Ανιές Βαρντά: «Ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά»

Ανιές Βαρντά

Την Ανιές Βαρντά αποχαιρέτησαν χθες στο Παρίσι τα μέλη της οικογένειάς της και πολλοί άνθρωποι του κινηματογράφου σε ειδική τελετή στη γαλλική Σινεματέκ. Περίπου 650 άνθρωποι ήταν παρόντες πλάι στα παιδιά της Ματιέ Ντεμί και Ροζαλί Βαρντά Ντεμί.

Ανάμεσά τους, η ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζέιν Μπίρκιν, που είχε κάνει μαζί της την ταινία “Jane B. par Agnes V.”, η ηθοποιός Σαντρίν Μπονέρ, ηρωίδα του «Δίχως στέγη, δίχως νόμο», ο καλλιτέχνης JR, που είχε γυρίσει μαζί της το 2017 ένα από τα τελευταία ντοκιμαντέρ της, το «Πρόσωπα και ιστορίες».

Ο διευθυντής της Σινεματέκ Φρεντερίκ Μπονό χαρακτήρισε την Ανιές Βαρντά «μια κινηματογραφίστρια που έκανε σινεμά από όλα και από όλους, για όλους…

Η οικογένειά της στον κινηματογράφο ήταν ο Γκοντάρ, ο Αλέν Ρενέ, ο Κρις Μαρκέρ, ο Ζακ Ντεμί.

Η Ανιές ήταν δίπλα τους πειραματιστές και στους πρωτοπόρους”. Διανθισμένη με αποσπάσματα ταινιών, η εκδήλωση ξεκίνησε με τη μετάδοση μερικών λεπτών από την εμβληματική δημιουργία της «Η Κλεό από τις 5 έως τις 7» (1962).

Συγκινημένη, με σπασμένη φωνή, η Σαντρίν Μπονέρ απευθύνθηκε σε δεύτερο πρόσωπο στην Ανιές Βαρντά:

«Όταν σε συνάντησα, ήμουν μονάχα ένα λουλούδι. Ύστερα από αυτή την ταινία που κάναμε μαζί, έγινα δέντρο, άπλωσα ρίζες…».

Ο JR διηγήθηκε την πρώτη συνάντησή του με την Ανιές Βαρντά: «Ήταν γεμάτη ζωή. Μαζί της ξεχνούσες κάθε διαφορά ηλικίας. Ήμασταν δύο καλλιτέχνες που ήθελαν να δημιουργήσουν μαζί. Ήταν το φιλαράκι μου».

Μετά την τελετή στη Σινεματέκ, έγινε η ταφή στο κοιμητήριο του Μονπαρνάς στο Παρίσι, δίπλα στον Ζακ Ντεμί, σύζυγο της Βαρντά για τριάντα χρόνια.