Υφυπ. Εσωτερικών: “….όλα καλά με το πετρέλαιο θέρμανσης στα Σχολεία”

Στο πετρέλαιο θέρμανσης των Σχολείων όλης της χώρας και σε σχέση με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο ζήτημα ύστερα από καταγγελίες εκπαιδευτικών και Συλλόγων Γονέων, αναφέρθηκε πριν λίγη ώρα ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, προβαίνοντας στις ακόλουθες επισημάνσεις:

1. Παρά τις πολύ μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση των Δήμων το 2011 τα κονδύλια που αφορούν στη λειτουργία των Σχολείων είναι εφέτος αυξημένα σε σχέση με το 2010.

2. Είναι γνωστό ότι η χρηματοδότηση Δήμων και Περιφερειών εμφανίζει το 2011 σημαντικές καθυστερήσεις. Ωστόσο τα κονδύλια προς τα σχολεία δόθηκαν φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

3. Από έλεγχο που διενέργησα προσωπικά στις 22.11.2011 διαπιστώθηκε ότι όλοι οι Δήμοι της χώρας είχαν συστήσει τις Σχολικές Επιτροπές που προβλέπει ο Νόμος. Μόλις 15 από τους 325 Δήμους της χώρας δεν είχαν προλάβει να δημοσιεύσουν στο ΦΕΚ τη σύσταση των Σχολικών τους Επιτροπών εκ των οποίων οι 12 στα Δωδεκάνησα και ενημερώθηκαν όλοι να επισπεύσουν τη διαδικασία

4. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν 3852/10 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) οι Σχολικές Επιτροπές δεν έχουν υποχρέωση κατάρτισης προϋπολογισμών αλλά παρ’ όλα αυτά υπόκεινται σε προληπτικό έλεγχο. Πρόκειται για αδυναμία του Νόμου η οποία διορθώνεται με νομοθετική ρύθμιση που ήδη προωθήθηκε στη Βουλή για ψήφιση μετά από συνεννόηση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και το Υπουργείο Οικονομικών.

5. Από έλεγχο που έγινε σήμερα σε όλες ανεξαίρετα τις περιοχές που αναφέρονται σε δημοσιεύματα του τύπου, δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα με το πετρέλαιο στα σχολεία. Σε μια μάλιστα περίπτωση (Καβάλα) ο Δήμος μας ενημέρωσε ότι έχει προμηθευτεί επαρκές πετρέλαιο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου ακριβώς γιατί υπήρξε αυξημένη και έγκαιρη χρηματοδότηση.