Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» / 23 Σεπτ.- 3 Οκτωβρ. 2020

Με τη βραβευμένη, με το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας, ταινία της Κλόι Ζάο, «Nomadland», αρχίζει σήμερα 23/9) στην Αίγλη Ζαππείου και στη Ριβιέρα το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας “Νύχτες Πρεμιέρας”, που επιστρέφει για 26η χρονιά, συστήνοντας μια υβριδική εκδοχή της διοργάνωσης, προσιτή σε όσο το δυνατόν περισσότερους θεατές.

Το φετινό Φεστιβάλ παρουσιάζει συνολικά 138 ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ, ελληνικές πρεμιέρες, επιλογές από το φετινό (ακυρωμένο) Φεστιβάλ Καννών και ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός για τις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας περιλαμβάνει προβολές σε 8 θερινές κινηματογραφικές αίθουσες με την περιορισμένη πληρότητα που ορίζει ο νόμος και με πιο αραιά slots ώστε να υπάρχει ικανή χρονική απόσταση από τη μία προβολή στην επόμενη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής προσέλευση του κοινού, τηρώντας τις αποστάσεις, και να απολυμαίνονται οι αίθουσες πριν και μετά από κάθε προβολή.

Για την ιδιαίτερη φετινή διοργάνωση, οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στους θερινούς κινηματογράφους Αίγλη Ζαππείου, Cine Άνεσις, Cine Αθηναία, Ριβιέρα, Τριανόν, Λαΐς-Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Στέλλα και Άρτεμις.

Ταυτόχρονα, και συμπληρωματικά με τις προβολές στις αίθουσες, το Φεστιβάλ έχει ήδη προβλέψει για τους θεατές οι οποίοι δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων να παραστούν στις προβολές (ευπαθείς ομάδες, άτομα που φροντίζουν ασθενείς ή λόγω επαγγέλματος έρχονται σε επαφή με ασθενείς κ.ά.), παραχωρώντας ένα μέρος του προγράμματός του να προβληθεί και ψηφιακά, σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα η οποία θα εξασφαλίζει συγκεκριμένο αριθμό geo-blocked προβολών, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και υψηλού επιπέδου ψηφιακής διάδρασης κατά τα πρότυπα επιτυχημένων παραδειγμάτων μεγάλων διεθνών Φεστιβάλ.

Στην περίπτωση που οι συνθήκες της πανδημίας το επιβάλλουν, η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρέχει στο Φεστιβάλ την ασφάλεια να διεξαχθεί εξ ολοκλήρου ψηφιακά, διατηρώντας τον πλούτο των παράλληλων δράσεων της διοργάνωσης, όπως masterclass, συζητήσεις, εισαγωγή από σκηνοθέτες και Q&A αλλά και ευρεία διάδραση με το κοινό, προσαρμοσμένες στο διαδικτυακό περιβάλλον.

Η φετινή διοργάνωση παρουσιάζει δυνατές πανελλήνιες πρεμιέρες καταξιωμένων δημιουργών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ αλλά και νέων σκηνοθετών, τα δύο μεγάλα αφιερώματα του Φεστιβάλ (την «Carte Blanche στο περιοδικό ΒΑΒΕΛ» και «A dream within a dream: το σινεμά ονειρεύεται»), βραβευμένες και πολυαναμενόμενες πρεμιέρες που θα φιλοξενηθούν στα τμήματα Festival Darlings, Music & FIlm και ICONS, αλλά και τις ειδικές προβολές του προγράμματος οι οποίες τιμούν φέτος σπουδαίους δημιουργούς του παγκόσμιου σινεμά (ανάμεσά τους οι Φεντερίκο Φελίνι, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Ντέιβιντ Λιντς, Όρσον Ουέλς, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ κ.ά.).

Η αυλαία της επετειακής διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο, 3 Οκτωβρίου στην Αίγλη Ζαππείου με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων των Διεθνών Διαγωνιστικών Τμημάτων του 26ου ΔΦΚ της Αθήνας και την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας «Η Νύμφη του Νερού» του Γερμανού σκηνοθέτη Κρίστιαν Πέτζολντ. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Πόλα Μπέερ τιμήθηκε με την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Δείτε ΕΔΩ το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