Σήμερα η συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ στο “Μέγαρο” με τον Ζούμπιν Μέτα

Ο Ινδός πρόδρομος της δυτικής κλασικής μουσικής, Ζούμπιν Μέτα

Μια μοναδική συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ με τον Ινδό πρόδρομο της δυτικής κλασικής μουσικής, Ζούμπιν Μέτα, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη, ώρα 20.30 στην αίθουσα “Χρήστος Λαμπράκης” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Μία από τις πιο διακεκριμένες ορχήστρες όλου του κόσμου και ένας κορυφαίος μαέστρος, ερμηνεύουν για το κοινό του Μεγάρου Μουσικής δύο μεγάλα συμφωνικά έργα. Πρόκειται για τη Συμφωνία 41 «του Διός» του Μότσαρτ και την 5η Συμφωνία του Μάλερ, με τη σφραγίδα του Ζούμπιν Μέτα.

Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά από την Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης και σε άλλους χώρους του Μεγάρου.

Οι θέσεις για την αναμετάδοση θα διατεθούν δωρεάν, με πρωτοβουλία του αρχιμουσικού Ζούμπιν Μέτα και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ καθώς και του ανώνυμου χορηγού της συναυλίας.

Η Φιλαρμονική του Ισραήλ δημιουργήθηκε το 1936 από τον διάσημο και ηρωικό βιολονίστα Μπρονισλάβ Χούμπερμαν –εβραίο από την Πολωνία- ως Ορχήστρα της Παλαιστίνης και έγινε καταφύγιο πολλών εβραίων μουσικών, που απολύονταν από τις ευρωπαϊκές ορχήστρες εκείνη την εποχή.

Έδωσε το πρώτο της κοντσέρτο στο Τελ Αβίβ, τα Χριστούγεννα του ’36, με μαέστρο τον Αρτούρο Τοσκανίνι, την ίδια χρονιά που στη Βομβάη της Ινδίας γεννιόταν ο Ζούμπιν Μέτα. Το 1948 μετονομάστηκε σε Φιλαρμονική του Ισραήλ με μαέστρο τον Λέοναρντ Μπερνστάιν.

Ο Ζούμπιν Μέτα και ο Λέοναρντ Μπερνστάιν συνδέθηκαν ισόβια με αυτή την ορχήστρα. Ο Ζούμπιν Μέτα, ο μακροβιότερος μουσικός διευθυντής της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης (1978-1991), δημιούργησε το 1980 τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Οι Αμερικανοί Φίλοι της Φιλαρμονικής του Ισραήλ» με έδρα τη Νέα Υόρκη, ως στήριγμα για το οικονομικό μέλλον της Ορχήστρας και ως απάντηση στην αδύναμη οικονομική υποστήριξη από την κυβέρνηση του Ισραήλ.