Με αέρα Βερολίνου το πρώτο “Red Jasper” Cabaret Theatre της Αθήνας στην Κεφαλληνίας 18, Κυψέλη

Στην οδό Κεφαλληνίας 18 στην Κυψέλη, στον ιστορικό χώρο της B Σκηνής του ομώνυμου θεάτρου που εκ θεμελίων έχει ανακατασκευαστεί, μια πολύβουλη… κυψέλη ανθρώπων έχει μεταμορφώσει την μικρή σκηνή στο πρώτο cabaret – theatre της πρωτεύουσας εν όψει της πρεμιέρας της παράστασης “Tanz – Οι περιπέτειες μίας νεότητας” το Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου 2019.

Σιδεράδες και ακροβάτες, ελαιοχρωματιστές αλλά και πιανίστες, ηθοποιοί, τραγουδιστές, ηλεκτρολόγοι και διακοσμητές γκρεμίζουν, χτίζουν, βάφουν και κάνουν πρόβα.

Χριστίνα Χατζηνικολάου

Οι τοίχοι πήραν το χρώμα του κόκκινου βελούδου, τα θεατρικά καθίσματα ξηλώθηκαν και έδωσαν τη θέση τους σε τραπέζια, καρέκλες και μια μπάρα που… μυρίζει ήδη bitters από εντυπωσιακά κοκτέιλ.

Από το ταβάνι κρεμιούνται φώτα νέον και μεγάλοι γάντζοι για τα θεαματικά νούμερα των «Circus Cabaret». Ο Χρήστος Σταθούσης και η Holly Grace προβάρουν την εξπρεσιονιστική τους προσέγγιση στη γερμανική νεολαία του Μεσοπολέμου υπό τις οδηγίες του σκηνοθέτη Γιάννη Παναγόπουλου. Και όλα αυτά σε ρυθμούς fast forward.

Το όραμα και η ιδέα ανήκει στη Χριστίνα Χατζηνικολάου, η οποία είναι ο ενορχηστρωτής και τροφοδότης του όλου εγχειρήματος, μας εξηγεί ο κ. Κωνσταντακόπουλος.

«Η δική μου γνωριμία μαζί της κρατάει περίπου 10 χρόνια». Οι δυο τους έθεσαν ως στόχο την δημιουργία ενός πυρήνα καλλιτεχνών που θα στελεχώσουν τις πρώτες παραγωγές αλλά θα είναι και η μαγιά για την ανάπτυξη των επόμενων συνεργασιών.

«Προκειμένου να σκιαγραφήσουμε από νωρίς την ταυτότητα μας, αναθέσαμε την πρώτη σκηνοθεσία στον ταλαντούχο Γιάννη Παναγόπουλο και οι ιδέες του ταυτίστηκαν απόλυτα με τις δικές μας.

Με αφορμή το μυθιστόρημα του Κλάους Μαν “Ο ευλαβικός χορός”, δημιούργησε με τους εξαιρετικούς συνεργάτες του το δικό τους καμπαρέ μέσα στο Red Jasper. Μας παρουσιάζουν το Βερολίνο του μεσοπολέμου, σαν ένα εξπρεσιονιστικό σκίτσο στο σήμερα».

Γιάννης Κωνσταντακόπουλος και Χριστίνα Χατζηνικολάου

Στα decks θα… σολάρει η γνωστή στο Αθηναϊκό κοινό DJ Nua ενώ το μεγάλο opening party του Red Jasper Cabaret Theatre γίνεται, αύριο, Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019 με guest εμφανίσεις, έκπληξη. Jazz, swing, boogie, rhythm & blues, ragtime, dixieland, exotica, tangos, mambos, rumbas, musicals, κλασική και σύγχρονη cabaret θα συνδυαστούν με house cocktails.

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη η παράσταση «The proof show» και κάθε Τρίτη,
η ομάδα σύγχρονου τσίρκου Deva Performing Arts, με το «City Cabaret»

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη τις πόρτες του καμπαρέ θα ανοίγει η μουσικοθεατρική ομάδα «ValSia» με την παράσταση «The proof show». Ξεκινώντας από το παραμύθι «Sole, Luna e Talia» του Τζιαμπατίστα Μπαζίλε, στη σκηνή εξελίσσεται ένας διαγωνισμός, στον οποίο η Sole και η Luna πρέπει να αποδείξουν την αξία τους. Στην ουσία αποκαλύπτεται ένα καλά οργανωμένο πείραμα που ερευνά την ανθρώπινη φύση και την αχαλίνωτη ανάγκη ενός «φαίνεσθαι» που συγκρούεται με το «είναι»…

Η μουσικοθεατρική ομάδα «ValSia» με την παράσταση «The proof show»

Κάθε Τρίτη, η ομάδα σύγχρονου τσίρκου Deva Performing Arts, παρουσιάζει το «City Cabaret». Ένα show που συνδυάζει τις τέχνες του τσίρκου και της μαγείας σε ένα ρεσιτάλ ψευδαισθήσεων, εναέριων ακροβατικών και ριψοκίνδυνων ζογκλερικών.

