Η Χάρτα του Ρήγα παρουσιάζεται ψηφιοποιημένη σε έκθεση των Γενικών Αρχείων του Κράτους τη Δευτέρα 10 Ιουνίου

genika_arxeia_kratous

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Η εμβληματική Χάρτα του Ρήγα, παρουσιάζεται ψηφιοποιημένη, την Δευτέρα 10 Ιουνίου, στην έκθεση «Η Χάρτα του Ρήγα: από τα αρχεία στον ψηφιακό κόσμο», που διοργανώνουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) συμμετέχοντας, στην Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων. Η έκθεση, λένε οι διοργανωτές, «είναι μια ματιά στο εργαστήρι του Ρήγα και τη δημιουργία του Χάρτη, στους κώδικες, στα σύμβολα και τη χρήση τους ως μέσων επικοινωνίας. Πρόκειται για τον πρώτο Χάρτη στον Κόσμο που συνδέθηκε επίσημα με μία Επανάσταση». Υπενθυμίζεται ότι τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, διαθέτουν στη συλλογή τους ένα από τα λίγα, πλήρη αντίτυπα της Χάρτας της Ελλάδος, το οποίο παρουσιάζεται στην έκθεση και πρόσφατα προχώρησαν στην έκδοση ομοιοτυπικού αντιγράφου.

Στην εκδήλωση συμμετέχει το Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, που πρόσφατα συγχωνεύτηκε με τα ΓΑΚ. Από την πλευρά του, συμβάλει στην προβολή και ανάδειξη της Χάρτας, αξιοποιώντας την επιστημονική χαρτογραφική ανάγνωσή της, που επιχειρείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους κανόνες της σύγχρονης χαρτογραφικής επιστήμης , με τη βοήθεια της ψηφιακής ανάλυσης και οπτικοποίησης των ιστορικών χαρτών.
Τα εγκαίνια πλαισιώνονται από ομιλίες, αφιερωμένες στη μεγάλη Χάρτα της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή, το κορυφαίο επίτευγμα του Ελληνικού Διαφωτισμού και της ελληνικής χαρτογραφίας στα τέλη του 18ου αι., αλλά και ένα χαρτογραφικό έργο παγκόσμιας εμβέλειας.