Ασχολήθηκε με τη χορογραφία, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, και την performance, ενώ επικέντρωσε τη δημιουργικότητά του στη σκηνοθεσία χωρίς να εγκαταλείψει ποτέ τις εικαστικές τέχνες. Απόδειξη τούτου τα περίπου 60 Video Portraits που συνέλαβε και σκηνοθέτησε από το 2004 έως το 2009 ο Ρόμπερτ Γουίλσον -γιατί περί αυτού ο λόγος.
Πρόκειται, ομολογουμένως, για μια ιδιαίτερη περίπτωση, έναν πολύπλευρο καλλιτέχνη. Και είναι αυτά τα Video Portraits του διάσημου σκηνοθέτη, εικαστικού και σκηνογράφου που παρουσιάζει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τις 5 Απριλίου έως τις 7 Ιουλίου 2013.
Στον εκθεσιακό χώρο, αλλά και σε άλλα σημεία του κτηρίου της Στέγης, θα παρουσιαστεί ολόκληρη η σειρά Video Portraits του Γουίλσον που αποτελούν μία ιδιότυπη μορφή τέχνης η οποία συνίσταται στο διάλογο μεταξύ φωτογραφίας, κινηματογράφου, λογοτεχνίας και μουσικής, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως ένα σχόλιο στην ιστορία της προσωπογραφίας ως εικαστικού είδους.
Ο Γουίλσον δημιούργησε αυτά τα Video Portraits χρησιμοποιώντας εικόνα υψηλής ευκρίνειας και συνδυάζοντας κάθε ένα από τα πορτραίτα με μία πρωτότυπη μουσική σύνθεση, επιστρατεύοντας συνθέτες όπως οι Λου Ρηντ, Νίνο Ρότα και άλλοι ή ενορχηστρώνοντας έργα των Μπαχ, Μπετόβεν, Τσαϊκόφσκι και Βάγκνερ.
Πρωταγωνιστές είναι διάσημοι ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές, εικαστικοί καλλιτέχνες, συγγραφείς, αλλά και … ζώα.
«Παρά τη φαινομενική στασιμότητα των ηρώων, διακρίνεται σε αυτά μία αργή, σχεδόν ανεπαίσθητη εξελικτική διαδικασία, που προκαλεί την περιέργεια και το ενδιαφέρον του θεατή, κρατώντας μας σε ένα διαρκές σασπένς», λέει η επιμελήτρια της έκθεσης, υπεύθυνης του Τομέα Εικαστικών Τεχνών της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, Μαριλένα Καρρά.
Το περιεχόμενο των Video Portraits έχει συχνά ως αφετηρία ιστορικές μορφές και έργα τέχνης που δημιουργούν υπόγειους, σαρκαστικούς πολλές φορές, συνειρμούς στο θεατή: η Ζαν Μορό, για παράδειγμα, παρουσιάζεται ως Μαρία Στιούαρτ σε αντίστοιχο πίνακα του 1578, η Ιζαμπέλ Υπέρ ως Γκρέτα Γκάρμπο, η Σάλμα Χάγιεκ μεταμορφώνεται σε κύκνο υπό τους ήχους του Τσαϊκόφσκι, η Γουινόνα Ράιντερ εμφανίζεται ως πολύ χαρωπή, αν και θαμμένη έως το λαιμό στην άμμο, Γουίνι στις
«Ευτυχισμένες μέρες» του Μπέκετ, ο Μάικλ Μπαρίσνικοφ ως Άγιος Σεβαστιανός πληγωμένος από δεκάδες λόγχες, η πριγκίπισσα Καρολίνα του Μονακό παραπέμπει στη μητέρα της Γκρέις Κέλι όταν πρωταγωνιστούσε στην ταινία «Σιωπηλός μάρτυρας» του Χίτσκοκ, ενώ η λίαν αποκαλυπτική Ντίτα φον Τις πάλι δεν παραπέμπει παρά μόνο στον εαυτό της.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν σε πρώτη παγκόσμια προβολή οι εντελώς νέες εκδοχές τριών Video Portraits: της Ζυλιέτ Μπινός, του Σον Πεν και του … Αργεντινού κερασφόρου βάτραχου, η υλοποίηση των οποίων πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση.
Στο πλαίσιο της έκθεσης στη Στέγη διοργανώνεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αυτό περιλαμβάνει διαδραστική ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο (με ενεργό συμμετοχή των μαθητών) και εργαστήριο, όπου οι μαθητές φτιάχνουν το δικό τους έργο τέχνης, το οποίο παίρνουν μαζί τους.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσαρμόζεται κάθε φορά ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και τη δυναμική της κάθε ομάδας, ενώ όλα τα προγράμματα έχουν κύριο γνώμονά τους τη συζήτηση και την εξερεύνηση διαφορετικών υλικών και τεχνικών.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές από Δ΄ Δημοτικού μέχρι και Γ΄ Γυμνασίου, ενώ για μαθητές Λυκείου προβλέπεται μόνο ξενάγηση. Το κόστος είναι 3 ευρώ ανά μαθητή (περιλαμβάνεται και το εργαστήριο)
Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων:
Τηλ. : 210 900 5 800 (Δε – Κυρ: 9:00-21:00)