Διαδικτυακή εκδήλωση (webinar) με θέμα, Ψυχική Υγεία και Πανδημία. Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου

Διαδικτυακή εκδήλωση (webinar) με θέμα, Ψυχική Υγεία και Πανδημία διοργανώνει το Δίκτυο Διαλόγου, Έρευνας και Ανάλυσης τη Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 από 19:00 έως 21:00 και θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα του Δικτύου(https://www.facebook.com/DIDEADY/Live).

Στο webinar Ψυχική Υγεία και Πανδημία, θα αναλυθούν οι επιμέρους πτυχές και συνέπειες των ελλειμμάτων αυτών, τόσο στο ατομικό όσο και στο κοινωνικό πεδίο, με ιδιαίτερη έμφαση και στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων.

Ο καθένας θα μπορεί να υποβάλλει ερωτήσεις στο Facebook ώστε να γίνει επιλογή (με βάση τον διαθέσιμο χρόνο) και να τεθούν στους καλεσμένους και ομιλητές του webinar.

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ, όλα, όσα αφορούν την εκδήλωση και τους εισηγητές.

Σύμφωνα με τον ορισμό που αναφέρεται στο καταστατικό του Π.Ο.Υ., υγεία, είναι, «η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας».

Ως εκ τούτου, η μονοδιάστατη και «ιατρικοποιημένη» αντιμετώπιση της Πανδημίας -που ακολουθείται μέχρι σήμερα- θέτει σοβαρά ερωτήματα, σχετικά με τα ελλείμματα αντιμετώπισης των διαστάσεων της ψυχικής και της κοινωνικής υγείας, που φαίνεται να πλήττονται όχι μόνο από την Πανδημία καθ’ εαυτή, αλλά ακόμη περισσότερο (και) από τα μέτρα διαχείρισής της.

Η έλλειψη ψυχικής υγείας στην περίοδο που διανύουμε παίρνει πλέον χαρακτηριστικά κοινωνικού φαινομένου.

Το άγχος κι η κατάθλιψη συνδέονται ευθέως με τις επικρατούσες κοινωνικές συνθήκες, της ανασφάλειας, του φόβου και της απελπισίας, προκαλώντας ψυχική οδύνη στον πληθυσμό. Επιπλέον, σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα ζωής και οδηγούν σε υποβάθμιση και της σωματιικής υγείας.

Η εξατομίκευση των συναισθηματικών – ψυχολογικών ποιοτήτων μόνο στο πρόσωπο – άτομο, μας στερεί την δυνατότητα της συνολικής παρέμβασης που χρειάζεται να γίνει. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την παρέμβαση στο κοινωνικό πεδίο.

Εισηγητές

Αντώνης Ανδρουλιδάκης, Αναπτυξιακός και Κοινωνικός Ψυχολόγος, διδάσκων Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας Οικογενειακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Κυριάκος Κατσαδώρος, ψυχίατρος, Επιστημονικός Διευθυντής ΚΛΙΜΑΚΑ

Αμαλία Ατσαλάκη, δρ Κλινικής Ψυχολογίας Université Paris Diderot, επιστημονικός συνεργάτης στο Πάντειο, εργαζόμενη στη Μονάδα Εφήβων Αθήνας του ΟΚΑΝΑ

Κορίνα Χατζηνικολάου, Επίκουρη Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, ΑΠΘ

Σχολιαστές

Γιώργος Νικολαΐδης, Διευθυντής Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού

Νίκος Γκιωνάκης, Επιστημονικός Συντονιστής Κέντρου Ημέρας ΒΑΒΕΛ.

Εισαγωγή
Αναστασία Τσουκαλά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Université Paris-Saclay.