Απέχει από τη εκδήλωση της Ραφήνας για θέματα εκπαίδευσης η Ένωση Συλλόγων Γονέων Σπάτων – Αρτέμιδος

Την απόφαση της να απέχει από την προγραμματισμένη για αύριο, Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 σύσκεψη διαφόρων συλλογικοτήτωναπό την ευρύτερη περιοχή μας (εκπαιδευτικών, γονεϊκών, αυτοδιοικητικών) με θέμα «Η Παιδεία στην Ανατολική Αττική» γνωστοποίησε με επιστολή της η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Σπάτων – Αρτέμιδος. 

 

Παραλήπτης της επιστολής, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Ραφήνας-Πικερμίου η οποία από κοινού με το Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου  φέρονται ως συνδιοργανωτές της εκδήλωσης. Σε αντίστοιχη απόφαση προχώρησε και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής για τους ίδιους λόγους που επικαλείται η Ένωση Συλλόγων Γονέων Σπάτων-Αρτέμιδος.  (Δείτε ΕΔΩ τη σχετική δημοσίευση)

Το σκεπτικό της αποχής αναδεικνύει τους εξής λόγους:

1. αποκλείστηκαν από τις εργασίες της συνδιάσκεψης (σημ.: “Ν”: ..και όχι σύσκεψης όπως, ατυχώς, τιτλοφορείται η εκδήλωση) εκπρόσωποι των ενώσεων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

2. Έλλειψη συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των Ενώσεων Συλλόγων Γονέων της ανατολικής Αττικής για την οποία μέμφονται τους συνδιοργανωτές. 

3. Αποδίδεται σε σκοπιμότητα η επιλογή του προέδρου της Ένωσης Σαρωνικού ως συντονιστή και εκπροσώπου όλων των Ενώσεων της Ανατολικής Αττικής και δίχως να γίνεται αναφορά στο περιεχόμενο της επιστολής της Ένωσης Σπάτων-Αρτέμιδος, από αρκετές πλευρές εκφράζεται ενόχληση για το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος πρόεδρος εμφανίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να υπογράφει και να προβάλλει κείμενα κομματικού χαρακτήρα. 

Γι αυτούς και για άλλους λόγους που μνημονεύονται στην σχετική επιστολή, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Σπάτων – Αρτέμιδος δηλώνει αποχή από την εκδήλωση και εύλογα προκύπτουν ερωτηματικά που χρήζουν απάντησης, γιατί μια εκδήλωση ευαίσθητου χαρακτήρα να χαρακτηρίζεται από τόσες οργανωτικές αστοχίες και αποκλεισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι εκδήλωση για ζητήματα δημόσιας εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στο Γέρακα από την Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Παλλήνης με προσκεκλημένο τον υφυπουργό Δημήτρη Μπαξεβανάκη.

Η επιτυχία της χαρακτηρίστηκε από το γεγονός ότι τα 3/4 του χρόνου της εκδήλωσης “ξοδεύθηκαν” στο δημόσιο διάλογο στον οποίο συμμετείχαν χωρίς αποκλεισμούς εκπρόσωποι αρκετών συλλογικοτήτων. 

Στην εκδήλωση της Δευτέρας, στη Ραφήνα, προφανώς κάποιοι θέλησαν να τετραγωνίσουν τον κύκλο  αφού σε διάστημα μόλις τριών ωρών θα επιδιωχθεί να συζητηθούν και να αναδειχθούν ζητήματα και προβλήματα 13 Δήμων της Ανατολικής Αττικής και μάλιστα με αποκλεισμούς που αναπόφευκτα οδήγησαν σε αντιδράσεις και καταγγελίες όπως  αυτή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σπάτων  που ακολουθεί.

Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Σπάτων – Αρτέμιδος

Προς:  

1. Ένωση Γονέων Ραφήνας Πικερμίου

Κοιν:  

1. Ομοσπονδία Γονέων Αττικής 

2. Ένωση Γονέων Διονύσου

3. Ένωση Γονέων Μαραθώνα

4. Ένωση Γονέων Παλλήνης-Γέρακα

5. Ένωση Γονέων Μαρκόπουλου

6. Ένωση Γονέων Παιανίας

7. Ένωση Γονέων Σαρωνικού

«Αγαπητοί συνάδελφοι

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση που μας απευθύνατε να παραβρεθούμε σε Σύσκεψη που διοργανώνετε, με θέμα «Η Παιδεία στην Ανατολική Αττική». Λαμβάνοντας υπόψη τόσο το πρόγραμμα της Σύσκεψής σας, όσο και τις διευκρινήσεις που μας έδωσε η πρόεδρος της Ένωσής σας κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Α. Αττικής της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, το ΔΣ της Ένωσής μας αποφάσισε να ΜΗΝ παραβρεθεί στη Σύσκεψη που διοργανώνετε για τους εξής λόγους:

1. Στο πρόγραμμα της Σύσκεψης δε δίνετε ουσιαστικά τη δυνατότητα να παραθέσουμε τις απόψεις μας. Από τις 3 ώρες της διαδικασίας, οι 2 ώρες είναι ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ των κυβερνητικών ή κρατικών υπευθύνων. Από το πρόγραμμα απουσιάζουν όχι μόνο οι εκπρόσωποι των ενώσεων, αλλά και των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

 2. Στο πρόγραμμα, έχετε ορίσει ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ τον πρόεδρο της Ένωσης Σαρωνικού, ως συντονιστή και εκπρόσωπο ΟΛΩΝ των Ενώσεων της Ανατολικής Αττικής, χωρίς υπάρχει από τα  πριν να κάποια συνεννόηση με τις Ενώσεις, όπως θεωρούμε ότι θα ήταν το σωστό. Είναι προφανές ότι αυτή η ενέργεια δεν είναι συναδελφική και δημιουργεί ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά της.

3. Ένα σχέδιο ερωτηματολογίου που μας έχει αποσταλεί, όχι μόνο δεν απηχεί τις θέσεις του γονεϊκού κινήματος αλλά περιλαμβάνει θέσεις που απορρίπτουμε και μας φέρνουν σε αντιπαράθεση με άλλους φορείς της εκπαίδευσης. Για παράδειγμα η αχαρακτήριστη και εχθρική προς τους εκπαιδευτικούς άποψη, να διοργανώνουν οι εκπαιδευτικοί τις εκλογές τους στις διακοπές με τη δικαιολογία να μη χάνονται διδακτικές ώρες (παρεμπιπτόντως, προς ενημέρωσή σας,  οι εκλογές των εκπαιδευτικών γίνονται εκτός ωραρίου σχολείου).

Το ΔΣ της Ένωσής μας είχε εκφράσει και στην πρωτοβουλία της Ένωσης Σαρωνικού επιφυλάξεις για το πώς λαμβάνονται τέτοιου είδους «περιφερειακές» πρωτοβουλίες από επιμέρους Ενώσεις, χωρίς να προηγείται συνεννόηση και συντονισμός με την Ομοσπονδία και τις υπόλοιπες Ενώσεις της Ανατολικής Αττικής, θεωρώντας ότι ανεξάρτητα από προθέσεις τέτοιου είδους διαδικασίες αποδυναμώνουν την ενότητα του γονεϊκού κινήματος  και λειτουργούν διχαστικά.

Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι μια προβληματική αρχή είχε μια ακόμη πιο προβληματική συνέχεια και ελπίζουμε οι αστοχίες εκ μέρους κάποιων Ενώσεων να σταματήσουν κάπου εδώ και να συνεχίσουμε την κοινή μας δράση συντονισμένα και με σεβασμό προς τις συλλογικές διαδικασίες. 

Σε κάθε περίπτωση  επαναλαμβάνουμε ότι είχαμε δηλώσει και στην περίπτωση της σύσκεψης στο Σαρωνικό: Τα παιδιά μας και τα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν μπορούν να είναι ντεκόρ σε οποιουδήποτε είδους μικροπολιτικές ή προσωπικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες.»

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γραμματέας

Παναγιώτης  Παλαβός                                    Νίκος Νικολαΐδης