Υποτυπώδης η Πολιτική Προστασία στο Δήμο Παλλήνης. Σφάλματα & παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής

Στο ρέμα του Λόφου Παλλήνης και επί της οδού Σαλαμίνος στην στροφή και στο ύψος της κάθετης οδού Εκάβης ανατολικά του ρέματος έχει κατασκευασθεί  πρόσφατα αποστραγγιστικό έργο, κόστους δεκάδων χιλιάδων ευρώ, το οποίο παρασύρθηκε από τις όχι και τόσο ισχυρές βροχές στις αρχές του μήνα στην περιοχή μας.

Τις τελευταίες ημέρες τα γεγονότα μας εκπλήσσουν αρνητικά. Όχι ότι στο πρόσφατο παρελθόν έλλειπαν τα μεγάλα γεγονότα, είτε πυρκαγιές, είτε πλημύρες, είτε χιονοπτώσεις.  

Κώστας Λάμπρου
Αρχιτέκτων – Μηχανικός

Αναφέρομαι στην προστασία και ασφάλεια των κατοίκων στο Δήμο Παλλήνης, για να μην ξεχνάμε. Και όχι μόνο. Για να προβληματιζόμαστε και να αντιδρούμε απέναντι στα κακώς κείμενα και στα απρόβλεπτα δρώμενα στην περιοχή μας.

Παραθέτω κάποια ενδεικτικά γεγονότα που καταδεικνύουν την κακή έως απαράδεκτη αντίληψη στην πράξη, από τους αρμόδιους του Δήμου μας,  για τον τρόπο διαχείρισης του οικιστικού ιστού που ζούμε και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής από τα όποια έντονα καιρικά γεγονότα.

  1. Πλημύρα στα νοτιότερα σημεία του Δήμου, περιοχή Λουτρό Παλλήνης, 02/07/2018

Πλημύρισε όλη η περιοχή κινδύνεψαν κάτοικοι πλημύρισαν και καταστράφηκαν περιουσίες και οι μαθητές  του 7ου Δημοτικού σχολείου Παλλήνης, το οποίο μεταφέρθηκε σε άλλο κτίριο πιο ασφαλές ενώ το κτιριακό συγκρότημα του 7ου παραμένει ανενεργό.

Σφάλμα Ι.                                                                                              

Το σχολείο κατασκευάσθηκε στα όρια της κοίτης του ρέματος και στην περιοχή πλημύρας.

Σφάλμα ΙΙ.                                                                                                              Την λεκάνη της περιοχής Λουτρό Παλλήνης διασχίζει το μεγάλο ρέμα της Ραφήνας. Κατά την κατασκευή της Αττικής οδού, μελετήθηκε, σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε η συλλογή όλων των  ρεμάτων του ορεινού όγκου της νότιας Πεντέλης, δηλαδή των Βριλησσίων του Χαλανδρίου του Γέρακα της Ανθούσας ορισμένα του Υμηττού και σημαντική προσθήκη με την εκτροπή του Ποδονίφτη, δημιουργώντας ένα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή που θα οδηγούσε, μεγάλη ποσότητα υδάτινου όγκου όμβριών, στην θάλασσα της Ραφήνας.

«Ω του θαύματος» το έργο, διαστάσεων 16,00 μ. πλάτους και βάθους 6,00 μ, σταμάτησε στην Λ. Σπάτων και όλες αυτές οι μεγάλες ποσότητες βρόχινου νερού οδεύουν στην περιοχή αυτή, στο υπάρχον ρέμα, πλάτους 3,00 μ. και βάθους 3,00 μ. με πλημμυρικές συνέπιες διαχρονικά. Το έργο έπρεπε, υλοποιώντας τον σχεδιασμό της κατασκευής της Αττικής οδού να έχει ολοκληρωθεί το 2003.

  1. Χειμώνας 2021 χρονιά μεγάλων χιονοπτώσεων σ’ όλη την Αττική, καθώς και στο Δήμο μας. Πέντε ολόκληρες ημέρες να απεγκλωβισθούν τελικώς πολλοί συνδημότες μας.

