Η επισημοποίηση της Δευτέρας 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας έναρξης του νέου σχολικού έτους, αντί της 7ης Σεπτεμβρίου όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, και η ανακοίνωση για πιθανή ενίσχυση των μέτρων σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο ήταν τα δύο βασικά στοιχεία της χθεσινής συνέντευξης που παραχώρησαν οι υπουργοί Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.
Η κ. Κεραμέως, βάσει και της εισήγησης της αρμόδιας επιτροπής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανακοίνωσε ότι η λειτουργία του διδακτικού έτους θα γίνει με όλους τους μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων στις τάξεις και με αυξημένα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι η έκκληση που απηύθυνε για μία ακόμη φορά ο κ. Πέτσας να έχουν επιστρέψει εγκαίρως από τις θερινές διακοπές τους.
Ενδεικτικά, όπως είπε, στην Αττική έχει επιστρέψει το 85% του πληθυσμού. Άλλωστε, γι’ αυτό κρίθηκε σκόπιμη η μετάθεση της έναρξης κατά μία εβδομάδα σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, ώστε να έχει εκδηλωθεί τυχόν αύξηση των κρουσμάτων και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πριν από τη λειτουργία των σχολείων.
«Ικανός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχει επιστρέψει ακόμη στα αστικά κέντρα. Ιδίως στην Αθήνα, μέχρι τις 31 Αυγούστου, με βάση την ανάλυση δεδομένων κινητικότητας του πληθυσμού –από τα διόδια, τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές, καθώς και τις αστικές συγκοινωνίες– φαίνεται ότι περίπου το 85% των κατοίκων της πρωτεύουσας επέστρεψε στην πόλη.
Καλούμε, λοιπόν, όλους τους γονείς να επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες με τα παιδιά τους στο σπίτι. Και να φροντίσουν, για το καλό όλης της οικογένειας, να μείνουν ασφαλείς περιορίζοντας τις επαφές τους με την ευρύτερη κοινότητα για τις επόμενες μέρες μέχρι την έναρξη των μαθημάτων», ανέφερε ο κ. Πέτσας.
Τα αυξημένα μέτρα υγιεινής που θα ληφθούν κατά τη λειτουργία των σχολείων έχουν ήδη ανακοινωθεί και πλέον το βάρος έχει πέσει στην καλύτερη προετοιμασία του προσωπικού και στον εξοπλισμό των σχολείων με τα απαραίτητα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις:
• Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το νηπιαγωγείο έως και τη Γ΄ Δημοτικού. Θα διατεθούν δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.
• Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται: α) παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς και β) παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους. Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον αυτό είναι εφικτό.
• Είναι έτοιμες οι επικαιροποιημένες οδηγίες που θα σταλούν στα σχολεία, οι οποίες θα δημοσιευθούν επίσης στον ισότοπο του ΥΠΑΙΘ. Εχει δρομολογηθεί και η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, στο πλαίσιο της οποίας γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης και βεβαίως την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
• Με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης θα δοθούν αντισηπτικά στα σχολεία και θα γίνεται σχολαστικός καθαρισμός τους. Θα υπάρξει πλήρης στελέχωση των σχολείων με προσωπικό καθαριότητας σε όλη την επικράτεια, με 5.000 εργαζομένους με πλήρες ωράριο και 4.474 με μειωμένο ωράριο.
• Θα χορηγηθούν πιστώσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία ολοήμερων σχολείων έως τις 4 το απόγευμα, με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες.
• Τέλος, θα υπάρχουν προβλέψεις για ξεχωριστά διαλείμματα των μαθητών ανά τμήμα, για τη λειτουργία των κυλικείων, για καθαρισμό των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των μουσικών οργάνων κ.λπ.
Εάν νοσεί από κορωνοϊό μαθητής, εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του, είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως ορίζεται από την αρμόδια επιτροπή, απαραίτητη και εδώ είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.
Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το υπουργείο Εσωτερικών, παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν στο σπίτι.