Εν αγνοία των δημοτών, Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Παλλήνη σε έκταση 13.703 τ.μ.

sma_pallinis_sept_2020

Με διαδικασίες “μυστικότητας” έναντι των δημοτών του Δήμου Παλλήνης, προφανώς για την αποφυγή τυχόν αντιδράσεων, ο Δήμαρχος κ. Αθ. Ζούτσος, προχώρησε στην υπογραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων αγοράς γηπέδου 13.703 τετρ. μέτρων «για την κατασκευή εγκαταστάσεων της Υπηρεσίας Καθαριότητας» όπως, ευκρινώς δηλώνεται στις συνταχθείσες πράξεις, με συνολικό τίμημα 272.060 €.

Το γήπεδο βρίσκεται παραπλεύρως της εργοστασιακής μονάδας ΠΡΕΜΙΞ (παραγωγή-διάθεση προϊόντων τσιμέντου) στην Παλλήνη, επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως (έναντι των γραφείων της εφημερίδας ΠΑΡΟΝ) και προορίζεται για Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) με ή άνευ «Πράσινου Σημείου» -αυτό δεν είναι γνωστό, δεδομένης της έλλειψης ενημέρωσης εκ μέρους της δημοτικής αρχής-.

Για την αγορά του γηπέδου, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε ενημερωθεί με εννέα λέξεις μετά από ερώτηση της αντιπολίτευσης, συγκεκριμένα, απαντώντας ο κ. Α. Ζούτσος είπε, επακριβώς, «κοιτάμε τη δημιουργία Σ.Μ.Α. σε οικόπεδο πλησίον της ΠΡΕΜΙΞ» και πέραν τούτου, …τίποτε μέχρι και την 31η Ιουλίου 2020 οπότε και υπογράφηκαν τα συμβόλαια με τους πέντε ιδιοκτήτες της γης.

Ανεξαρτήτως της ωφελιμότητας που έχει για το Δήμο Παλλήνης η κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων εντός της δημοτικής ενότητας Παλλήνης, η όλη διαχείριση του έργου εκ μέρους της δημοτικής αρχής, προκαλεί στους πολίτες και θυμό και σειρά προβληματισμών για τους εξής τρεις λόγους.

  1. Δεν προηγήθηκε καμία απολύτως ενημέρωση των δημοτών ως προς την σκοπιμότητα κατασκευής του Σ.Μ.Α. με τελικό ζητούμενο την κατανόηση της σημασίας του και κατ΄επέκταση την διασφάλιση της πλειοψηφικής αποδοχής του έργου εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας.
  2. Δεν ανακοινώθηκε τι ακριβώς πρόκειται να γίνει στην έκταση των 13.703 τετρ. μέτρων. Εντάξει, θα συγκεντρώνονται εκεί τα απορρίμματα και μετά, τι;
  3. Τελευταίος και σοβαρότερος λόγος: η δημοτική αρχή είχε ηθική υποχρέωση να θέσει το σοβαρό αυτό θέμα σε δημόσια διαβούλευση πριν υπογράψει τις συμβολαιογραφικές πράξεις, προκειμένου μέσω του δημόσιου διαλόγου, οι πολίτες να μιλήσουν, να ρωτήσουν, να διαφωνήσουν και να συμφωνήσουν.

Αντί, όμως του διαλόγου, η δημοτική αρχή, διαχρονικά προσηλωμένη στην άποψη ότι «δεν χρειάζονται διαβουλεύσεις με τους πολίτες» οδήγησε ένα έργο υψηλής ωφελιμότητας εκεί που ήθελε και αποφάσισε η ίδια, αγνοώντας ή μάλλον περιθωριοποιώντας το Δημοτικό Συμβούλιο και την τοπική κοινωνία. Ο χρόνος θα δείξει αν ο κ. Δήμαρχος έπραξε σωστά ή όχι.

Η πρώτη απόπειρα Σ.Μ.Α στην Ανθούσα

Η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα του Δήμου Παλλήνης να κατασκευάσει ΣΜΑ στην Ανθούσα

Υπενθυμίζεται ότι μια ακόμη φορά η δημοτική αρχή του Δήμου Παλλήνης, το 2015, επιχείρησε να δημιουργήσει «τετελεσμένα γεγονότα» με την κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή της Ανθούσας, συγκεκριμένα, έναντι του σημερινού πολυκαταστήματος PRAKTIKER.

Και τότε, δίχως ενημέρωση, δίχως δημόσια διαβούλευση, επίλεξε αποκλειστικά μόνη της το χώρο των 14 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλές αντιδράσεις, να ακολουθήσουν προσφυγές στη δικαιοσύνη και στο τέλος να αναγκαστεί «να μαζέψει την πρωτοβουλία της» για ένα …άλλο λόγο.

Διαπίστωσε εκ των υστέρων ότι η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον χώρο της Ανθούσας παραβίαζε τη νομιμότητα! Δηλαδή δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων

Αξίζει να επισημανθεί ότι επί Περιφερειακής Αρχής, Ρένας Δούρου, συγκεκριμένα το 2015, οι Δήμοι της Αττικής χρηματοδοτήθηκαν για την σύνταξη «Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων.»

Η όλη υπόθεση «βάλτωσε» για πολλούς και διάφορους λόγους με σημαντικότερο όλων τις δυσκολίες που συνάντησαν οι Δήμαρχοι σε σχέση με την εξεύρεση χώρου για τη δημιουργία Σ.Μ.Α./Πράσινου Σημείου.» Στις περισσότερες περιπτώσεις αντέδρασαν «επιθετικά» οι τοπικές κοινωνίες και το ζήτημα σταμάτησε εκεί.

Ο Δήμος Παλλήνης, έχοντας, τότε, κατά νου την κατασκευή ΣΜΑ στην Ανθούσα, ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία την σύνταξη του δικού του «Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων» το οποίο, μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Πριν λίγους μήνες, η Περιφερειακή Αρχή του Γιώργου Πατούλη επαναχρηματοδότησε τους Δήμους της Αττικής για την σύνταξη νέων «Τοπικών Σχεδίων» τα περισσότερα εκ των οποίων απλώς θα επικαιροποιηθούν με στοιχεία νεότερα, σε σχέση με τη διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωσης

Μία ακόμη όψη του αποκτηθέντος χώρου. (στα βάθος διακρίνονται οι εγκαταστάσεις της ΠΡΙΜΕΞ (η μονάδα έχει σταματήσει τη λειτουργία της)

Σε ό,τι αφορά το Τοπικό Σχέδιο του Δήμου Παλλήνης που συντάχθηκε τον Ιούνιο του 2015, στην ενότητα «Δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων» περιέχεται η ακόλουθη αναφορά.

«Δημιουργία Τοπικού ΣΜΑ

Άμεση αδειοδότηση τοπικού ΣΜΑ εντός ακτίνας 1,5km από το κέντρο βάρους παραγωγής αποβλήτων και εντός περιοχών με επιτρεπόμενες χρήσεις γης, όπως η Ζώνη χονδρεμπορίου Δ.Ε. Ανθούσας, η Ζώνη χονδρεμπορίου Δ.Ε. Παλλήνης, η ΒΙΟΠΑ της Δ.Ε. Γέρακα στην περιοχή Μπαλάνα και η ΒΙΟΠΑ της Δ.Ε. Γέρακα δυτικά της Αττικής οδού και βόρεια της Λεωφ. Μαραθώνος.»