Καινοτομική …φάρσα! Το υπ. Παιδείας κλείνει την Παρασκευή τα Δημ. Σχολεία για να “επιμορφωθούν οι δάσκαλοι”!

…. “Συγχαρητήρια” στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και κυρίως σε όποιον ή όποια είχε την εμπνευσμένη ιδέα να κλείσει την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012 τα Σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να παρακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί από ώρα 8:00 π.μ. ως και 15:00 “επιμορφωτικό σεμινάριο για την πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών”. (!!!)

Η χώρα μας ανήκει στις μοναδικές της ευρωπαϊκής κοινότητας που “επιτρέπεται” στους έχοντες την πολιτική ευθύνη επί θεμάτων παιδείας, να κλείνουν για οποιονδήποτε λόγο τα Σχολεία, ίσως γιατί δεν υπάρχει υπερκείμενη αρχή για να ελέξει το “αλάθητο” τέτοιων αποφάσεων, τουλάχιστον σε τρέχοντα χρόνο.

Γιατί σε μεταγενέστερο χρόνο, κριτής θα υπάρξει και θα είναι αυτή τη φορά κυνικά αυστηρός….

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Α.Δελμούζος” με αναφορά στην ουσία του παραπάνω θέματος αλλά από άλλη –πλην όμως, κατανοητή– αφετηρία:

Επιμορφωτικό σεμινάριο για την πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών


(ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ)

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας επανέρχεται δυστυχώς σε ένα θέμα, που πιστεύαμε ότι μετά από τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί από την επιχειρούμενη εφαρμογή του, είχε λήξη οριστικά. Παρά το γεγονός ότι πολλοί σύλλογοι διδασκόντων με αποφάσεις τους έχουν καταθέσει τις ενστάσεις τους στον τρόπο σχεδιασμού και υλοποίησης της δοκιμαστικής εφαρμογής των νέων αναλυτικών προγραμμάτων στα σχολεία που έχουν επιλεγεί χωρίς να έχουν καν ερωτηθεί και στο γεγονός ότι και οι ίδιοι οι συγγραφείς των προγραμμάτων δηλώνουν ότι έχουν καταθέσει και οι ίδιοι ενστάσεις για τα παραπάνω και έχουν ζητήσει να συνεχιστεί την επόμενη σχολική χρονιά το υπουργείο παιδείας προσπαθεί με λυσσαλέο τρόπο να επιβάλει την άποψή του και ζητά από τους εκπαιδευτικούς να κρίνουν και αξιολογήσουν τα νέα προγράμματα που ουδέποτε εφαρμόστηκαν ή εφαρμόστηκαν αποσπασματικά.

Είναι βέβαια οφθαλμοφανές ότι το υπουργείο δεν ενδιαφέρεται για την ουσία του θέματος αλλά για την εκταμίευση με κάθε τρόπο των κονδυλίων μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Καταδικάζει έτσι με αυτό τον τρόπο οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης και διόρθωσης των νέων αναλυτικών προγραμμάτων, όχι βέβαια για πρώτη φορά αφού ακόμα και τα σχολικά βιβλία που διδάσκονται σήμερα στο δημοτικό ουδέποτε εφαρμόστηκαν πιλοτικά και φυσικά δεν διορθώθηκαν ακόμα και μετά τις παρατηρήσεις των εκπαιδευτικών της πράξης που τα διδάσκουν τα 5 τελευταία χρόνια.

Τους καλούν μάλιστα για άλλη μια φορά, καταστρατηγώντας το ωράριο των εκπαιδευτικών, να συμμετέχουν υποχρεωτικά σε επιμορφωτικό σεμινάριο στις 30 Μαρτίου ημέρα Παρασκευή 8:00- 15:00 και 1 Απριλίου ημέρα Σάββατο 9:00- 16:00.

Κλείνουν τα σχολεία με άνωθεν εντολές και δεχόμαστε οι εκπαιδευτικοί τη μήνη των γονιών, ακόμα και εκεί που οι σύλλογοι διδασκόντων δηλώνουν ότι δε συμμετέχουν σε αυτή την παρωδία και θέλουν να δουλέψουν παρά να αλληλοεμπαίζονται στα επικαλούμενα επιμορφωτικά σεμινάρια.

Καλούμε τους συναδέλφους που θα αναγκασθούν να συμμετάσχουν στην ημερίδα της Παρασκευής να μην υπογράψουν κανένα παρουσιολόγιο νομιμοποιώντας τη διαδικασία και τις αξιώσεις που θα συνεπάγεται η υποτιθέμενη επιμόρφωσή μας Να αποχωρήσουν όλοι στις 14.00 την Παρασκευή 30 Μάρτη

Να μην παραστεί κανείς εκπαιδευτικός το Σάββατο 31 Μάρτη

Να συγκαλέσουν συλλόγους διδασκόντων, όπου δεν το έχουν κάνει, και να τοποθετηθούν όλοι οι συνάδελφοι για το θέμα

Τη ΔΟΕ να ασχοληθεί υπεύθυνα με το θέμα και επιτέλους να ζητήσει όλα τα στοιχεία του προγράμματος ΕΣΠΑ για την πιλοτική εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων.

Καλούμε τα Δ.Σ. των όμορων συλλόγων την Παρασκευή 30-3-2012 στις 14.00 και το Σάββατο 31-3-2012 έξω από το επιμορφωτικό κέντρο για να αποτραπεί η κατάφορη παραβίαση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.