Σε πολιτικό ζήτημα αναδεικνύει ο Δήμος Παλλήνης την αντιδικία του με τη REDS για την οφειλή 4.019.000

.

Σε μείζον για τα συμφέροντα του Δήμου πολιτικό ζήτημα αναδεικνύει ο Δήμος Παλλήνης την αντιδικία του με την εταιρεία REDS αναζητώντας την στήριξη και αλληλεγγύη της Βουλής, των πολιτικών κομμάτων, των κοινωνικών φορέων και ιδιαίτερα των πολιτών προκειμένου να πιεστεί η διοίκηση του Ομίλου στον οποίο ανήκει η εταιρεία και να αναθεωρήσει την στάση της στην υπόθεση διεκδίκησης των 4.019.000 € που της οφείλεται ως αποζημίωση για την απαλλοτρίωση ιδιόκτητης έκτασής της, εμβαδού 8.841,90m2.

Στο πλαίσιο αυτής της επιλογής έγινε χθες βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παλλήνης έκτακτη συζήτηση του θέματος, η οποία ολοκληρώθηκε με την έκδοση ομόφωνης απόφασης και με κεντρικά χαρακτηριστικά της, δύο ετερόκλητα ζητούμενα:

  1. Την καταγγελία της REDS «για την ακολουθούμενη πρακτική και στάση της»
  2. Την πρόσκληση της REDS «σε διαπραγματεύσεις με την διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Παλλήνης» –η σύσταση της αποφασίστηκε χθες βράδυ-

Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν και μίλησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωτηρίου Ελένη, Πάντζας Γεώργιος, Σκουρολιάκος Πάνος, Δέδες Ιωάννης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Φιλίππου Πέτρος.

Άπαντες, δήλωσαν αλληλέγγυοι προς το Δήμο Παλλήνης, δεσμευόμενοι να συνδράμουν πολιτικά-κοινοβουλευτικά στην ανάδειξη και αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η απάντηση της REDS στην πρόσκληση του Δήμου Παλλήνης
να παραβρεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η εταιρεία REDS με επιστολή της προς το Δήμο Παλλήνης που υπογράφεται από τον γενικό διευθυντή της κ. Γιάννη Μωραϊτη αρνήθηκε να παραστεί στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με το σκεπτικό, «επειδή βρισκόμαστε σε διαδικασία εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων επί του θέματος, θεωρούμε ότι παρέλκει η οποιαδήποτε συζήτηση επ’ αυτού.»

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Γ. Μωραϊτη:

Υπόψη: Δημάρχου, κ. Αθανάσιου Ζούτσου

Κύριε Δήμαρχε: Σε απάντηση της πρόσκλησής σας για την παράστασή μας στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 03/02/2015 με θέμα «Ενημέρωση επί των εξελίξεων του θέματος της REDS», όπως και προφορικά σας ενημέρωσα, επειδή βρισκόμαστε σε διαδικασία εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων επί του θέματος, θεωρούμε ότι παρέλκει η οποιαδήποτε συζήτηση επ’ αυτού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι καλούμαστε σε συζήτηση σήμερα, αφού έχουμε τελεσιδίκως δικαιωθεί από το ΥΠΕΚΑ και τα αρμόδια δικαστήρια ως προς την δίκαιη απαίτηση καταβολής της αποζημίωσης για απαλλοτριωθείσα έκταση ιδιοκτησίας της εταιρείας, επί της οποίας έχει ανεγερθεί το σχολικό συγκρότημα 2° Γυμνάσιο – 2° Λύκειο Παλλήνης και οι Αθλητικές Εγκαταστάσεις.

Υπενθυμίζουμε δε τις από αρχές έτους 2012 προσπάθειες της εταιρείας μας για καταβολή της αποζημίωσης με διευκόλυνση του τρόπου καταβολής (δόσεις κλπ) και αποφυγή δικαστικής διαδικασίας, οι οποίες όμως δεν βρήκαν ανταπόκριση.

Avτ ’ αυτού από την πλευράς σας επιλέχθηκε ο δρόμος της αναιτιολόγητης αμφισβήτησης του δικαιώματος μας προς αποζημίωση με δυσμενείς επιπτώσεις και στα δύο μέρη.»

Ακολουθεί το περιεχόμενο της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Παλλήνης:

«Μετά τις πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις και τις δηλώσεις της εταιρείας REDS A.E. προς τον τύπο κατέστη σαφές ότι η εν λόγω εταιρεία έχει επιλέξει να επιδιώξει ίδια οικονομικά συμφέροντα σε βάρος της κοινωνίας της Παλλήνης, παραβαίνοντας τόσο τις δικές της έγγραφες δεσμεύσεις για να αποζημιωθεί σε είδος για τη γη που εκχώρησε πέραν των νομίμων υποχρεώσεων της όσο και τις ηθικές της υποχρεώσεις απέναντι σε μια κοινωνία η οποία την φιλοξενεί, από την οποία ωφελείται στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και από την οποία έχει ωφεληθεί πολλαπλώς στο παρελθόν και το ίδιο αναμένει να ωφεληθεί και στο μέλλον.

Η όποια άμεση και μονομερής ενέργεια της REDS A.E. θα έχει σαν αποτέλεσμα την αποστέρηση από την τοπική κοινωνία κονδυλίων που προορίζονται για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της περιοχής, την ανατροπή του αναπτυξιακού σχεδιασμού του Δήμου και ακόμη τη δυσλειτουργία βασικών κοινωνικών υποδομών (όπως Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ, αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα, κοινωνικές παροχές, κ.α.) σε μια περίοδο που οι πολίτες πλήττονται από την βαθιά οικονομική κρίση, την ύφεση και την ανεργία, στρεφόμενοι στο Δήμο για στήριξη ακόμη και σε θέματα επιβίωσης.

