Ενεργειακή αναβάθμιση εννέα σχολείων του Δήμου Χαλανδρίου προϋπολογισμού 750.000 ευρώ

Στην ενεργειακή αναβάθμιση εννέα (9) σχολείων θα προχωρήσει ο Δήμος Χαλανδρίου, μετά την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 750.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Το έργο αφορά σε «Παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Χαλανδρίου» και εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης της χρήσης ΑΠΕ και της Συμπαραγωγής και προώθηση Χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις Αστικές Περιοχές» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2014-2020».

Προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση εννέα (9) σχολείων σε τέσσερα (4) σχολικά συγκροτήματα του Δήμου:

1ο Γυμνάσιο – 1ο Λύκειο (Διονύσου & Καλλισπέρη)
4ο Νηπιαγωγείο – 4ο Δημοτικό Σχολείο – 5ο Λύκειο (Σαλαμίνος & Αριστοφάνους)
5ο Νηπιαγωγείο – 5ο Δημοτικό Σχολείο (Αρκαδίας & Αργυροκάστρου)
12ο Δημοτικό Σχολείο – 15ο Νηπιαγωγείο (Ιωαννίνων & Ταϋγέτου)

Θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις στεγάνωσης και θερμομόνωσης, αντικατάστασης των κουφωμάτων (παραθύρων και εξώθυρες) και των φωτιστικών σωμάτων με νέα, τεχνολογίας LED.

Προβλέπονται συγκεκριμένα μονώσεις περίπου 4.733 τ.μ., τοποθέτηση κουφωμάτων περίπου 2.200 τ.μ. και 1.634 τεμαχίων φωτιστικών LED.

Δεδομένου ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει το 1,250 εκατ. ευρώ, ο Δήμος Χαλανδρίου θα διαθέσει το ποσό των 500.000 ευρώ από ίδιους πόρους για την ολοκλήρωσή του.

H υλοποίηση του έργου θα πρέπει να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου 2020, όπως ορίζεται στην πράξη ένταξης.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Χαλανδρίου, για να διεκδικήσει την ένταξη του έργου, ολοκλήρωσε από το 2019 Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ), στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια.

Μεταξύ άλλων, το ΣΔΑΕΚ του Δήμου Χαλανδρίου προτείνει μία σειρά από ενέργειες που έχουν στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στα δημοτικά κτήρια, προτείνοντας ενεργειακή αναβάθμιση σε επιλεγμένα δημοτικά κτήρια έως το 2022 και παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης στο σύνολο των δημοτικών κτηρίων έως το 2030.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων που έχουν χτιστεί εδώ και αρκετές δεκαετίες, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη ενεργειακή κατανάλωση (με ανάλογες εκπομπές CO2) και δεν εξασφαλίζουν συνθήκες θερμικής άνεσης για τους χρήστες.

Με αφορμή την ένταξη του έργου ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος δήλωσε:

Σίμος Ρούσσος, Δήμαρχος Χαλανδρίου

«Με μεγάλη ικανοποίηση υποδεχόμαστε την ένταξη του μεγάλου έργου ενεργειακής αναβάθμισης 9 σχολείων του Δήμου μας, τα οποία λόγω της παλαιότητάς τους έχουν μεγάλες απώλειες ενέργειας με σοβαρές επιβαρύνσεις για το περιβάλλον και τους προϋπολογισμούς των σχολικών επιτροπών, χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα, από άποψη συνθηκών, για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

»Το έργο, σε συνδυασμό με τη μεγάλη εργολαβία ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, που είναι σε εξέλιξη για παρεμβάσεις σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα της πόλης, αναμένεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα των σχολείων του Χαλανδρίου. Θέλουμε σχολεία λειτουργικά, σύγχρονα και πάνω απ’ όλα φιλικά για τη μαθητική κοινότητα και το περιβάλλον.

»Σ’ αυτό το πλαίσιο προχωρούμε στην υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομών, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και ίδιους πόρους του Δήμου, και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους ΟΤΑ».