Οι τοποθετήσεις Δημάρχου και αντιπολίτευσης για την οφειλή του Δήμου προς την REDS A.E.

.

Η αναζήτηση της «πηγής» από την οποία μπορούν να αντληθούν τα χρήματα για την διευθέτηση της οφειλής των περίπου 4.600.000 € προς την REDS A.E. και κατά ένα τρόπο η επίτευξη οικονομικού διακανονισμού με την εταιρεία για την αποπληρωμή του ποσού και τέλος, η απόφαση για αποσύνδεση της οικονομικής εκκρεμότητας από το ζήτημα πολεοδόμησης της ΠΟΑΠΔ στο Κτήμα Καμπά της Κάντζας, ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στην ωριαία συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου την τελευταία ημέρα του περασμένου μήνα.Ως προς την εξεύρεση των χρημάτων, ο Δήμαρχος κ. Α. Ζούτσος ανέφερε ως πιθανές «πηγές» το Ταμείο Δανείων και Παρακαταθηκών και το «Πράσινο Ταμείο» (*) πρόταση που βρήκε σύμφωνους τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με εξαίρεση τον κ. Ν. Γαβρά.

Τέλος, υπήρξε έντονος προβληματισμός για την εξελισσόμενη επιβάρυνση του αρχικού ποσού της οφειλής με τόκους ύψους 6%, γεγονός που ώθησε όλους τους ομιλητές να επισημάνουν την ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης.

Υπό το βάρος της διόγκωσης του ποσού της οφειλής και της δήλωσης του Δημάρχου ότι σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα εξεταστεί-αποφασιστεί από πού θα αντληθούν τα χρήματα, το ζήτημα, καλώς εχόντων αναμένεται να συζητηθεί σε ένα από τα δύο προσεχή Δημοτικά Συμβούλια, εκτός κι αν στον ενδιάμεσο χρόνο υπάρξει θεαματική εξέλιξη στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης με την εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση η σοβαρή αυτή οικονομική εκκρεμότητα πρέπει σύντομα να φτάσει στο τέλος της γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα αρχίσουν να αναδεικνύονται φωνές αντίδρασης και αυστηρής κριτικής από τους Δημότες όσο οι τόκοι συνεχίζουν να «φουσκώνουν» το ποσό της αρχικής οφειλής.

Ακολουθούν οι αναφορές του Δημάρχου και των τεσσάρων επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Αθανάσιος Ζούτσος, Δήμαρχος Δήμου Παλλήνης

«Ασκήσαμε το ένδικο μέσο αναιρέσεως στον Άρειο Πάγο και υπό την προϋπόθεση ότι θα δικαιωθούμε, ο Δήμος έχει στην διάθεσή του εγγυητική επιστολή ισόποση του οφειλόμενου ποσού. Κατά συνέπεια δεν ρισκάρουμε τίποτα για το ταμείο του Δήμου. Όμως για όσο διάστημα δεν πληρώνουμε την οφειλή μας, δίνουμε τόκους ύψους 240.000 € το χρόνο κι αυτό πρέπει να το αποφύγουμε. Ο τόκος που χρεώνεται ο Δήμος είναι 6% και γι αυτό το ποσό έφτασε μέχρι στιγμής στα 4.650.000 €. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος σ΄αυτό.

Υπενθυμίζω ότι υποβάλαμε αίτηση ανακοπής στην απόφαση κατάσχεσης των χρημάτων με βασικό επιχείρημα ότι τα χρήματα αυτά είναι ακατάσχετα. (Σημ. «Ν»: με το σκεπτικό ότι τα χρήματα προέρχονται από ανταποδοτικά τέλη των Δημοτών) Η αίτηση ανακοπής δικάζεται το 2018 και έχουμε επιτύχει προσωρινή διαταγή να μην πάρει η REDS τα χρήματα από την Τράπεζα, άλλωστε γι ΄αυτό υπάρχει σχετική συμφωνία με την εταιρεία. Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων (Σημ. «Ν»: ζητείται η διατήρηση της διαταγής για μη εκταμίευση των χρημάτων) συζητήθηκε στις 17 Μαρτίου 2015 και αναμένεται η έκδοση απόφασης. Στην περίπτωση που κερδίσουμε τα ασφαλιστικά μέτρα, δεν κινδυνεύουμε να μας πάρουν τα χρήματα, θα παραμείνουν όμως δεσμευμένα και ταυτόχρονα ο Δήμος θα επιβαρύνεται με 240.000 € το χρόνο. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε γιατί είναι μία σημαντική δαπάνη για το Δήμο. Θα φτάσουμε στο σημείο οι τόκοι να είναι περισσότεροι από το κεφάλαιο…

