40.000 υποψήφιοι εκτός Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι./ Μεταξύ 26 & 29 Αυγούστου η ανακοίνωση για τους εισαγόμενους

Υπό ανατροπή τα πράγματα στις φετινές βάσεις, που αναμένεται να ανακοινωθούν μεταξύ 26 και 29 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος.

Περισσότεροι από 40.000 υποψήφιοι φέρονται να βρίσκονται εκτός Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. και περίπου 8 στους 10 αριστούχους να μην καταφέρνουν να εισαχθούν σε Σχολή πρώτης προτίμησης.

Στις φετινές εξετάσεις συμμετείχαν 78.284 υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑ.Λ. ομάδα Β’ και 16.259 από την ομάδα Α’, ενώ σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και οι 20.000 απόφοιτοι των δύο τελευταίων ετών στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα να συμπληρώσουν μηχανογραφικό και να διεκδικήσουν το 10% των θέσεων.

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ανέρχεται σε 114.000 ενώ οι θέσεις σε Α.Ε.Ι.-Τ.Ε.Ι. είναι μόλις 71.500.

Την ίδια ώρα οι καλύτερες επιδόσεις σχεδόν στο σύνολο των μαθημάτων, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Το Έθνος» δημιουργούν αυξημένο ανταγωνισμό, τόσο στις υψηλές Σχολές, όσο και στις μεσαίου επιπέδου, αφού πολλοί αριστούχοι, προκειμένου να μην απομακρυνθούν από τον τόπο κατοικίας τους θα διεκδικήσουν μια θέση σε κάποια από αυτές.

Αναλυτές εκτιμούν – σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα – ότι η σειρά επιλογής των Σχολών στα μηχανογραφικά των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών, όπως αυτά των πολυτέκνων, μπορεί να φέρει ανατροπές και εκπλήξεις στις βάσεις των Τμημάτων περιφερειακών Ιδρυμάτων υψηλών και μεσαίων βαθμολογιών, στα οποία μπορεί οι βάσεις να εκτοξευτούν.

Σε ποια Τμήματα ο ανταγωνισμός αναμένεται έντονος

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στατιστικών από τις βαθμολογίες, τα ποσοστά των αριστούχων, αλλά και τις προτιμήσεις των υποψηφίων, περίπου 8 στους 10 αναμένεται να μείνουν εκτός πρώτης Σχολής προτίμησης. Σε κάποια, μάλιστα, αναμένεται να είναι ακόμη χαμηλότερα, όπως στην Ιατρική Αθηνών, όπου θα μπει μόλις 1 στους 10 από όσους τη δηλώνουν ως πρώτη επιλογή.

Στη Νομική Αθηνών το ποσοστό θα φθάσει το 15%, στη Νομική Θεσσαλονίκης το 20%, ενώ στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης μόνο 1 στους 4 από όσους το έχουν δηλώσει ως πρώτη επιλογή θα καταφέρει να μπει.

Επίσης, 2 στους 10 θα μπουν στην Αγγλική Φιλολογία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ενώ λίγο μεγαλύτερα θα είναι τα ποσοστά στις υπόλοιπες Φιλολογίες.

Αύξηση του ανταγωνισμού, όμως, αναμένεται να σημειωθεί και σε μια σειρά Πολυτεχνικών Σχολών.