  • Θεωρούμε αδιανόητο τα επιχειρηματικά συμφέροντα να υπερβαίνουν τα συμφέροντα ολόκληρης της κοινωνίας του Δήμου Παλλήνης ακόμη και αν ενδύονται τον χιτώνα νομικών κανόνων δικαίου.
  • Θεωρούμε αδιανόητη την επίδειξη τέτοιας αναλγησίας έναντι των κοινωνικών αναγκών των πολιτών από μια εταιρεία που η επιτυχία των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων εξαρτάται και από αυτή την κοινωνία κατά της οποίας στρέφεται.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ανεπιφύλακτα τη στάση της REDS Α.Ε. κατά του Δήμου Παλλήνης και την

ΚΑΛΟΥΜΕ δημόσια, έστω και τώρα, να τιμήσει τις έγγραφες δεσμεύσεις της και την ηθική υποχρέωση που έχει απέναντι στην κοινωνία της Παλλήνης και να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με διαπαραταξιακή επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να επιτευχθεί λύση στο ζήτημα που έχει ανακύψει, με πρωταρχικό σκοπό την αποζημίωση της σε γη, όπως είχε εξ’ αρχής συμφωνηθεί, σε κάθε δε περίπτωση να απόσχει από κάθε μονομερή ενέργεια ικανοποίησης των απαιτήσεων της βάσει δικαστικών αποφάσεων η οποία θα επιφέρει βίαιη ανατροπή στην ταμειακή κατάσταση του Δήμου, με την αφαίρεση ενός τόσο μεγάλου ποσού, και θα στερήσει τη δυνατότητα του Δήμου να εκτελέσει αναγκαία έργα αλλά ακόμη και να παρέχει στους κατοίκους κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες.

Ως εκ τούτου εισηγούμεθα τη λήψη απόφασης βάσει των ανωτέρω και ειδικότερα:

Α) Να καταγγείλουμε ανεπιφύλακτα την ακολουθούμενη πρακτική και τη στάση της REDS Α.Ε. κατά του Δήμου Παλλήνης

Β) Να καλέσουμε δημόσια την εταιρεία REDS A.E. να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με διαπαραταξιακή επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να επιτευχθεί λύση στο ζήτημα που έχει ανακύψει, με πρωταρχικό σκοπό την αποζημίωση της σε γη και σε κάθε περίπτωση να απόσχει από κάθε μονομερή ενέργεια ικανοποίησης των απαιτήσεων της βάσει δικαστικών αποφάσεων η οποία θα επιφέρει βίαιη ανατροπή στην ταμειακή κατάσταση του Δήμου.

Γ) Να καλέσουμε όλα τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας (Περιφέρεια Αττικής, Υπουργείο Εσωτερικών, ΥΠΕΚΑ κ.ά.), να προβούν σε κάθε νόμιμη ενέργεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για τη δίκαιη επίλυση του προβλήματος.

Δ) Να συγκροτήσουμε διαπαραταξιακή επιτροπή διαπραγμάτευσης αποτελούμενη από τους επικεφαλείς όλων των δημοτικών παρατάξεων, με πρόεδρο τον Δήμαρχο.

Ε) Να εξουσιοδοτήσουμε την άνω διαπαραταξιακή επιτροπή για κάθε ενέργεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των πολιτών στη κατεύθυνση διεκδίκησης των αιτημάτων μας, ανάλογα με τις εξελίξεις.

ΣΤ ) Να εξουσιοδοτήσουμε τον Δήμαρχο για όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Η απόφαση που θα ληφθεί προτείνεται να αποτελέσει επίσημη δημόσια πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης προς τη REDS A.E. για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ως άνω διαπαραταξιακή επιτροπή.

Μετά από διαλογική συζήτηση, στην οποία έλαβαν το λόγο και οι παρόντες βουλευτές και ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής, όπως φαίνεται και στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά, το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης,

Αποφασίζει ομόφωνα

Α) Καταγγέλλει ανεπιφύλακτα την ακολουθούμενη πρακτική και τη στάση της REDS Α.Ε. κατά του Δήμου Παλλήνης

Β) Καλεί δημόσια την εταιρεία REDS A.E. να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με διαπαραταξιακή επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να επιτευχθεί λύση στο ζήτημα που έχει ανακύψει, με πρωταρχικό σκοπό την αποζημίωση της σε γη και σε κάθε περίπτωση να απόσχει από κάθε μονομερή ενέργεια ικανοποίησης των απαιτήσεων της βάσει δικαστικών αποφάσεων η οποία θα επιφέρει βίαιη ανατροπή στην ταμειακή κατάσταση του Δήμου.

Γ) Καλεί όλα τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας (Περιφέρεια Αττικής, Υπουργείο Εσωτερικών, ΥΠΕΚΑ κ.ά.), να προβούν σε κάθε νόμιμη ενέργεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για τη δίκαιη επίλυση του προβλήματος.

Δ) Συγκροτεί διαπαραταξιακή επιτροπή διαπραγμάτευσης αποτελούμενη από τους επικεφαλείς όλων των δημοτικών παρατάξεων, με πρόεδρο τον Δήμαρχο.

Ε) Εξουσιοδοτεί την άνω διαπαραταξιακή επιτροπή για κάθε ενέργεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των πολιτών στη κατεύθυνση διεκδίκησης των αιτημάτων μας, ανάλογα με τις εξελίξεις.

ΣΤ) Εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο για όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Η παρούσα απόφαση αποτελεί επίσημη δημόσια πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης προς τη REDS A.E. για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου, που συγκροτείται για αυτό το σκοπό.»