“Ζητείται απόφαση” για την “τμηματική οριοθέτηση” του Ρέματος Ραφήνας χάριν του ΚΕΛ Σπάτων

Η λήψη απόφασης για την τμηματική οριοθέτηση του Ρέματος Ραφήνας, είναι το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάτων-Αρτέμιδας στην συνεδρίαση της 16ης Νοεμβρίου. Η λήψη απόφασης ζητείται από το ΥΠΕΚΑ στα πλαίσια ολοκλήρωσης του φακέλου «Προκήρυξη Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Βορείων Μεσογείων στη θέση Πλατύ Χωράφι Σπάτων.»

Όπως είναι γνωστό, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο πριν λίγο καιρό έκρινε ως μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον «καθορισμό οριογραμμών τμήματος του ρέματος Ραφήνας στην περιοχή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Βορείων Μεσογείων» με το σκεπτικό, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος δεν είχε γνωμοδοτήσει για τον καθορισμό της οριογραμμής του ρέματος Ραφήνας, στο επίμαχο τμήμα ή στο σύνολό του και ούτε ζητήθηκε προηγουμένως η γνώμη του Συμβουλίου εντός των προβλεπομένων από το νόμο προθεσμιών.

Την περασμένη εβδομάδα το Τοπικό Συμβούλιο της δημοτικής ενότητας Αρτέμιδας, είχε ομόφωνα ταχθεί κατά της τμηματικής οριοθέτησης του ρέματος και την γνωμοδοτική αυτή εισήγηση του, προώθησε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας.

Η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου στρέφεται ευθέως κατά της ανέγερσης του ΚΕΛ στη θέση Πλατύ Χωράφι και δευτερευόντως κατά της τμηματικής η μη οριοθέτησης του Ρέματος, απλώς, η επίκληση της οριοθέτησης «λειτουργεί» ως εργαλείο πίεσης αποτροπής του ΚΕΛ.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις η απόφαση γνωμοδότησης δεν δεσμεύει την όποια δημόσια αρχή, εν προκειμένω το ΥΠΕΚΑ, παρ΄όλα ταύτα, το συνετό και επιβαλλόμενο για τέτοια έργα είναι να έχει προηγουμένως εξασφαλιστεί η αποδοχή από την τοπική κοινωνία και τους αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους της.

Με την όλη κατάσταση να εξελίσσεται επί τεντωμένης κλωστής, το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάτων-Αρττέμιδας καλείται την προσεχή Τετάρτη να γνωμοδοτήσει επί της τμηματικής οριοθέτησης του Ρέματος Ραφήνας και εν κατακλείδι, να αποσαφηνίσει ευθέως και απεριφράστως την οριστική θέση της για το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι. Το θέλει εκεί, το διεκδικεί για άλλη περιοχή ή υιοθετεί άλλες επιλογές;