Τέσσερα έργα προϋπολογισμού 262 εκατ. € εξήγγειλε η ΕΡΓΟΣΕ. Δεν περιλαμβάνεται ο Σταθμός Γέρακα στην γραμμή του Προαστιακού

Τέσσερα έργα 262 εκατ. ευρώ πρόκειται να δημοπρατήσει τις επόμενες εκατό ημέρες (μέχρι τον Ιανουάριο του 2021) η ΕΡΓΟΣΕ από τα οποία απουσιάζουν έργα που αφορούν την Ανατολική Αττική και ειδικότερα, το έργο κατασκευής στάσης του προαστιακού στο Γέρακα παρά τις διαβεβαιώσεις που φέρεται να έδωσε η διοίκηση της εταιρείας στον Δήμαρχο Παλλήνης, κ. Αθ. Ζούτσο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Χρήστο Βίνη, τα έργα αφορούν:

  • Την ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Λάρισα-Βόλος (66 εκατ. ευρώ), δημοπράτηση μέσα στον Οκτώβριο
  • Σηματοδότηση-ETCS στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Ειδομένη (46 εκατ. ευρώ), δημοπράτηση μέσα στον Οκτώβριο
  • Β’ φάση του Κεντρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών (40 εκατ. ευρώ), δημοπράτηση τον Νοέμβριο
  • Νέα διπλή γραμμή Αίγιο-Ρίο (γραμμές, ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση, σταθμοί), (110 εκατ. ευρώ), δημοπράτηση τον Ιανουάριο.

Ο κ. Βίνης σημείωσε ότι, συνολικά προχωράει η δημοπράτηση έργων με τη διαδικασία των μειοδοτικών διαγωνισμών προϋπολογισμού 630 εκατ. ευρώ, αλλά και η δημοπράτηση έργων με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου προϋπολογισμού 3,3 δισ. ευρώ.

Οι αναπτυξιακοί στόχοι που έχει θέσει η ΕΡΓΟΣΕ, σύμφωνα με τον κ. Βίνη, είναι μεταξύ άλλων η ενίσχυση της διατροπικότητας με έμφαση στην εμπορική μεταφορά, με συνδέσεις σε λιμάνια και αεροδρόμια, η ολοκλήρωση του κορμού του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας (άξονας ΠΑΘΕ), αλλά και η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του προαστιακού σιδηροδρομικού δικτύου.

Ο επικεφαλής της ΕΡΓΟΣΕ έκανε και ένα απολογισμό του πρώτου χρόνου της διοίκησης του στην εταιρεία, σημειώνοντας πως σχεδιάστηκε νέα τεχνική λύση για τη διασύνδεση της Πάτρας, δημοπρατήθηκε το έργο για τη νέα σιδηροδρομική στάση στο Νέο Παντελεήμονα Πιερίας, παραδόθηκε σε λειτουργία η νέα διπλή γραμμή Κιάτο- Αίγιο, δημιουργήθηκε η Βιβλιοθήκη Τιμών, συντάχθηκαν τεύχη δημοπράτησης για 3 έργα, επιταχύνθηκε η διαδικασία υλοποίησης έργων, υπήρξε νομοθετική ρύθμιση για την ανακατανομή των υπολειπόμενων δαπανών διαχείρισης κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως με ιδιαίτερη έμφαση ανέφερε, ότι όλα τα έργα του Ανταγωνιστικού Διαλόγου συνδέουν τα μεγάλα λιμάνια της χώρας με το σιδηροδρομικό δίκτυο, συντελώντας στο όραμα του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για τη δημιουργία ενός μεγάλου εμπορικού κόμβου στη χώρα μας.

Αναβάθμιση και για τον Σ.Σ. Αθηνών

Με το έργο αυτό αναβαθμίζεται ο Σ.Σ. Αθηνών, γνωστός και ως σταθμός Λαρίσης, τόσο στην ικανότητα εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού (αύξηση γραμμών & αποβαθρών, σύνδεση με σταθμό μετρό, ολοκλήρωση Η/Μ εγκαταστάσεων κ/λπ.) όσο και αισθητικά (αποκατάσταση όψεων).

Σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ οι συμπληρωματικές μελέτες καθώς και τα Τεύχη Δημοπράτησης βρίσκονται σε φάση οριστικοποίησης.

Οι εργασίες ανακαίνισης και ανάπτυξης του Σ.Σ. Αθηνών ξεκίνησαν από τον ΟΣΕ με την Σύμβαση 994/2005, συνεχίστηκαν από την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. με την Σύμβαση 751/2015 και με το νέο προς δημοπράτηση έργο θα ολοκληρωθούν οι εργασίες υποδομής, επιδομής και ηλεκτροκίνησης, με την παρούσα εργολαβία με Αριθμό Διακήρυξης (Α.Δ.) 2513.