Η ομάδα του Αντώνη Πασβάντη έχει μεγάλη εμπειρία στα μαγικά και συναρπαστικά θεάματα συνδυάζοντας «επικίνδυνα» ακροβατικά σε πανιά ή σε στύλο με χορό και fire show. Οι ακροβάτες θα αιωρούνται σχεδόν πάνω από τα…. κεφάλια των θεατών με τα μπουρλέσκ κοστούμια τους και τις άψογα μετρημένες αιωρήσεις τους.

Την σκυτάλη από τους ακροβάτες θα παίρνει η DJ Nua, για να γεμίσει μουσικές εκπλήξεις τον καινούριο χώρο. Και αυτή είναι μόνο η αρχή… Ή έτσι τουλάχιστον υπόσχονται οι συντελεστές.

Το Red Jasper άλλωστε δεν είναι μόνο θέατρο. Κυρίως είναι ένα σύγχρονο Αθηναϊκό καμπαρέ. Ο θεατής, θα μπορεί, βλέποντας την παράσταση να πίνει το ποτό ή το house cocktail του φτιαγμένο από τα χεράκια του Γιάννη Δημητρακάκη. Και μετά την παράσταση η βραδιά θα συνεχίζεται με ήχους Jazz, Swing, boogie, cabaret burlesque και ρυθμούς από όλο τον κόσμο. Οι αργοπορημένοι θα βρίσκουν την πόρτα ανοιχτή για το τελευταίο ποτό της βραδιάς. Και που ξέρεις; Μπορεί να «γρατζουνίσουν» λίγο τα πλήκτρα του πιάνου με τα κηροπήγια που φτιάχτηκε τον 19ο αιώνα και ήρθε από την Κωνσταντινούπολη για να «προσγειωθεί» στον ολοκαίνουριο χώρο της οδού Κεφαλληνίας.

«Ο πλουραλισμός των προτάσεων που θέλουμε να φιλοξενήσουμε χωράει σίγουρα θεατές με διαφορετικό προφίλ και αισθητική. Η ανοχή στην πολυπολιτισμικότητα, τη διαφορετικότητα και τις τολμηρές προτάσεις βρίσκει ευτυχώς κοινό σε όλες τις ηλικίες».

Όσο ο κ. Κωνσταντακόπουλος μιλά, η παλιά σκηνή δίπλα στην πολύβουη πλατεία Αγίου Γεωργίου – όπου κάποτε σύχναζε η Λαμπέτη – μεταμορφώνεται εκ θεμελίων.

– Υπόσχεστε να μας εκπλήσσετε με τις επιλογές σας;

«Αν η έκπληξη αποτελεί προϋπόθεση για μια υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική εμπειρία, τότε υποσχόμαστε πως θα προσπαθούμε πάντα να κάνουμε υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές επιλογές».

– Το Red Jasper Cabaret Theatre έρχεται σε μια εποχή κομβική για την Αθήνα, μετά από μια παρατεταμένη εποχή κρίσης και «συλλογικής κατάθλιψης». Ποιες είναι οι φιλοδοξίες αυτού του νέου χώρου;

Υπάρχει η παραδοχή πως τα χρόνια της κρίσης οι Αθηναίοι περιόρισαν μεν τις εξόδους τους, στράφηκαν δε σε επιλογές που τους εξασφάλιζαν ποιοτικότερους τρόπους ψυχαγωγίας και διασκέδασης.

Στόχος μας και στοίχημα ταυτόχρονα είναι να συνδυάσουμε ακριβώς αυτό: η «συλλογική κατάθλιψη» να δώσει τη θέση της στη συλλογική καλλιτεχνική εμπειρία με έναν συνδυασμό πλουραλιστικού θεάματος και ποιοτικής διασκέδασης.

Στο μεταξύ, το χώρο γεμίζουν διαρκώς νεαρά πρόσωπα που δουλεύουν με πείσμα και όνειρα. Οι κόκκινες μαρκίζες τοποθετούνται στην είσοδο, τα φώτα δοκιμάζονται και οι κονσόλες σετάρονται με τα σύγχρονα συστήματα ήχου.

Γιατί στην Κυψέλη; «Η Κυψέλη, πατώντας στο παρελθόν της, χτίζει δυναμικά μια νέα ταυτότητα στην ψυχαγωγία και τη διασκέδαση. Στη δημιουργία αυτής της ταυτότητας φιλοδοξούμε να συνεισφέρει και το Red Jasper».

Γιατί στο θέατρο της οδού Κεφαλληνίας; «Οι καινοτόμες θεατρικές φόρμες που υπηρέτησε ο ιστορικός αυτός χώρος, ο πειραματισμός που πάντα πρέσβευε και η τόλμη που επέδειξε στις επιλογές του θα είναι για εμάς παράδειγμα και γνώμονας για την εξέλιξη της ιστορίας στη νέα εποχή».

Γιατί Red Jasper; «Ο κόκκινος Ίασπις ήταν πασίγνωστο πετράδι στην αρχαιότητα και του αποδίδονταν ισχυρές δυνάμεις. Μάλιστα, σε κάποιες θεατρικές παραδόσεις θεωρείται πως φέρνει τύχη στον ηθοποιό»…

Σημ. “Ν”: οι φωτογραφίες και τα κείμενα πρωτοδημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