82 τα νέα κρούσματα στη χώρα και 49 οι νεκροί

Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα, Τρίτη, 31 Μαρτίου, είναι 82 και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1.314, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του εκπρόσωπου του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 85 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ έξι έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε τους νέους θανάτους από κορωνοϊό στην Ελλάδα και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 49. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 72 έτη, ενώ 37 από αυτούς είναι άντρες και πάνω από το 96% είχαν υποκείμενο νόσημα.

Σήμερα έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων (συνολικά 7) και τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση ασθενών σε ΜΕΘ (+13).

Βρέθηκαν 20 κρούσματα στο πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, μεταξύ των κρουσμάτων βρίσκονται 20 περιστατικά που αφορούν την έξαρση της επιδημίας στο πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου. Tα 383 άτομα που βρίσκονταν στο πλοίο ελέγχθηκαν από ομάδα του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την πολιτική προστασία.

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 66 έτη, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς, το 57%, έχουν υποκείμενο νόσημα. Οι 17 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Στην Ελλάδα έχουν γίνει συνολικά 16.732 επιδημιολογικά τεστ.

Η βραδεία αύξηση του ιού στη χώρα μας έχει ως αποτέλεσμα σε διάστημα ενός μήνα να καταγραφούν μισοί θάνατοι από τον κορωνοϊό σε σχέση με τους αντίστοιχους από τη γρίπη.

Τι ισχύει για τη χρήση μάσκας

Ο κ. Τσιόδρας έδωσε οδηγίες και διευκρινίσεις σχετικά με τη χρήση μασκών. Σύμφωνα με τον ίδιο, δηλαδή, ότι δεν προστατεύουν απόλυτα, και θα πρέπει να εφαρμόζονται όλα τα μέτρα για να προστατευτούμε. Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε τα πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ που αναφέρουν ότι πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας από άτομα που νοσούν, αλλά και όσους φροντίζουν ασθενείς.

Η χρήση μάσκας δεν αναιρεί το μέτρο αποστασιοποίησης, που όταν τηρείται ευλαβικά εμποδίζει την διασπορά του ιού.

Όσον αφορά τη γυναίκα που διαμένει σε δομή φιλοξενίας και βρέθηκε θετική στον ιό μετά τη γέννηση του παιδιού της, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της. Επισημαίνεται ότι εξετάστηκε και φιλικό πρόσωπο υψηλού κινδύνου έκθεσης που συγκατοικούσε με τη γυναίκα και σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου δεν είναι φορέας του ιού.

«Ελπίζω να μην είναι αλήθεια αυτά για τις παραλίες. Αν χαλαρώσουμε, όλοι θα πληρώσουμε το τίμημα» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό.

Αύξηση θερμοκρασίας και διασπορά του ιού

Σχετικά με την αύξηση της θερμοκρασίας και την επίδρασή της στη διασπορά του ιού, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως υπάρχουν βασικά επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν ότι οι αναπνευστικοί ιοί το καλοκαίρι υποχωρούν, κάτι που ισχύει και για την οικογένεια των κορωνοϊών. Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα του πως θα συμβεί το ίδιο με τον νέο κορωνοϊό, και θα μειωθεί η διασπορά και η επιβίωσή του στο περιβάλλον της πατρίδας μας, αν και δεν μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα γιατί δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία.

Επίσης, πάνω στο ίδιο θέμα ο κ. Τσιόδρας δήλωσε πως ένα άλλο στοιχείο που δεν υπολογίζεται είναι ότι ο ιός κυκλοφορεί σε άλλες χώρες που χαρακτηρίζονται από διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες, και μπορεί να εισάγεται στην Ελλάδα από εκείνες.