Επειδή η πράξη απαλλοτρίωσης αποτελεί νόμιμη αιτία δανειοδότησης θα διερευνήσουμε αυτό το ενδεχόμενο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, παράλληλα, όμως, θα στραφούμε και στο Πράσινο Ταμείο μήπως εξασφαλίσουμε από εκεί τα χρήματα.

Σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα εξεταστεί που θα βρεθούν τα χρήματα.»

Παναγιώτης Μερτύρης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης

Θα συμφωνήσω με το Δήμαρχο σε ότι αφορά στα όσα είπε ως μέλος της Διαπαραταξιακής Επιτροπής.

Οφείλω να εκφράσω την προσωπική άποψή μου: δεν υπάρχει σημείο επαφής με την εταιρεία REDS. Θέλει μόνο να πάρει και όχι να δώσει.

Θεωρώ ότι πλέον δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης της Διαπαραταξιακής Επιτροπής. Αυτό που έπρεπε να κάνει η Δ.Ε. ως προς την απόσβεση του χρέους το έκανε και απ΄ότι κατάλαβα η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι παίζουμε το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Πάμε στην εταιρεία και μας λέει να προτείνουμε εμείς. Τι να προτείνουμε δηλαδή; Οι ίδιοι κάνουν το έργο. Θεωρώ την υπόθεση τελειωμένη και για να έχουμε το κεφάλι μας ψηλά, μοιραία θα πρέπει να πληρωθούν αυτά τα χρήματα. Αν μπορούμε να τα πάρουμε πίσω θα είναι ευχής έργον, άλλωστε είμαι της άποψης ότι αν μπορούσαμε να μην πάρει η REDS ούτε ένα ευρώ θα ήταν ευτύχημα. Βέβαια η διάθεση της εταιρείας δεν είναι αυτή, γι ΄αυτό και υποστηρίζω ότι δεν πρέπει να διατηρηθεί η Διαπαραταξιακή Επιτροπή. Το έργο της σταματάει εδώ και οτιδήποτε φανεί στο μέλλον για την υπόθεση αυτή, είμαστε στην διάθεση του Δημάρχου.

Ως προς την πολεοδόμηση, υπάρχουν πολλές ενστάσεις και πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο προς το συμφέρον των δημοτών.

Απόστολος Βολιώτης, Επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης

Κατά τη γνώμη μας η ιστορία εξελίχθηκε όπως την είχαμε προβλέψει εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αποδείχθηκε δηλαδή ότι οι στόχοι της εταιρείας ήταν απόλυτα μαξιμαλιστικοί. Κατά τη γνώμη μας, η REDS επιδίωξε και επιδιώκει με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια για να μην πω, τρία τρυγόνια… Ποια είναι τα τρυγόνια…; Να πάρει πάση θυσία τα χρήματα από το Δήμο γιατί απ΄ ότι είπανε οι εκπρόσωποί της, τους είναι τελείως αναγκαία προκειμένου να εξοφλήσουν υποχρεώσεις που έχουνε στις Τράπεζες. Από την άλλη μεριά, με τον τρόπο που χειρίστηκαν και θα συνεχίσουν να χειρίζονται το ζήτημα, χρησιμοποιούν τη δικαστική τους απαίτηση ως «δούρειο ίππο» για να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση του έργου στο Κτήμα Καμπά με την έγκριση σε πρώτη φάση της πολεοδομικής μελέτης και σε δεύτερη, την ολοκλήρωση του.