Σφάλμα Ι.                                                                                                                        Αποδείχθηκε από το αποτέλεσμα, ότι δεν υφίσταται σχέδιο πολιτικής προστασίας που να περιλαμβάνει, προληπτική αλάτωση των δρόμων για να μην παγώσουν, εξοπλισμός κατάλληλος για να μένουν οι κεντρικές αρτηρίες του Δήμου ανοικτές, ώστε να μην δημιουργούνται φαινόμενα εγκλωβισμού και μηχανισμός κατάλληλος που να παρέχει, άμεση βοήθεια, την ώρα των γεγονότων που έχει ανάγκη ο Δημότης, σε τρόφιμα, θέρμανση, περίθαλψη, φάρμακα, απεγκλωβισμό ασθενών.

  1. Μεγάλη πυρκαγιά Ιούλιος 2022. Τεράστιες ζημιές. Εκατοντάδες σπίτια καμένα. Ζημιές σε περιουσίες.

Παρέμβαση από την παράταξη εμείς  η πόλη μας στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιούνιο  δηλαδή, αρκετά πριν εκδηλωθεί η πυρκαγιά με παρατήρηση για να ελεγχθεί στο πού βρίσκεται η οργάνωση της πολιτικής προστασίας για την επικείμενη καλοκαιρινή περίοδο, σε τι κατάσταση βρίσκονται οι υποδομές που προβλέπονται από τις πυροσβεστικές διατάξεις και εθνικά σχέδια πολιτικής προστασίας, εάν έχει ενισχυθεί το έμψυχο δυναμικό του Δήμου το τεχνικό προσωπικό, τα μηχανήματα. Από όλη την συζήτηση προέκυψε ότι όλα καλά. και ιδού τα αποτελέσματα.

Σφάλμα Ι                                                                                                                        Περιοχή Νέα Παλλήνη, έργα αποχέτευσης.  Χωρίς επικάλυψη  των διανοιχθέντων ορυγμάτων με μεταλλικές λαμαρίνες 10 χιλ., τουλάχιστον στα σταυροδρόμια, με αποτέλεσμα να εμποδίζονται τα πυροσβεστικά οχήματα, να προσεγγίσουν τις εστίες  φωτιάς και να λειτουργήσουν πυροσβεστικά. Φυσικά είναι ευθύνη της εταιρείας η τήρηση των κανόνων εκτέλεσης δημοσίων έργων,  αλλά την ευθύνη του ελέγχου για την ορθή τήρηση των κανόνων ποιος την έχει, κατά τον Νόμο.

Σφάλμα ΙΙ

Υπάρχει δημοσίευμα στο οποίο φαίνεται ο δήμαρχος να ενημερώνει τον τότε αρχηγό της αντιπολίτευσης για την κατάσταση και όταν αυτός κάνει την διαπίστωση ότι έχει ακούσει για περίπου 200 σπίτια καμένα με παρέμβαση του ο δήμαρχος τον  διορθώνει, ότι κάνει λάθος και ότι είναι πολύ  λιγότερα 3-4. Τα σπίτια τελικά πέρασαν τα 300.

Το σφάλμα εδώ έχει 2 όψεις. Η ευκολία του ψεύδους ή πραγματική άγνοια και ανικανότητα. Ίσως και τα δύο.

Σφάλμα ΙΙΙ

Υπήρξαν κρουνοί που δεν λειτουργούσαν; Οι πληροφορίες από τους κατοίκους και τους πυροσβέστες ήταν συγκεκριμένες. Ποιος ελέγχει την λειτουργία τους, τεχνικοί υπεύθυνοι ή ανεύθυνοι αντιδήμαρχοι;

Σφάλμα IV

Κακή η συμπεριφορά του Δήμου στην καταβολή αποζημιώσεων, απαράδεκτες καθυστερήσεις και συμπεριφορές στους πληγέντες. Άλλοι Δήμοι ενήργησαν με ταχύτητα, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των Δημοτών τους.

  1. Πλημύρες Σεπτέμβριος 2023

Εδώ αποκαλύπτεται πλήρως σε όλη την έκταση, η ανεπάρκεια των διοικούντων τον Δήμο.

