Δύο τα μηνύματα που προέκυψαν από την εκλογική διαδικασία των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας για την ανάδειξη αιρετών μελών στα θεσμοθετημένα Υπηρεσιακά Συμβούλια, ΠΥΣΠΕ, ΚΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ.
Το πρώτο μήνυμα προκύπτει σε κεντρικό, πανελλαδικό επίπεδο.
Η ΔΑΚΕ (προσκείμενη στη Ν.Δ.) πέτυχε μια αδιαμφισβήτητη πρωτιά, ιδιαίτερου πολιτικού βάρους και στα τρία Υπηρεσιακά Συμβούλια. Αύξησε θεαματικά τα ποσοστά της και αναδείχθηκε σε κυρίαρχη δύναμη στην πρωτοβάθμια εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας.
Σε ότι αφορά την εκλογική διαδικασία για το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ):
στη δεύτερη θέση, ακολουθεί με ποσοστό 19,20% η φίλα προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ, παράταξη, «Δημοκρατική Συνεργασία/Ανεξάρτητες Κινήσεις» -στα ηγετικά στελέχη της συγκαταλέγεται ο πρώην πρόεδρος του «Δελμούζου» Θανάσης Γκούμας– με την Ε.Ρ.Α., «Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς» που υποστηρίχθηκε από τον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, να καταλαμβάνει την 6η θέση στη σειρά κατάταξης με ποσοστό 7,84%.
Παρουσιάζει ενδιαφέρον στο σημείο αυτό να αναφερθεί, ότι ο συνδικαλιστικός χώρος που «κινείται» στις παρυφές του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε και στις εκλογές αυτές κατακερματισμένος αφού μια ακόμη «συγγενής» προς αυτό, παράταξη, η «Ανεξάρτητη Ενωτική ΕΚ-κίνηση Εκπαιδευτικών» αναδείχθηκε πέμπτη στη σειρά κατάταξης με ποσοστό 7,90%.
Την τρίτη θέση στον πίνακα των αποτελεσμάτων για το ΚΥΣΠΕ κατέλαβε η «Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση» που υποστηρίχθηκε από παρεμβάσεις, κινήσεις και συσπειρώσεις της ευρύτερης αριστεράς με ποσοστό 14,52% και ακολουθεί η παράταξη «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» με 13,74%. (υποστηρίχθηκε από το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ)
Το δεύτερο μήνυμα με ειδικό βάρος, αντίστοιχης σημαντικότητας με το πρώτο, αναδείχθηκε σε τοπικό επίπεδο, στα διοικητικά όρια του συλλογικού φορέα των εκπαιδευτικών, «Δελμούζος».
(Δημοτικά Σχολεία: Γέρακα, Παλλήνης, Ανθούσας, Πικερμίου, Ραφήνας, Σπάτων, Αρτέμιδας, Γλυκών Νερών, Μαραθώνα και Νέας Μάκρης.)
Ειδικότερα: η ΔΑΚΕ σε αντίθεση με την πανελλαδική πρωτιά της, στα τρία εκλογικά τμήματα που προσήλθαν οι δάσκαλοι των παραπάνω Σχολείων, κατέλαβε την 5η θέση με 87 ψήφους!
Πρώτη δύναμη και για τα τρία Υπηρεσιακά Συμβούλια, αναδείχθηκαν τα «Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών» και δεύτερη, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ.
Η πρωτιά των «Προοδευτικών Ρευμάτων»
Αναφορικά με τα «Προοδευτικά Ρεύματα Εκπαιδευτικών» και την εντυπωσιακή επιτυχία τους να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των δασκάλων στην ευρύτερη περιοχή, σύντομη αναφορά στο ιστορικό της. Ο πυρήνας της παράταξης προέρχεται από την ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ). Εξελισσομένου του χρόνου, τα πρωταγωνιστικά στελέχη της, πλαισίωσαν πολιτικά το ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο, όμως, σε σχετικά σύντομο διάστημα εγκατέλειψαν με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου.
Τον τελευταίο χρόνο, μάλιστα, τα «Προοδευτικά Ρεύματα» βρέθηκαν στην «πρώτη γραμμή» όλων των κινητοποιήσεων του εκπαιδευτικού κλάδου και με το ίδιο αγωνιστικό πνεύμα δραστηριοποιήθηκαν στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.
Η επιτυχία της παράταξης θα πρέπει να αναζητηθεί σε ένα μικρό πυρήνα στελεχών της, τα οποία, επί σειρά πολλών ετών, από την εποχή μάλιστα που με επικεφαλής, αρχικά τον Δημοσθένη Μπαρούτα και στη συνέχεια, το Θανάση Γκούμα στην προεδρία του «Δελμούζου» -αργότερα, τον δεύτερο διαδέχθηκε ο Σάββας Σεϊχίδης, από τα κεντρικά πρόσωπα των «Προοδευτικών Ρευμάτων»- είχαν παραγωγική δραστηριότητα και καλά αντανακλαστικά στη διαχείριση των όποιων δράσεων και προκλήσεων.
Τούτων, δοθέντων, οι συνάδελφοί τους αξιολόγησαν με θετικό τρόπο την συνδικαλιστική διαδρομή τους, επιβεβαιώνοντας το «δόγμα» ότι τα άτομα παράγουν αποτέλεσμα και όχι οι όποιες «ετικέτες.»
Αντίστοιχη παραδοχή οφείλεται να αναγνωριστεί και στον οικείο στην περιοχή μας, Θανάση Γκούμα που αν και «φρέσκος» στην εκπαιδευτική κοινότητα Αγίου Νικολάου Λασιθίου, η παράταξη στην οποία διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο κατόρθωσε να εκλέξει μέλος της στο ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης!
Για το ΚΥΣΠΕ Αττικής, εκλέχθηκαν οι εξής:
Από τη ΔΑΚΕ ο Βασίλης Παληγιάννης με αναπληρωματικό την Βασιλική Αδαμίδου.
Από τη ΔΗ.ΣΥ ο Νίκος Φασφαλής με αναπληρωματικό τον Στέφανο Σίντο.