Αντεγκλήσεων συνέχεια μεταξύ Κ. Γαβρόγλου & Φιλολόγων για τα Λατινικά

Κώστας Γαβρόγλου, υπουργός Εθνικής Παιδείας

Αντεγκλήσεων συνέχεια μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ) για το μάθημα των Λατινικών που καταργείται από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.  

Χθες, μετά τις δηλώσεις του υπουργού σε ραδιοφωνικό σταθμό, η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων απάντησε στον κ. Γαβρόγλου με οξύτητα, κατηγορώντας τον ότι ψεύδεται.

«Λυπούμεθα που για άλλη μια φορά ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, αγνοώντας μάλιστα τη σχετική διαμαρτυρία μας (“Μια απάντηση στον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου”, ΠΕΦ, 7/9/2018), επιμένει να αποδίδει ψευδώς στην Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων προτάσεις “περί μείωσης του αριθμού των εισακτέων στις φιλοσοφικές σχολές και κατάργησης των τμημάτων της Φιλοσοφικής”, τις οποίες ουδέποτε η Ενωσή μας έχει διατυπώσει.

Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στα όσα αναληθή για την ΠΕΦ και πάλι ισχυρίστηκε – συνοδεύοντας μάλιστα τις αναφορές του αυτές με απαξιωτικά σχόλια για την επιστημονική μας ένωση. Παρακαλούμε για την αποκατάσταση της αλήθειας και καλούμε τον κ. υπουργό σε ειλικρινή, δημοκρατικό και ισότιμο διάλογο για το μέλλον της ανθρωπιστικής παιδείας».

Από την άλλη πάντως, μελέτες για τις απώλειες διδακτικών ωρών ανά κάθε ειδικότητα καθηγητών εάν εφαρμοσθεί η πρόταση Γαβρόγλου για το νέο εξεταστικό σύστημα δείχνουν ότι στη Γ΄ λυκείου χαμένοι θα είναι οι μαθηματικοί και ακολουθούν οι βιολόγοι και οι καθηγητές ξένων γλωσσών.

Οι φιλόλογοι, η μεγαλύτερη αριθμητικά ειδικότητα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, παραμένουν στα ίδια.