Το χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ. Στις 6 Ιουνίου οι Πανελλαδικές

Το χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν φέτος την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017, αργότερα από τις άλλες χρονιές, έτσι ο Μάιος γίνεται ο μήνας των ενδοσχολικών εξετάσεων. Σύμφωνα λοιπόν με το χρονοδιάγραμμα, οι απολυτήριες εξετάσεις στα Λύκεια και στα ΕΠΑΛ της χώρας ξεκινούν στις 11 Μαΐου και για τους μαθητές της Γ’ τάξης ολοκληρώνονται στις 26 Μαΐου, ενώ για τους μαθητές της Α και Β τάξης θα συνεχιστούν και μετά. 

 

Στη συνέχεια ακολουθούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις 06-19 Ιουνίου ενώ το Σάββατο 22 Ιουνίου ξεκινά η εξέταση των ειδικών μαθημάτων και στις 20 Ιουνίου οι πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις έχουν πλέον αποσυνδεθεί από τις απολυτήριες και αφορούν αποκλειστικά την εισαγωγή σε πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα. Κατά συνέπεια, είναι λογικό να έπονται των απολυτηρίων.

Η διενέργεια των απολυτηρίων τον Μάιο επιτρέπει να δοθεί πριν από την κατάθεση των μηχανογραφικών δεύτερη ευκαιρία για λήψη απολυτηρίου σε όσους/ες δεν μπορέσουν να προαχθούν. Μάλιστα, με τον νόμο 4452 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, προβλέπεται στο τέλος Ιουνίου εξεταστική περίοδος για τους μετεξεταστέους της Γ΄ τάξης αλλά και των υπόλοιπων τάξεων.

Με τον ίδιο νόμο καθιερώνεται για πρώτη φορά τρίτη εξεταστική περίοδος για τους τελειόφοιτους του λυκείου, η οποία τοποθετείται στις αρχές Σεπτεμβρίου. Έτσι τους δίνεται η δυνατότητα, αφού θα λάβουν έγκαιρα το απολυτήριό τους, να εγγραφούν, αν το επιθυμούν, σε ΙΕΚ ή στη Β΄ΕΠΑΛ, για να λάβουν κάποια ειδικότητα.

Γυμνάσιο

Σε ό,τι αφορά το Γυμνάσιο στη φετινή σχολική χρονιά εφαρμόζονται ορισμένα πρώτα μέτρα που στοχεύουν στην αύξηση του διδακτικού χρόνου, τα μαθήματα θα συνεχιστούν μέχρις τις 26 Μαΐου, και τον περιορισμό του εξετασιοκεντρικού χαρακτήρα του σχολείου, οι εξετάσεις θα διαρκέσουν από την 1η έως την 8η Ιουνίου, αλλά και στην ενίσχυση της κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας με τη θεματική εβδομάδα, τις συνθετικές και δημιουργικές εργασίες.

Λύκειο

Ανάλογες αλλαγές μελετώνται για την επόμενη σχολική χρονιά στη Β΄ και στη Γ΄ Λυκείου (τάξεις που θα συνεχίσουν με το ισχύον σήμερα σύστημα), π.χ. μείωση των μαθημάτων που θα εξετάζονται στις προαγωγικές-απολυτήριες εξετάσεις και αξιοποίηση των συνθετικών εργασιών στη διαδικασία αξιολόγησης. Παράλληλα βέβαια εξελίσσεται η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη ριζική αναμόρφωση του Λυκείου και, προτού τελειώσει η σχολική χρονιά, το Υπουργείο Παιδείας θα ενημερώσει σχετικά τους/τις απόφοιτους/ες του Γυμνασίου.