Ν. Τζανάκης: Έως και 200.000 τα ενεργά κρούσματα. Μετά τις 20 Απριλίου πτωτική τάση

Την εκτίμηση ότι μετά τις 20 Απριλίου αναμένεται να καταγραφεί μείωση του αριθμού ενεργών κρουσμάτων και νοσηλειών εξέφρασε το πρωί της Παρασκευής, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Όπως σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πτώση των δεικτών διασωληνωμένων και θανάτων θα ακολουθήσει δύο με τρεις εβδομάδες μετά. «Ελπίζω ότι θα σταματήσουμε γύρω στα 900 κρεβάτια», ανέφερε χαρακτηριστικά, ως προς την πίεση στις ΜΕΘ.

Παράλληλα, ο καθηγητής τόνισε πως ζούμε μια παρατεταμένη κορύφωση του κορωνοϊού, με μεγάλη διασπορά, υπογραμμίζοντας πως οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι τα ενεργά κρούσματα προσεγγίζουν τις 200.000, ενώ τα πραγματικά περιστατικά είναι 4 με 6 φορές παραπάνω από το αριθμό που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ.

Αν γίνονταν τεστ σε όλο τον πληθυσμό θα ανακαλύπταμε 8.000 – 9.000 την ημέρα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εμβόλιο Pfizer: «Θα χρειαστεί και τρίτη δόση»

Την ανάγκη χορήγησης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της Pfizer, δώδεκα μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, επισήμανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας, Αλμπερτ Μπουρλά.

Η εκτίμησή του εξηγεί πλήρως γιατί η Ε.Ε. ήδη διαπραγματεύεται την αγορά 1,8 δισ. εμβολιαστικών δόσεων από την Pfizer για την επόμενη διετία, ώστε να μη βρεθεί, για ακόμη μία φορά, ουραγός στις προμήθειες.

Παρά τα δρακόντεια μέτρα και την επιτάχυνση των εμβολιασμών, οι νεκροί από COVID-19 στην Ευρώπη ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σήμερα, πρόκειται να εμβολιασθεί η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ με το εμβόλιο της ΑstraZeneca. Tην ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ, κάλεσε τους Γερμανούς να μειώσουν κατά το μέγιστο δυνατό τις κοινωνικές τους συναναστροφές προκειμένου να περιορισθεί το τρίτο πανδημικό κύμα που πλήττει τη χώρα, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση «δραματική και ανεξέλεγκτη», με τη χωρητικότητα των ΜΕΘ να έχει σχεδόν εξαντληθεί.

Ο Λόταρ Βίλερ, όπως και ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, τάχθηκε υπέρ της επιβολής απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας, αλλά και της γενικότερης εφαρμογής σκληρών περιοριστικών μέτρων.

Η Δανία, που ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου της ΑstraZeneca εξαιτίας της πιθανότητας πρόκλησης θρόμβωσης, αναζητεί τρόπους προκειμένου να διανείμει τις δόσεις που διαθέτει σε άλλα, φτωχότερα κράτη, που τις έχουν ανάγκη.

Ήδη, η πρωθυπουργός της Λιθουανίας Ινγκρίτα Σιμονίτε δήλωσε ότι η χώρα της θα παρελάμβανε με χαρά τις δόσεις του εμβολίου που δεν χρειάζεται η Δανία, τονίζοντας ότι οι Λιθουανοί που θέλουν να εμβολιασθούν είναι περισσότεροι από τις δόσεις εμβολίων που διαθέτει η χώρα.

Ακόμη ένα κύμα πανδημίας εξαπλώνεται τις τελευταίες ημέρες στην Ισπανία, όπου καταγράφονται οι περισσότερες νέες λοιμώξεις των τελευταίων μηνών. Τέλος, βρετανική μελέτη συνιστά τη διατήρηση τόσης απόστασης από τον συνομιλητή μας ώστε να μην μπορούμε να μυρίσουμε την αναπνοή του.