Έκθεση στην Παλλήνη με θέμα το πείραμα του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων

Μια έκθεση που ξεναγεί τον επισκέπτη στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας (CERN) και το Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) φιλοξενείται από τις 10 έως και τις 27 Νοεμβρίου στα Εκπαιδευτήρια “Ελληνογερμανική Αγωγή” στην Παλλήνη. Η Επίσημη παρουσίαση της έκθεσης στο κοινό έγινε την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου.  

Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών, αποτελεί το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο ερευνών σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Ιδρύθηκε στη Γενεύη το 1954 από 12 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σήμερα απασχολεί 3.000 εργαζόμενους, ενώ 6.500 επιστήμονες και μηχανικοί δουλεύουν στα πειράματα που διεξάγονται στις μοναδικές στον κόσμο εγκαταστάσεις του.

Η έκθεση, που έχει τίτλο «Αυτός ο Κόσμος ο μικρός, ο Μέγας», ενημερώνει τον επισκέπτη για τα τέσσερα βασικά πειράματα στον LHC, τα παράπλευρα τεχνολογικά οφέλη της έρευνας, καθώς και για τη λειτουργία του CERN και την ελληνική συμμετοχή στον οργανισμό. O LHC αναπαράγει τις συνθήκες που επικρατούσαν κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν. Η έκθεση φιλοξενεί ένα μοντέλο του LHC υπό κλίμακα καθώς και τμήματα των ανιχνευτών που μελετούν τις αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν σε αυτόν.

Χρησιμοποιώντας τον LHC, τον πιο ισχυρό και περίπλοκο επιταχυντή σωματιδίων που δημιουργήθηκε ποτέ, οι ερευνητές ελπίζουν να βρουν κάποιες απαντήσεις σε μια σειρά από θεμελιώδη, αλλά ακόμη αναπάντητα, ερωτήματα της Φυσικής. Η φιλοξενία της έκθεσης για πρώτη φορά σε σχολικό περιβάλλον φιλοδοξεί να βοηθήσει την εκπαιδευτική κοινότητα να κατανοήσει τις βασικές αρχές λειτουργίας του επιταχυντή, παρουσιάζοντας στους μαθητές τη διαδικασία της επιστημονικής μεθοδολογίας, δίνοντάς τους μάλιστα την ευκαιρία να επεξεργαστούν – μέσω μίας σειράς διαδραστικών εφαρμογών και εργαλείων – πραγματικά δεδομένα από τα πειράματα που εκτελούνται στο CERN.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διοργανωθούν σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς. Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη, ενώ μαθητές και εκπαιδευτικοί θα ξεναγούνται σε αυτή στο πλαίσιο καθορισμένων εκπαιδευτικών επισκέψεων. Περισσότερες πληροφορίες και ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό για την έκθεση διατίθεται στην ιστοσελίδα http://cern.ea.gr/

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα – Παρασκευή: 9.00 – 18.00, Σάββατο & Κυριακή: 10.00 – 18.00

Επικοινωνία και Προγραμματισμός Επισκέψεων: Ελευθερία Τσουρλιδάκη, τηλ. 210-8176790, email: cern@ea.gr

_______________

Οφειλόμενη επισήμανση του “Ν”: Επιεικώς ακατανόητη και αψυχολόγητη η πρωτοβουλία του εθνικού εκπροσώπου του CERN στην Ελλάδα, καθηγητή κ. Ραπίδη, Διευθυντή του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής “Δημόκριτος” να επιλεγεί ο χώρος ενός ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου για τη λειτουργία μιας ενδιαφέρουσας έκθεσης, που όπως αντιλαμβανόμαστε, έχει κατά το πλείστον εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Η “ελιτίστικη” επιλογή του Ινστιτούτου σε μια εποχή δύσκολης συγκυρίας για την κοινωνία, δημιουργεί συνειρμούς που αποπνέουν θλίψη και θυμό. Αν αντιλαμβανόμαστε σωστά, καλούνται τα δημόσια σχολεία να επικοινωνήσουν και να προγραμματίσουν εκπαιδευτική επίσκεψη σε ένα χώρο που από πλευράς δομών και συνθηκών αγγίζει υψηλό δείκτη πληρότητας, προφανώς για να έχουν οι μαθητές τους δυνατότητα σύγκρισης με τα δικά τους σχολεία που σε μεγάλο βαθμό και ελέω οικονομικής συγκυρίας, λειτουργούν με τα δικά τους μεγάλα, αδυσώπητα προβλήματα. Αυτά και υπό την αίρεση ότι ο κ. καθηγητής δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν δημόσια σχολεία και πρόσφοροι χώροι για μια τέτοια εξαιρετικού ενδιαφέροντος έκθεση.