Αντισυνταγματική η εκλογή των Διευθυντών στα Σχολεία της χώρας. Το θέμα παραπέμπεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Αντισυνταγματικός ο νέος τρόπος επιλογής διευθυντών σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με απόφαση του Γ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πρόκειται για τον νόμο βάσει του οποίου έγιναν πέρυσι οι εκλογές ανάδειξης όλων των Διευθυντών και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης και η απόφαση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανατραπεί από την Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου προς την οποία παραπέμφθηκε το ζήτημα, αναμφίβολα, θα προκαλέσει αναστάτωση στη λειτουργία των Σχολείων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ η οποία εκδόθηκε με πρόεδρο την Αικατερίνη Συγγούνα και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας, Δημήτρη Μακρή, το στοιχείο που συνιστά την αντισυνταγματικότητα είναι η διαδικασία που προβλέπει ότι οι νέοι διευθυντές επιλέγονται από τον σύλλογο διδασκόντων με μυστική ψηφοφορία.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία αντιβαίνει στις συνταγματικές αρχές

«της ισότητας, της αξιοκρατίας αλλά και της ελεύθερης πρόσβασης και σταδιοδρομίας κάθε Έλληνα στις δημόσιες θέσεις, καθώς δεν εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις αξιοκρατικής κρίσεως και δεν καθίσταται γνωστή στους υποψηφίους και ελέγξιμη από το ΣτΕ η αξιολόγηση των υποψηφίων ως προς το μνησθέν κριτήριο». Η διαδικασία αυτή, κατά τους συμβούλους, δεν ενδείκνυται για σχολικές μονάδες εκπαίδευσης «οι οποίες ανήκουν εκ του Συντάγματος στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους», και η «διοίκησή τους θα πρέπει να αναδεικνύεται στο πλαίσιο διαφανούς και αντικειμενικής διαδικασίας».

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχουν προσφύγει διευθυντές σχολικών μονάδων και η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Εκπαίδευσης, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας (19 Μαΐου 2015) για την επιλογή διευθυντών σε σχολικές μονάδες και εργαστηριακά κέντρα