Θανατηφόρο δυστύχημα στο Πικέρμι: Εργάτης σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία κατά τον καθαρισμό οικοπέδου

Τραγικό εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης στο Πικέρμι, στην περιοχή του Ντραφίου, όταν ένας εργάτης έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια καθαρισμού οικοπέδου.  

Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 10:00 στην οδό Φυγέας, όπου συνεργείο καθαρισμού πραγματοποιούσε εργασίες αποψίλωσης και απομάκρυνσης ξερών χόρτων. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο άτυχος εργάτης επιχείρησε να μετακινήσει καλώδιο που εμπόδιζε την πρόσβαση, θεωρώντας ότι δεν ήταν ενεργό. Ωστόσο, το καλώδιο ήταν υπό τάση, με αποτέλεσμα να υποστεί ισχυρή ηλεκτροπληξία και να καταλήξει επί τόπου.

Άμεσα έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, όμως οι διασώστες διαπίστωσαν απλώς τον θάνατό του. Στο σημείο βρέθηκαν επίσης η Πυροσβεστική και η Αστυνομία, που διερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα.

Ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας και πρόληψη

Το περιστατικό εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας στις εργασίες υπαίθριου καθαρισμού, ειδικά σε περιόδους αυξημένης ετοιμότητας λόγω πυροπροστασίας.

«Το βασικό μέτρο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ο έλεγχος των υποδομών πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία. Αν δεν υπάρχει βεβαίωση ότι τα καλώδια είναι απενεργοποιημένα ή εάν δεν έχει προηγηθεί αυτοψία από ειδικό, το συνεργείο δεν θα έπρεπε να αγγίξει τίποτα», τονίζει ο Χρήστος Παπαθανασίου, τεχνικός ασφαλείας και σύμβουλος επαγγελματικού κινδύνου. «Δυστυχώς, σε πολλά περιστατικά σαν και αυτό, διαπιστώνουμε κενά είτε στην ενημέρωση είτε στην εποπτεία του χώρου.»

Ανησυχητικά τα στοιχεία για τα εργατικά δυστυχήματα

Σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, μόνο το 2024 σημειώθηκαν πάνω από 70 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, εκ των οποίων αρκετά σχετίζονταν με τον κατασκευαστικό ή τεχνικό τομέα.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στην Ε.Ε.», επισημαίνει η Κατερίνα Ζαφειροπούλου, επιθεωρήτρια Εργασίας. «Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει, αλλά δεν εφαρμόζεται επαρκώς. Χρειάζεται αυστηρότερη επιτήρηση και συστηματική επιμόρφωση των εργαζομένων αλλά και των εργοδοτών.»

Η ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας

Το δυστύχημα στο Πικέρμι δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Αναδεικνύει μια ευρύτερη κουλτούρα προχειρότητας και έλλειψης οργανωμένης πρόληψης, ιδιαίτερα σε χαμηλής ή μέσης επικινδυνότητας τεχνικά έργα που συχνά θεωρούνται ρουτίνα.

«Πρέπει να πάψουμε να αντιμετωπίζουμε την ασφάλεια ως “πρόσθετο κόστος”. Η ζωή του εργαζομένου δεν μπορεί να μπαίνει στη ζυγαριά με την ταχύτητα ή το οικονομικό όφελος του έργου», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

Η έρευνα των Αρχών συνεχίζεται, ενώ η οικογένεια του άτυχου εργάτη καλείται να διαχειριστεί τη θλίψη της για μια απώλεια που θα μπορούσε – με τα απαραίτητα μέτρα – να είχε αποφευχθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.