Στη Νίσυρο τα σεμινάρια του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου

Με φυσική παρουσία για τους Έλληνες συμμετέχοντες και διαδικτυακά για τους υπόλοιπους, πραγματοποιείται και εφέτος στη Νίσυρο, από 20 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίων και κινηματογραφικών σχεδίων, MFI Script 2 Film Workshops.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου:

«Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (MIK) έπειτα από 22 χρόνια επιτυχημένης πορείας, σε πείσμα των προκλήσεων που θέτει η εποχή του κορωνoϊού διοργανώνει και εφέτος το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίων και κινηματογραφικών σχεδίων. MFI Script 2 Film Workshops.

Ακολουθώντας τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (11/6/2020) για περιορισμό των μη αναγκαίων μετακινήσεων εντός της ΕΕ, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά της νόσου COVID19, και με προσωπική αίσθηση ευθύνης απέναντι σε όλους τους εμπλεκόμενους, αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε τον πρώτο κύκλο των εργαστηρίων στη Νίσυρο, δια ζώσης για τους Έλληνες συμμετέχοντες και διαδικτυακά για τους υπόλοιπους, 20 Ιουλίου με 2 Αυγούστου.

Θα αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες του ψηφιακού χώρου (ομαδικές αλλά και κατ’ ιδίαν online συναντήσεις, masterclasses, διαλέξεις, συγχρονισμένα αλλά και ασύγχρονα διαδικτυακά φόρουμ και στοχευμένη συμβουλευτική) προκειμένου να εξοπλιστούν οι συμμετέχοντες δημιουργοί με όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να υλοποιήσουν τα έργα τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, παρά τη γενικευμένη αβεβαιότητα, ο αριθμός και το επίπεδο των αιτήσεων ήταν εξαιρετικά υψηλό, καθιστώντας δύσκολη την επιλογή.

Συγκεκριμένα, από τις 103 αιτήσεις και 166 δημιουργούς (σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς) από 28 χώρες (ανάμεσα στις οποίες από την Αργεντινή την Κούβα και τη Ζάμπια για πρώτη φορά), επιλέχθηκαν 60 κινηματογραφιστές με 25 σενάρια ταινιών, 3 σχέδια τηλεοπτικών σειρών, 6 υπό ανάπτυξη ντοκιμαντέρ και 6 εκπαιδευόμενοι βοηθοί καθηγητές.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΜΙΚ

Ανάπτυξη σεναρίου & project

Χριστίνα Λαζαρίδη, (διευθύντρια σπουδών καθηγήτρια σεναρίου στο μεταπτυχιακό τμήμα του Πανεπιστημίου Columbia της Ν. Υόρκης, με υποψηφιότητα για Όσκαρ στο ενεργητικό της)

Jan Fleischer ( καθηγητής σεναρίου στην FAMU, τ. διευθυντής του Τμήματος Σεναρίου στο National Film and Television School του Λονδίνου)

Νίκος Παναγιωτόπουλος, συγγραφέας, σεναριογράφος (καθηγητής στο ΕΑΠ και στη Σχολή Σταυράκου)

Ana Sanz Magallón, επιμελήτρια σεναρίων (με πάνω από 30 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές),

Δημήτρης Εμμανουηλίδης σκηνοθέτης‐σεναριογράφος (επιμελητής σεναρίου σε συνεργασία με το Meetings on the Bridge, το Torino Film Lab κλπ)

Michel Sabbe σεναριογράφος για κινηματογράφο και τηλεόραση, συνεργάτης της Βελγικής RTBF

Ove Jensen, καθοδηγητής ανάπτυξης ντοκιμαντέρ, με τεράστια εμπειρία στο χώρο του ντοκιμαντέρ, συνεργάτης με το EDN, το European Film Market, Sunny Side of the Doc και το MIPDOC

Marco Gastine, πολυβραβευμένος σκηνοθέτης με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της ανάπτυξης ντοκιμαντέρ

Δημήτρης Γιατζουζάκης, σκηνοθέτης‐σεναριογράφος (καθηγητής στη σχολή Σταυράκου)

Pavel Jech (πρώην διευθυντής της FAMU International, συνεργάτη του πανεπιστήμιο Yale, του Berlinale Talent Campus και του MIDPOINT)

Christian Routh, επισκέπτης καθηγητής (συνεργάτης του Eurimages, Doha Film Institute και διευθυντής σπουδών του Script East)

Παραγωγή και Υλοποίηση

Simon de Santiago (παραγωγός ταινιών όπως «Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ», «ΑΓΟΡΑ», «REGRESSION» του Alejandro Amenábar και «BIUTIFUL» του Alejandro González Iñárritu)

Martina Bleis, industry expert / συμπαραγωγές (διευθύντρια του φόρουμ συμπαραγωγών της Berlinale)

Τάκης Βερέμης, παραγωγός και διανομέας με τεράστια εμπειρία στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς

Marjorie Bendeck, industry expert / pitching (συν‐διευθύντρια του Φεστιβάλ Connecting Cottbus)

Isabelle Fauvel (παραγωγός με μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη project)

Nicolò Gallio (PHD Film Marketing & Audience Development)

Θα πραγματοποιηθεί επίσης ημερίδα ενημέρωσης για τις ευκαιρίες και τις προϋποθέσεις επιδότησης από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη.

Η Άννα Κασιμάτη και η Κωνσταντίνα Λιακόπουλου από τα Γραφεία MEDIA και CULTURE του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θα παρουσιάσουν τις απαραίτητες τεχνικές για μια επιτυχημένη πρόταση χρηματοδότησης.

Τα MFI Script 2 Film Workshops 2020 περιλαμβάνουν: τον πρώτο κύκλο εργαστηρίων που πραγματοποιείται στη Νίσυρο (20/7‐2/8), μια περίοδο διαδικτυακών συναντήσεων το Σεπτέμβριο, ένα δεύτερο κύκλο στη Ρόδο (11‐18/10) και μια δεύτερη περίοδο διαδικτυακών συναντήσεων τον Δεκέμβριο.

Τα MFI Script 2 Film Workshops υποστηρίζονται από το πρόγραμμα Creative Europe / MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και τους Δήμους Νισύρου & Ρόδου, την ΕΡΤ και το Εθνικό Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας ΑΕ (ΕΚΟΜΕ ΑΕ).

Συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Forum Συμπαραγωγών Crossroads, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και την Αγορά Thessaloniki Doc Market το Sofia Meetings, το Meetings On The Bridge, το Visions du Reel του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Nyon, το DOK Industry, του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του DOK Leipzig, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles, το Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, τη Σχολή Σταυράκου και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