Σφάλμα Ι                                                                                                                        Τα πλεονάσματα από την εκσκαφή των ορυγμάτων της αποχέτευσης τα οποία από τον κανόνα, πρέπει να οδηγούνται σε εταιρεία ανακύκλωσης, διοχετεύονται σε χώρους του Δήμου δίπλα στα ρέματα. Κυρίως στο ρέμα Βακαλόπουλου και δευτερεύοντος στο ρέμα του Λόφου Παλλήνης, εντός του χώρου πλημύρας των ρεμάτων, χωρίς έργα αντιπλημμυρικά με τοιχία  αντιστήριξης, καθιστώντας την περιοχή μπαζώματος επικίνδυνη για φράξιμο των ρεμάτων και να έχουμε πλημμυρικά γεγονότα. Ευτυχώς σ’ αυτήν την φάση τα φαινόμενα στην περιοχή μας δεν ήταν έντονα όπως το 2019.

Σφάλμα ΙΙ

Στο ρέμα του Λόφου Παλλήνης και επί της οδού Σαλαμίνος στην στροφή και στο ύψος της κάθετης οδού Εκάβης ανατολικά του ρέματος έχει κατασκευασθεί  πρόσφατα αποστραγγιστικό έργο, κόστους δεκάδων χιλιάδων ευρώ, το οποίο παρασύρθηκε από τις όχι και τόσο ισχυρές βροχές στις αρχές του μήνα στην περιοχή μας.

Κακοτεχνία, τα μπαζώματα, η λάθος μελέτες, η ανικανότητα στους ελέγχους, κάτι άλλο; Θα αναλάβει κάποιος αρμόδιος τεχνικός την ευθύνη.

Σφάλμα ΙΙΙ

Υπάρχει ρέμα στην περιοχή Κάτω Χαρβάτι του Δήμου μας, η οποία περιοχή είναι εκτός σχεδίου και υπό ένταξη. Το συγκεκριμένο  ρέμα διέρχεται διευθετημένο, την εντός σχεδίου περιοχή της περιοχής Καραούζι, βόρεια της Λ. Μαραθώνος και παράλληλα της οδού Δωδώνης  κοντά στα γυμνάσια Παλλήνης διαπερνά την Λεωφόρο με αγωγό και περπατώντας δίπλα και δυτικά για 300 μέτρα την οδό Πωγωνίου, την διαπερνά με ανατολική κατεύθυνση  πριν από την οδό Χελμού και στην οδό Προφήτη Ραφαήλ σταματάει.

Περιέργως δεν υφίσταται κοίτη και διοχετεύονται τα όμβρια στα διάφορα χωράφια αυλές και κατοικίες της περιοχής Αλεπότρυπα του Δήμου μας. Ότι δηλαδή βρει στην διάβα του.

Τί έχει γίνει η κοίτη του ρέματος, το οποίο και διευθετημένο είναι στην εντός σχεδίου περιοχή και καταγραμμένο στους χάρτες της ΕΥΔΑΠ στους οποίους περιγράφεται η διαδρομή και η κατάληξή του στο μεγάλο ρέμα της Ραφήνας . Το ότι η περιοχή είναι εκτός σχεδίου ακόμη δεν συνιστά δικαιολογία.

Τα ρέματα είναι δημιουργία της φύσης και απαιτούν σεβασμό και έργα διότι μπορούν να μας φερθούν πολύ σκληρά εάν δεν τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν. Οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν και με ορίζοντα τα γεγονότα των τελευταίων πλημυρών περιμένουν κινήσεις  ουσιαστικές για την σοβαρή αντιμετώπιση της κατάστασης, με έργα και όχι λόγια.

Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου οφείλουν να δημοσιοποιήσουν τον χάρτη με την φυσική διαδρομή του ρέματος και τα εμπόδια που έχουν παρεμβληθεί στην διάβα του, νόμιμα ή παράνομα και να μεριμνήσει στην υλοποίηση της φυσικής κοίτης πριν συμβούν μεγάλα πλημμυρικά γεγονότα.

Έχουν συσσωρευτεί πολλά. Τα γεγονότα πυκνώνουν και ο χρόνος είναι πολύτιμος.  Η πολιτική προστασία και τα έργα οι κινήσεις που προϋποθέτει πρέπει να ανατεθούν σε ειδικούς και να προχωρήσουμε ως τοπική κοινωνία πιέζοντας προς όλες της κατευθύνσεις, για την εφαρμογή άλλων πολιτικών. Η ενεργοποίηση των Δημοτών είναι πια αναγκαία.

Κώστας Λάμπρου
Αρχιτέκτων – Μηχανικός

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος
με τον συνδυασμό «Εμείς η Πόλη μας»
με επικεφαλής την Ειρήνη Κουνενάκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.