Παρά τις αντιδράσεις δύο Δήμων, ο Ποδονίφτης τσιμεντοποιείται

Ποδονίφτης

Με κατά πλειοψηφία απόφαση εγκρίθηκε χθες, Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της τσιμεντοποίησης του Ποδονίφτη.

Η απόφαση ελήφθη παρά την ομόφωνη αντίθεση των δύο Δημοτικών Συμβουλίων των όμορων Δήμων Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και Αθηναίων, των επιστημονικών φορέων, των υπηρεσιών αλλά και επιτροπών κατοίκων και παρά την αντίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται ένα τμήμα που παραμένει στη φυσική του κοίτη, διασώθηκε από την εξαφάνιση στην οποία καταδικάστηκαν τα ποτάμια και τα ρέματα της Αθήνας και αποτελεί ένα μοναδικό ποτάμιο οικοσύστημα, με αναντικατάστατη βιοποικιλότητα.

Στις τοποθετήσεις τους, τόσο ο Δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Άρης Βασιλόπουλος όσο και η αρμόδια Αντιδημαρχος Αθηναίων Λένη Μυριβήλη, τόνισαν την συνεργασία των δύο Δήμων και με κοινή πρόταση τους, ζήτησαν να προσδιοριστούν οι κίνδυνοι πλημμύρας και να εφαρμοστούν εναλλακτικές τεχνικές για την αντιπλημμυρική προστασία ώστε το ποτάμι να παραμείνει σε φυσική μορφή και να αναδειχθεί σε τόπο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αναψυχής για τους πολίτες.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Ποδονίφτης είναι μια μικρή τελευταία φυσική όαση στην τσιμεντούπολη και πρέπει να διαφυλαχτεί από μια καταστροφή χωρίς επιστροφή.