Η “Γκόλφω”, στο Πολιτιστικό του Γέρακα από τη θεατρική Ομάδα του “Γαργηττού”

Θεατρική παράσταση εξαιρετικού ενδιαφέροντος, παρουσιάζεται αύριο, Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 20.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα από τη θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου “Ο Γαργηττός” σε συνεργασία με το Δήμο Παλλήνης. 

Πρόκειται για το έργο του συγγραφέα και ηθοποιού Ντίνου Σπυρόπουλου, “Γκόλφω Forever”, μια παρωδία του γνωστού δραματικού ειδυλλίου του 19ου αιώνα με βάση το γνωστό κλασικό έργο του Σπυρίδωνα Περεσιάδη «Γκόλφω» που γράφτηκε το 1893.

Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε από την αξιόλογη θεατρική ομάδα του πολιτιστικού φορέα το Μάιο και Ιούνιο 2016 πάλι στο Γέρακα και εκτός από το γεγονός ότι προσέλκυσε μεγάλο αριθμό κοινού, απέσπασε θετικές κριτικές κυρίως, για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ερμηνείας των ρόλων από τους ερασιτέχνες ηθοποιούς.

Η διδασκαλία και σκηνοθεσία του έργου είναι του Γιώργου Πετρινόλη, η χορογραφία της πολυτάλαντης Ιωάννας Ασπρογέρακα (υποδύεται με έξοχο τρόπο το ρόλο του Κίτσου), τα σκηνικά της Ιωάννας Τριφιάτη και του Λάμπρου Αντωνόπουλου (ερμηνεύει εντυπωσιακά το ρόλο του Βλάση) η μουσική του Μιχάλη Τσακίρη & του Χρήστου Τζαφόλια και στο τραγούδι η Σοφία Κερβανίδη.

Το ρόλο της Γκόλφως, υποδύεται η Κατερίνα Πανά, εξαιρετική στόφα υποκριτικού ταλέντου και εύλογα τον περασμένο Ιούνιο επευφημήθηκε από το κοινό. Στο ρόλο του Τάσου, ο Άκης Ασημάκης, γνωστός για το καλό υποκριτικό ταλέντο του από παλαιότερες συμμετοχές του σε θεατρικά τοπικά σχήματα.

Ως προς το καθεαυτό περιεχόμενο του έργου:

Σημειολογικά, η Γκόλφω, μπορεί να θεωρηθεί ως μία από τις πολλές πλευρές της γυναίκας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το έργο σε σύγχρονη προέκταση αναφέρεται στην εκμετάλλευση των γυναικών –από τις πιτσιρίκες που δουλεύουν σε πορνεία μέχρι την εκμετάλλευση στην εργασία–, παρ’ όλο που η δική της είναι περισσότερο προδοσία παρά εκμετάλλευση.

Η επιλογή της είναι αυτή που την ορίζει. Αυτοκτόνησε. Αν δεν είχε θυσιαστεί δεν θα υπήρχε, είναι η ίδια περίπτωση με της Ιουλιέτας.

Συμβολίζει τη γυναίκα που αποφασίζει για τη μοίρα της: όταν δεν μπορεί να είναι με αυτόν που θέλει, προτιμάει να μην είναι με κανέναν.

Το μήνυμα που περνάει στην σημερινή γυναίκα είναι να μη συμβιβαστεί, να επιλέξει και να τηρήσει τις αρχές της.

Κυρίως στον έρωτα. Δεν είναι κάτι φεμινιστικό ή ακραίο, είναι ανθρώπινο. Απλά να είσαι ο εαυτός σου και να κάνεις τις επιλογές σου. Make your day. Κάθε φορά που θυμάσαι την Γκόλφω μνημονεύεις την έννοια του ιδανικού έρωτα.

Βλέπουμε ότι η αγάπη βρίσκει πάντα τρόπο να νικά· ό,τι δεν κατάφερε εν ζωή το κατάφερε μετά θάνατον – να βρίσκεται μαζί με τον Τάσο.

Τούτων δοθέντων, η σύγχρονη εκδοχή του κλασικού βουκολικού δράματος της Γκόλφως ίσως να μην αποτελεί παρωδία αλλά φόρος τιμής σε μία διαχρονική, συμβολική ηρωίδα.

Σύσταση: μη χάσετε την παράσταση