Τρίωρη αποχή από τις τάξεις τους οι δάσκαλοι του 3ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης

Με αποκορύφωμα την εμφάνιση περιπολικού της αστυνομίας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης στην Κάντζα ύστερα από καταγγελία γονέα στρεφόμενη ουσιαστικά κατά του Σχολείου, για περιστατικό με ιστορικό «διάρκειας» το οποίο, εύλογα, προκάλεσε ιδιαίτερη αναστάτωση στην κοινότητα της σχολικής μονάδας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Α. Δελμούζος» εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση με την οποία προαναγγέλλει τρίωρη στάση εργασίας, την Τρίτη 9 Απριλίου 2013, από ώρα 7.00 έως και ώρα 10.00 και παράλληλα πραγματοποίηση διαμαρτυρίας τις ίδιες ώρες έξω από το Σχολείο.

Χωρίς να αναφερθούμε στην ουσία του “παρατεταμένου περιστατικού”, -θα ήταν άτοπο να αναπαράγουμε το ιστορικό του, δεν θα ωφελούσε σε τίποτε- ελπίζουμε σύντομα να βρεθούν οι πρόσφοροι τρόποι που θα επαναφέρουν την ηρεμία σε ένα από τα καλύτερα Σχολεία της πόλης, μάλιστα, δε, με ιδιαίτερα αξιόλογο εκπαιδευτικό προσωπικό και με ένα Σύλλογο Γονέων συγκροτημένο από πρόσωπα κύρους και ευρύτερης αποδοχής στο προάστιο της Κάντζας. (για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, εκπαιδευτικοί και Σύλλογος Γονέων αντιμετωπίζουν «το περιστατικό της αναστάτωσης» από την ίδια αφετηρία)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το σχολικό περιβάλλον ενός ακόμα σχολείου της περιοχής μας, συγκεκριμένα του 3ο Δ.Σ. Παλλήνης, βρίσκεται κάτω από ένα συνεχή βομβαρδισμό ενεργειών που συντείνουν στο βίαιο εκφοβισμό του. Μια συναδέλφισσά μας, η δασκάλα της τάξης , αλλά και το σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου, μη εξαιρουμένου και του αρμόδιου σχολικού συμβούλου, βρίσκονται κάτω από καθεστώς συνεχών απειλών και όχι μόνο. Οι φραστικές απειλές για μηνύσεις, εξώδικα, αργίες και διαθεσιμότητες εναλλάσσονται με εισαγγελικές αναφορές και εισόδους της αστυνομίας στο σχολείο για να βεβαιώσει καταγγελίες ανύπαρκτων γεγονότων. Όλα αυτά παράλληλα με τις νομότυπες, εμφατικές παρεμβάσεις υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας αποτελούν το «συνηθισμένο» εβδομαδιαίο ρεπερτόριο μέσα στο οποίο πρέπει οι εκπαιδευτικοί να επιτελέσουν το παιδαγωγικό τους έργο ..

Φαίνεται ότι στις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες που διαβιώνουμε έχει διαμορφωθεί ένα παράλογο και αντισυνταγματικό πλαίσιο που δίνει την ευκαιρία στον πρώτο, «ιδιαίτερης ψυχοσύνθεσης», γονιό – κηδεμόνα, που λειτουργεί ενάντια στη συντριπτική πλειοψηφία τόσο των γονιών όσο και του Δ.Σ. του συλλόγου τους, να διαταράσσει τρομοκρατώντας όσους δεν επιλέγουν τις εύκολες λύσεις, αλλά προσπαθούν να είναι συνεπείς στις παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές αρχές τους .

Καμιά δασκάλα – δάσκαλος δεν μπορεί όχι μόνο να εργαστεί αλλά και να διαβιώσει σ’ ένα ανάλογο σχολικό περιβάλλον :

  • με επελάσεις γονέων που εξαπολύουν ύβρεις ή απειλές τρομοκρατώντας το σχολικό περιβάλλον,
  • με εισόδους της αστυνομίας ,
  • με εισαγγελικές αναφορές ,
  • με παρεμβάσεις υπηρεσιών του υπουργείου,
  • με τη δαμόκλεια σπάθη της αργίας απόλυσης πάνω από το κεφάλι καθενός μας .

Ολοένα και περισσότεροι εκπαιδευτικοί καθημερινά πέφτουν θύματα ενδοσχολικής βίας (λεκτικής ή σωματικής), με θύτες τους ίδιους τους γονείς των μαθητών τους. Το φαινόμενο εμφανίζεται πλέον σχεδόν καθημερινά και στα σχολεία της περιοχής μας. Αιτία θεωρείται ότι ο γονιός βλέπει τον εκπαιδευτικό σαν συμμέτοχο στην κρίση στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία μέσα στην οποία καλείται να ζήσει. Ζούμε όλοι σε περιόδους ιδιαίτερης κρίσης της κοινωνίας ,κρίσης που χτυπά αδυσώπητα οικογένειες, παιδιά και κάθε άνθρωπο που προσπαθεί να τα φέρει δύσκολα βόλτα με τις υποχρεώσεις του. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες παιδιών που έρχονται να περάσουν 6 ή και 8 ώρες χωρίς φαγητό στο σχολείο, ενώ σίγουρα η οικονομική ανέχεια αυξάνει και οξύνει τη ψυχολογική και συναισθηματική πίεση που ασκείται στα οικογενειακά περιβάλλοντα τους . Δάσκαλοι και γονείς, εργαζόμενοι και άνεργοι , αφού όλα δείχνουν ότι ο τωρινός εργαζόμενος ουσιαστικά είναι ο στοχευόμενος σαν νέος άνεργος, δεν έχουν και δεν είχαν ποτέ τίποτα να χωρίσουν.

Ας συναντηθούμε ξανά λοιπόν σε κοινούς αγώνες, για το δημόσιο δωρεάν σχολείο, για μια αλληλέγγυα κοινωνία. Ας μειώσουμε τις αποστάσεις μεταξύ μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση και όλα όσα αυτή δημιουργεί.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στη συναδέλφισσα και στο σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου και σε ένδειξη διαμαρτυρίας προκηρύσσει

Τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη 9 Απρίλη 2013, από τις 7.00 έως και 10.00 και πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την ίδια ώρα έξω από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης (Πυθαγόρα 2 , στο δρόμο απέναντι από τη Διεύθυνση)

Επίσης το Δ.Σ. καλεί

  • Τις Ομοσπονδίες ,τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων, τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε και τις ΕΛΜΕ να καταδικάσουν το γεγονός.
  • Τη ΔΟΕ να αναδείξει το θέμα, να στηρίξει συνδικαλιστικά και να προσφέρει ουσιαστική νομική κάλυψη στη συναδέλφισσα αν χρειαστεί.
  • Όλους τους συναδέλφους να λάβουν μέρος ενεργά στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Στη δυσκολότερη χρονική συγκυρία για την εκπαίδευση τέτοια απαράδεκτα γεγονότα αποδυναμώνουν την κοινή προσπάθεια γονέων και εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση της ολομέτωπης επίθεσης που δέχεται η δημόσια παιδεία.