Κοινωνικό μήνυμα του Συλλόγου Γονέων 1ου Γυμνασίου Γέρακα: Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών

Το «Be My Hero» – Γίνε ο Ήρωας μου!, το «Χάρισε Ζωή» και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Γέρακα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών σε μια κοινή προσπάθεια όλων, σας καλούμε σε μια ανθρώπινη πρωτοβουλία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εγγραφής νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών, τόσο απλά, με μία μπατονέτα.  

Κυριακή 2 Απριλίου 2017 στο 1ο Γυμνάσιο Γέρακα και ώρα 11 πμ έως 5 μμ

Ο μυελός των οστών είναι το “εργοστάσιο” παραγωγής του αίματος και του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Για πολλούς ασθενείς – ιδιαίτερα παιδιά – που νοσούν από νεοπλασματικές ασθένειες (κακοήθειες του αίματος) η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι η μόνη ελπίδα τους. Μεταμόσχευση μυελού των οστών σημαίνει αντικατάσταση του “άρρωστου” ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενή με ένα υγιές, μέσω της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων από έναν υγιή δότη.

Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα σε αριθμό εγγεγραμμένων εθελοντών Δοτών Μυελού μεταξύ όλων των χωρών της Ευρώπης. Η συντριπτική πλειοψηφία των μοσχευμάτων προέρχεται από το εξωτερικό όμως οι ομοεθνείς εθελοντές δότες έχουν περισσότερες πιθανότητες να “ταιριάζουν” λόγω κληρονομικότητας με τους Έλληνες ασθενείς.

Εάν αποκτήσουμε 200.000 Έλληνες Εθελοντές Δότες δηλαδή το σχεδόν 2% του πληθυσμού τότε η πιθανότητα εύρεσης Δότη για κάθε Έλληνα ασθενή θα αυξηθεί σε 80%.

Ο εθελοντής δότης μυελού των οστών δίνει δείγμα σάλιου με μια μπατονέτα ώστε να καθοριστεί η ιστοσυμβατότητα του.

Στην συνέχεια καταχωρείται στη εθνική και παγκόσμια δεξαμενή εθελοντών δοτών. Εάν ένας δότης κριθεί κατάλληλος για κάποιον ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών και εξακολουθεί να θέλει να γίνει δότης, τότε καλείται να προσφέρει αιμοποιητικά κύτταρα [να δώσει το αίμα του] αφού πρώτα ενημερωθεί αναλυτικά.

Η διαδικασία δωρεάς μυελού είναι στο 99% των περιπτώσεων παρόμοια με εκείνη της αιμοδοσίας.

Στο υπόλοιπο 1% των περιπτώσεων αναλόγως την περίπτωση του ασθενή και την κρίση των ιατρών, τότε ο μυελός λαμβάνεται από την οπίσθια χώρα μαλακών μορίων [δηλαδή στις πίσω τσέπες του παντελονιού σας] διότι εκεί είναι το «εργοστάσιο» παραγωγής του μυελού των οστών μας υπό γενική αναισθησία, η διαδικασία κρατάει περίπου 45 λεπτά. Συλλόγου

Μη μπερδεύεστε, λοιπόν. Άλλο, μυελός των οστών και άλλο νωτιαίος μυελός.

Γίνε λοιπόν εθελοντής δότης μυελού των οστών

Κάνε την υπέρτατη πράξη ανθρωπιάς σε ένα παιδί που σε έχει ανάγκη

Είναι ζήτημα ζωής. Είναι ζήτημα τιμής.