Εκλογές: Θρίαμβος Κυριάκου Μητσοτάκη, συντριβή Αλέξη Τσίπρα

Θρίαμβο για τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτέλεσε η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, καθώς το κόμμα, ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, κατέκτησε άνετα την πρώτη θέση με ποσοστό μεγαλύτερο του 40%, που το θέτει σε ασφαλή τροχιά κατάκτησης της αυτοδυναμίας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, η οποία πιθανότατα θα διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου.  

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε περιδίνηση καθώς υπέστη συντριπτική εκλογική ήττα, με τα ποσοστά του να προσγειώνονται στην περιοχή του 20%. Ενισχυμένο από τις κάλπες βγήκε το ΠΑΣΟΚ αλλά και το ΚΚΕ, όπως και η Ελληνική Λύση, το πέμπτο κόμμα που μπαίνει στη Βουλή.

Στους χαμένους της αναμέτρησης ο Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς το ΜέΡΑ25 μένει εκτός Βουλής.

Πολιτική κυριαρχία Ν.Δ.

«Διαβατήριο» αυτοδυναμίας για τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. στις δεύτερες εκλογές, που πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουνίου –παρά το γεγονός ότι η αριθμητική της κάλπης επιτρέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας– αποτέλεσε το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, συνιστά ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας της συνολικής στρατηγικής, αλλά και της αλυσίδας λαθών του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμφάνισε εικόνα κατάρρευσης.

Στους κερδισμένους της εκλογικής βραδιάς μπορεί να περιληφθεί και το ΠΑΣΟΚ: παρότι το σχήμα «όχι Μητσοτάκης, όχι Τσίπρας» δεν έτυχε της έγκρισης των ψηφοφόρων, όπως καταδεικνύει το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό της Ν.Δ., είναι σημαντικό ότι η Χαριλάου Τρικούπη προσέγγισε τον εκλογικό της στόχο και δεν παρασύρθηκε από το «ρεύμα» υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

Επίσης, θετική ήταν η έκβαση της αναμέτρησης για το ΚΚΕ, αλλά και την Ελληνική Λύση. Αντιθέτως, το ΜέΡΑ25 δεν επιβεβαίωσε τις δημοσκοπικές του επιδόσεις και τελικώς έμεινε εκτός Βουλής. Τέλος, παρότι επίσης δεν πέρασαν τον πήχυ του 3%, εκπλήξεις της εκλογικής βραδιάς αποτέλεσαν η ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας.

Οπως προαναφέρθηκε, παρά το γεγονός ότι τα χθεσινά αποτελέσματα θεωρητικά επιτρέπουν τη διαμόρφωση μιας σειράς κυβερνητικών σχημάτων, η χώρα κατά πάσα βεβαιότητα οδηγείται σε άκαρπες διερευνητικές επαφές, σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και νέες εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης, που μετά το χθεσινό αποτέλεσμα διατηρεί την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων, κατέστησε σαφές πως θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι σαφές πως η Ν.Δ. εισέρχεται στην επερχόμενη νέα προεκλογική περίοδο με «παράσταση αυτοδυναμίας», την οποία με το ποσοστό που συγκέντρωσε θα διασφάλιζε με άνεση εάν οι εκλογές είχαν διεξαχθεί, όχι με απλή αναλογική, αλλά με τον νέο εκλογικό νόμο.

Ομως, στις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν υπάρχουν μια σειρά ερωτήματα τα οποία μένει, επίσης, να απαντηθούν:

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το ιδιαίτερα δυσμενές αποτέλεσμα θα βρεθεί εγκλωβισμένος σε ένα σκηνικό εσωστρέφειας και περαιτέρω αποσυσπείρωσης.

Προς ποια κατεύθυνση θα επηρεάσουν το ΠΑΣΟΚ ο θρίαμβος Μητσοτάκη και η δεινή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.
• Εάν στη δεύτερη αναμέτρηση η Βουλή θα παραμείνει πεντακομματική ή όχι, καθώς όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων, τόσο θα μειώνεται ο πήχυς της αυτοδυναμίας για τη Ν.Δ.