Νοητό οδοιπορικό στην Ελλάδα του 18ου αιώνα με Simone Pomardi και Du Moncel

Με αισιοδοξία για το μέλλον, η Vergos Auctions ανανεώνει το ραντεβού της με το βιβλιόφιλο και φιλότεχνο κοινό, μέσω της καθιερωμένης πλέον δημοπρασίας «Σπάνιων Βιβλίων, Χειρόγραφων και Εγγράφων – Νεοελληνικής Χαρακτικής και Ζωγραφικής», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Athens Plaza και ώρα 6.00 μ.μ., τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας για τη διασφάλιση της υγείας των επισκεπτών της και των εργαζομένων της.

Ένα νοητό οδοιπορικό στην Ελλάδα του 18ου αιώνα γίνεται εφικτό, μέσω δύο εξαιρετικά σπάνιων έργων, του «Viaggio nella Grecia» του Ιταλού ζωγράφου Simone Pomardi και του «De Venise à Constantinople à travers la Grèce» του Γάλλου σχεδιαστή και χαράκτη Th. Du Moncel, τα οποία περιλαμβάνονται στα 526 είδη που θα δημοπρατηθούν την πρώτη ημέρα.

Στο «Viaggio nella Grecia», το οποίο σώζεται σήμερα σε ελάχιστα αντίτυπα, ο Ιταλός ζωγράφος S. Pomardi περιγράφει το ταξίδι που πραγματοποίησε στην Ελλάδα το 1805-6 ως συνοδός του Άγγλου αρχαιολόγου Edward Dodwell, με 92 χαλκογραφίες που διακρίνονται για την αισθητική τους και την συνέπεια στην τοπογραφία ενώ στο εντυπωσιακό έργο «De Venise à Constantinople à travers la Grèce», ο Th. Du Moncel απεικονίζει με εξαιρετικές λιθογραφίες τους τόπους που επισκέφθηκε.

Την πρώτη ημέρα της δημοπρασίας, ξεχωρίζουν επίσης:

– Το χειρόγραφο του αγιογράφου και συγγραφέα Διονυσίου εκ Φουρνά Ερμηνεία της ζωγραφικής τέχνης (β’ μισό 18ου αιώνα), που αποτέλεσε το βασικό εγχειρίδιο Ελλήνων και ξένων αγιογράφων για τη συνέχιση, τη διάδοση και την αναγέννηση της βυζαντινής αγιογραφικής τέχνης από τις αρχές του 18ου αιώνα μέχρι και σήμερα.

– Το τρίτομο χειρόγραφο Historique de l’Occupation internationale de la Crète, par le Capitaine Cazenove (1908), μία σημαντική ανέκδοτη πηγή για την ιστορία της αυτόνομης Κρήτης την περίοδο της κατοχής των Μεγάλων Δυνάμεων.

Η πλούσια συλλογή 162 έργων Νεοελληνικής Χαρακτικής και Ζωγραφικής της δεύτερης ημέρας της δημοπρασίας, περιλαμβάνει, σε προσιτές τιμές, έργα επιφανών καλλιτεχνών μεταξύ των οποίων οι Γ, Μόραλης, Α. Φασιανός, Ν. Λύτρας, Δ. Διαμαντόπουλος, Γ. Τσαρούχης, Α. Κυριακούλης, Μ. Μακρουλάκης κ.ά.

Για περισσότερες πληροφορίες για τους εναλλακτικούς τρόπους συμμετοχής στη δημοπρασία και τη διαδικασία εξέτασης των λαχνών, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που ορίζονται από την Πολιτεία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.vergosauctions.com