Θεατρική παράσταση “ΜΑΜΜΑ ΤΟΝΙ” των Φράνκα Ράμε & Ντάριο Φο στο “Οινοποείο Πέτρου”, Σάββατο, 17 Μαρτίου

"ΜΑΜΜΑ ΤΟΝΙ" των Φράνκα Ράμε & Ντάριο Φο

Η Ομάδα Γυναικών Παλλήνης, Ανθούσας, Γέρακα (μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας), διοργανώνει θεατρική παράσταση αφιερωμένη στην “Ημέρα της Γυναίκας” την Κυριακή, 17 Μαρτίου 2018, ώρα 19:30 μ.μ. στο Οινοποιείο Πέτρου (Λ.Μαραθώνος 170, Παλλήνη) με ελεύθερη είσοδο. 

 

Η παράσταση πραγματοποιείται από την “Ομάδα Πείραγμα” με την Ειρήνη Μελά στον αντιφασιστικό μονόλογο “ΜΑΜΜΑ ΤΟΝΙ” των Φράνκα Ράμε (Franca Rame) και Ντάριο Φο σε μετάφραση/σκηνοθεσία της Αγγελικής Κασόλα.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 η Φράνκα Ράμε έγραψε και ερμήνευσε μια σειρά μονολόγων βασισμένων σε μαρτυρίες υπαρκτών προσώπων της ιταλικής αντίστασης στο φασισμό. Κείμενα δυναμικά, καταγγελτικά, εμπήγαν το μαχαίρι στο κόκκαλο.

Η “ΜΑΜΜΑ ΤΟΝΙ” όταν μαθαίνει ότι οι φασίστες περνούν και πάλι από την πόλη της, αυτή τη φορά σαν εκλεγμένοι εκπρόσωποι, για να εκφωνήσουν τους λόγους τους στην πλατεία – μιας πόλης που θρηνούσε πολυάριθμα θύματα στα χέρια των φασιστών – αγριεύει, σηκώνεται από την πολυθρόνα της, αρπάζει τη μαγκούρα της και ορμάει μονάχη να τους διώξει!

Ένας μονόλογος με διαρκείς εναλλαγές του δραματικού και του κωμικού στοιχείου. Συγκινείσαι, γελάς, ξανά συγκινείσαι. Ξυπνά μνήμες στους μεγαλύτερους και δίνει θάρρος στους νεότερους.

Στην προσωπική μαρτυρία της ”ΜΑΜΜΑ ΤΟΝΙ” μνημονεύονται οι αγώνες αλλά και οι νεκροί του τότε και του τώρα, που δεν μας επιτρέπουν να μένουμε άπραγοι μπροστά στην εξάπλωση του φασισμού.