Ανησυχία στους επιστήμονες από την ενδεχόμενη χρήση «πιστοποιητικού ανοσίας» μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων

Ιδιαίτερη ανησυχία διακατέχει τους ειδικούς η ενδεχόμενη χρήση «πιστοποιητικού ανοσίας» από όσους πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους και στην κανονικότητα μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, όπως έχει επανειλημμένως προτείνει o επικεφαλής του Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ και σύμβουλος του Λευκού Οίκου δρ Αντονι Φάουτσι, αλλά και ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Όπως επισημαίνει η Κλερ Στάντλεϊ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Κέντρο Επιστημών Υγείας και Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν, τα υπάρχοντα τεστ αντισωμάτων δεν είναι αξιόπιστα και συχνά «μπερδεύουν» αντισώματα άλλων κορωνοϊών με εκείνα του COVID-19.

Έτσι, ένα θετικό αποτέλεσμα δεν προϋποθέτει απαραιτήτως έκθεση στον νέο κορωνοϊό, αλλά πιθανώς σε αυτόν του κοινού κρυολογήματος. Επίσης, δεν είναι ακριβή στον εντοπισμό ατόμων που νόσησαν με ήπια συμπτώματα και διαθέτουν λίγα αντισώματα.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η θέσπιση τέτοιων «πιστοποιητικών ανοσίας», τονίζει η Στάντλεϊ, να εξωθήσει κάποιους στο να κολλήσουν τον ιό, προκειμένου να εξαιρεθούν από τα περιοριστικά μέτρα και να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο, τιμωρώντας τελικά όσους συμπεριφέρθηκαν υπεύθυνα, μειώνοντας τις πιθανότητες έκθεσή τους στον ιό και μετάδοσής του στην κοινότητα.

Επίσης, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Αμπρααμ Γουάγκνερ, εκτιμά, σύμφωνα με την επιστημονική εμπειρία από άλλους κορωνοϊούς, ότι η ανοσία στον νέο ιό δεν θα διαρκεί περισσότερο από ένα έτος.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και ιδιαίτερα των εφαρμογών προειδοποίησης προσέγγισης σε επιβεβαιωμένο κρούσμα, οι οποίες κρίνονται απαραίτητη προϋπόθεση για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή στην ομαλότητα, θα είναι απολύτως εθελοντική.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε επίσης ότι οι ηλεκτρονικές εφαρμογές θα πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως με τη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Τέλος, το εύρος των δεινών για την υγεία που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αυξάνεται καθημερινά με βάση τις παρατηρήσεις των ειδικών.

Ο νέος παθογόνος παράγων, εκτός από τις βλάβες που προκαλεί στους πνεύμονες, στην καρδιά, στον εγκέφαλο και στα έντερα, και είναι υπεύθυνος για την παραγωγή θρόμβων και για τη διαταραχή λειτουργίας του ήπατος, προκαλεί και σημαντικές βλάβες στη νεφρική λειτουργία.

Όπως εξηγεί ο Αλαν Κλίγκερ, νεφρολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ, οι μισοί από όσους νοσηλεύονται με COVID-19 παρουσιάζουν αίμα ή λεύκωμα στα ούρα, γεγονός που μαρτυρά βλάβη στα νεφρά.

Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η διαπίστωση ότι 14% έως 30% των ασθενών που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ στη Νέα Υόρκη και στη Γουχάν εμφανίζουν μειωμένη νεφρική λειτουργία και επιβάλλεται να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση.

Οι ερευνητές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν ευρύτερες έρευνες προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της νεφρικής δυσλειτουργίας στους πάσχοντες από COVID-19.