε σε μια φάση που υπάρχει έξαρση», τόνισε χθες στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος. Αναφερόμενος σε πιθανά μέτρα που μπορεί να ληφθούν είπε πως μπορεί να επανέλθει το όριο των 6 ατόμων ανά τραπέζι, αλλά και η χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους. «Ίσως δεν έπρεπε να γίνει αυτό (σ.σ να καταργηθεί το όριο).

Οι μάσκες μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό όπλο για την επιδημία σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε», δήλωσε. Ο κ. Γώγος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστάσεις συνωστισμού που παρατηρούνται σε πανηγύρια, beach bars και νυχτερινά μαγαζιά.

«Η χώρα μας μπορεί να διεκδικήσει να γίνει ένα περιφερειακό hub για την αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δηλαδή να δημιουργηθεί ένα παράρτημα του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC.

Αυτό δεν είναι ουτοπικό, δεδομένης της έως τώρα επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας αλλά και του πακέτου κοινοτικής στήριξης που έχουμε τη δυνατότητα να λάβουμε, αν προτείνουμε στοχευμένα έργα», ανέφερε ο κ. Μόσιαλος.

Καινοτόμες προτάσεις, όπως η παραπάνω, εξέθεσε ο καθηγητής στο London School of Economics στη διαδικτυακή συζήτηση για την πανδημία και τον ρόλο των πολιτών, που διοργάνωσε η Ένωση Ασθενών Ελλάδας με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Παύλο Τσίμα.

«Θεωρώ ότι ο ECDC θα έπρεπε να καλύπτει μια ευρύτερη γεωγραφική ακτίνα» διευκρινίζει, ενώ αναφέρθηκε στην έλλειψη συντονισμού εκ μέρους της Ε.Ε. στη διαχείριση του κορωνοϊού.

Στα καθ’ ημάς, ο κ. Μόσιαλος προτείνει ενίσχυση του ΕΟΔΥ, ψηφιοποίηση του συστήματος με δημιουργία ενιαίας, διαφανούς, βάσης δεδομένων ασθενών, μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε ένα πραγματικό ασφαλιστικό ταμείο, κ.ά.

«Επομένως, χρειαζόμαστε νοσοκομεία ικανά να αναλάβουν ηλικιωμένους που πάσχουν παράλληλα από δύο ή τρία νοσήματα», σημειώνει ο Έλληνας καθηγητής.

Εν ολίγοις, «το σύστημα θα πρέπει να διέπεται από σύμπραξη και συνεργατικότητα των ειδικοτήτων, όχι από τον κατακερματισμό που βιώνουμε έως σήμερα». Ακόμα και η γεωγραφική κατανομή των νοσοκομείων είναι πεπαλαιωμένη, αφού σχεδόν όλα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, όπου κάποτε ζούσε συγκεντρωμένος ο πληθυσμός της.

«Είμαστε ακόμα στο πρώτο ημίχρονο» στη μάχη με τον κορωνοϊό, σχολιάζει ο κ. Μόσιαλος, που δηλώνει αισιόδοξος για την εξεύρεση του εμβολίου.

«Βρίσκονται εν εξελίξει 150 ερευνητικές προσπάθειες, ενώ 15 από αυτές είναι ήδη στη φάση των κλινικών δοκιμών».

Όπως ανακοίνωσε το ΕΚΠΑ, έχουν ελεγχθεί για την ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού 261 εθελοντές δότες πλάσματος. Το 88% αυτών βρέθηκε να έχει αντισώματα έναντι του ιού με μεθοδολογία που έγινε στο Ινστιτούτο Παστέρ.

Ογδόντα δύο υγιείς δότες έχουν ήδη δωρίσει το πλάσμα τους για χορήγηση σε ασθενείς που νοσηλεύονται. Δέκα ασθενείς έχουν λάβει τη θεραπεία αυτή στη χώρα μας και όλοι είχαν βελτίωση. Τέλος, χθες προκηρύχθηκαν 81 θέσεις μόνιμων ιατρών σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 49 αφορούν μονάδες στα νησιά.