ΤΕΕ: Μόνο με συνταγματική αναθεώρηση η «εμπλοκή» του δασικού χαρακτήρα έκτασης με το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Τόσο η αληθινή ανάπτυξη προς όφελος των πολιτών, όσο και η προστασία του περιβάλλοντος είναι η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο, με τίτλο «Συνταγματική Αναθεώρηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη», παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, του νομικού κόσμου και των παραγωγικών φορέων. Αναλυτικά, ο κ. Στασινός ανέφερε πως προτείνει «συγκεκριμένη αναφορά στη βιώσιμη ανάπτυξη, ως στόχο της πολιτείας, ώστε κάθε κυβερνητική επιλογή και πολιτική, αλλά και κάθε διοικητική πράξη να κρίνεται και με αυτό το κριτήριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στασινός, αναλύοντας συγκεκριμένο πλέγμα προτάσεων, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική αναθεώρηση».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ πρότεινε:

Συνταγματική πρόβλεψη για έναν ηλεκτρονικό χάρτη με όλες τις θεσμικές γραμμές, ως υποχρέωση της πολιτείας προς τους πολίτες.

Επίλυση μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης της «εμπλοκής» του δασικού χαρακτήρα μιας έκτασης με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Ρητή αναφορά στο Σύνταγμα της βιώσιμης ανάπτυξης ως στόχου της ελληνικής πολιτείας.

Ρητή αναφορά της επιχειρηματικότητας και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, για να τυγχάνει και αυτός συνταγματικής προστασίας, όπως οι υπόλοιποι συντελεστές της παραγωγής: κεφάλαιο, γη και εργασία.

Αναφορά ειδικής διαδικασίας, με εκτελεστικό νόμο, για επιτάχυνση επειγόντων τεχνικών έργων, δημόσιας ωφέλειας και στρατηγικών επενδύσεων. Που θα επιταχύνουν και τις σχετικές δικαστικές διαδικασίες.

Όπως σημείωσε επίσης ο πρόεδρος του ΤΕΕ «ειδικά εάν προχωρήσει η πρόταση για την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι ανωτέρω προτάσεις ίσως να γίνονται ακόμη πιο σημαντικές». Και πρόσθεσε ότι «ίσως θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και άλλες έννοιες που είναι επίκαιρες, για παράδειγμα, η υποχρέωση προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Η ακόμη μεγαλύτερη αναφορά στην έρευνα και την τεχνολογία, ως διαρκή υποχρέωση της Διοίκησης να προσαρμόζεται στις σύγχρονες απαιτήσεις, όπως ο νέος διασυνδεδεμένος κόσμος της 4ης βιομηχανικής επανάστασης».