Εξ Άσκηση Ανθρωπιάς στο 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης

Ευάγγελος Γούμενος
Διευθυντής 1ου Γυμνασίου Παλλήνης

Είμαστε όλοι μάρτυρες της συνεχούς αύξησης του αριθμού των ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Δίπλα μας υπάρχουν μικρά παιδιά που δε χαίρονται το ψωμί και το παιχνίδι, άνεργοι ενήλικες που λυγίζουν από την αδυναμία να θρέψουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους, γέροι που στερούνται τα φάρμακά τους, πρόσφυγες που πέφτουν στη θάλασσα αναζητώντας τη σωτηρία τους.

Σαφώς στη χώρα μας υπάρχουν οι θεσμοί και τα όργανα που έχουν την ευθύνη της επιλογής των πολιτικών και των μέτρων που κρίνονται κατάλληλα για την περιστολή των προαναφερθέντων προβλημάτων. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δεν είναι δυνατόν, εξ αυτού, να απεμπολήσουμε το προσωπικό δικαίωμα και την ατομική ευθύνη έναντι των συνανθρώπων. Γιατί περί αυτού πρόκειται· πριν και πάνω από το γνώρισμα του «δεξιού» ή του «αριστερού», του «άσπρου» ή του «μαύρου», του «χριστιανού» ή του «μουσουλμάνου» υπάρχει ο ανθρωπισμός.

Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Παλλήνης, συνειδητοποιώντας πως δεν πρέπει να εθιστούν στις εικόνες των σκελετωμένων παιδιών, στο θλιμμένο βλέμμα των επαιτών ή στο θέαμα των αστέγων που περιμένουν να αδειάσουν οι εμπορικές στοές, για να ξαπλώσουν στα χαρτόκουτα να κοιμηθούν, προέκριναν όχι τις κινήσεις ελεημοσύνης και φιλανθρωπίας κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα, αλλά τον εθισμό στην ανθρωπιά.

Έτσι, καθ’ όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους, στο πλαίσιο προγράμματος κοινωνικής αλληλεγγύης, οι μαθητές συγκέντρωναν τρόφιμα και ρουχισμό και, όταν έκριναν ότι συγκεντρώθηκε αρκετή ποσότητα, ένα τμήμα, μετά από κλήρωση, αποφάσιζε πού θα διαθέσει αυτή τη συλλογική προσφορά.

Ως αποτέλεσμα, μαθητές του 1ου Γυμνασίου Παλλήνης

επισκέφθηκαν ίδρυμα αυτιστικών στην Παιανία, πρόσφεραν τρόφιμα και, κυρίως, συναναστράφηκαν με τους τροφίμους και ενημερώθηκαν για το καθημερινό τους πρόγραμμα.
πρόσφεραν μεγάλο χρηματικό ποσό σε συμμαθητή τους που υπεβλήθη σε λεπτή χειρουργική επέμβαση.
διέθεσαν τρόφιμα σε αναξιοπαθούντα συμπολίτη τους.
συγκέντρωσαν και παρέδωσαν μεγάλη ποσότητα ρουχισμού στο κοινωνικό ανταλλακτήριο του Δήμου Παλλήνης.
προσέφεραν ποσότητα τροφίμων στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Παλλήνης.
παράλληλα, συγκεντρώνουν πώματα πλαστικών συσκευασιών για την απόκτηση αναπηρικού αμαξιδίου το οποίο θα δωρίσουν σε ασθενή συνάνθρωπό τους.

Για όλα αυτά- και για πολλά άλλα, τους ευχαριστούμε.