Κατά συνέπεια θεωρούμε από την πρώτη στιγμή ότι πρόθεση της εταιρείας ήταν ένας προσχηματικός διάλογος. Δυστυχώς, το είπαμε από την αρχή αυτή και επιβεβαιωθήκαμε. Η εταιρεία ξεκάθαρα μας είπε, δεν δέχομαι τίποτε από αυτά που προτείνετε, εμείς θα προχωρήσουμε με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς και για να μην εκτεθεί στους δημότες της πόλης, είπαν θα σας κάνουμε και κάποιες διευκολύνσεις.

Τα ζητήματα οφειλής και πολεοδόμησης είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Το είπαμε στην Διαπαραταξιακή Επιτροπή από την πρώτη στιγμή. Σωστά, λοιπόν, σήμερα διαχωρίστηκε το θέμα εκ μέρους του Δημάρχου. Κάνω έκκληση προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να επιμείνουμε στη θέση αυτή.
Κατά συνέπεια, η διοίκηση του Δήμου θα πρέπει να διερευνήσει από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα με όσο γίνεται πιο ικανοποιητικούς τρόπους, είτε από το Πράσινο Ταμείο είτε από το Ταμείο Δανείων και Παρακαταθηκών.

Εμείς πάντως επιμένουμε ότι πράγματι υπάρχει ελπίδα ως προς την αναίρεση του Δήμου που έχει ασκηθεί στον Άρειο Πάγο. Πιστεύουμε ότι έχει προοπτική καλής εξέλιξης αρκεί να οργανωθεί με τεκμηριωμένο τρόπο η παρουσία μας κατά την εκδίκαση.

Με την ευκαιρία θέλω να επαναλάβω ότι η παράταξή μας είναι απολύτως αντίθετη στην κατασκευή του φαραωνικού αυτού έργου και μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Δήμος Παλλήνης πρέπει να αναλογισθεί τις ευθύνες του απέναντι στο λαό της περιοχής και με κάθε τρόπο να εμποδίσει την οικοδόμησή του. Αν δημιουργηθεί αυτό το έργο, η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη με τρομακτικές συνέπειες για το Δήμο και τους Δημότες.

Κ. Μπάκας, επικεφαλής της παράταξης «Όλοι Μαζί»

«Στην συνάντηση που είχαμε με τον εκπρόσωπο της REDS μας είπε ότι απορρίπτεται η τεχνική λύση απόδοσης των 9 στρεμμάτων στο Κτήμα Καμπά, γιατί η έκταση αυτή που ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου, είναι χαρακτηρισμένη ως κοινόχρηστη και κοινωφελής.

Η εταιρεία μας είπε ότι είναι ανοιχτή σε επόμενη συζήτηση που θα θελήσει ο Δήμος και για να επαναλάβω αυτό που είπε ο κ. Δήμαρχος, m είπε «ότι αν θέλουμε, μπορούμε να συγκεκριμενοποιήσουμε την αρχικώς εκφρασθείσα σκέψη για τυχόν διευκόλυνση της διαδικασίας πολεοδόμησης και αποτίμησης της έναντι του χρέους του Δήμου».

Δηλαδή να τους διευκολύνουμε να προχωρήσουν το Mall που θέλουν να κατασκευάσουν στην Κάντζα και να συζητήσουμε ένα ποσό απομείωσης του χρέους που έχουμε.

Κάτι τέτοιο θα απαξίωνε το κύρος του Δήμου και δεν θα ήταν ηθικό από μέρους μας. Δεν μπορεί κάποιος να πάει και να πει ότι θέλουμε τόσα να μας κόψετε για να σας βοηθήσουμε να προχωρήσετε στην πολεοδόμηση. Είναι συναλλαγή. Άρα σταματάει η διαδικασία εδώ, όπως και η συνέχεια της συζήτησης.

Από εδώ και πέρα παραμένει στο τραπέζι ο οικονομικός διακανονισμός. Δηλαδή να μας βοηθήσουν με κάποιο τρόπο στο χρόνο αποπληρωμής, ώστε να δούμε αν μπορούμε να πάρουμε ή δάνειο ή να προβούμε σε κάποια άλλη διαδικασία, όπως είπε και ο κ. Δήμαρχος.

Πλέον τα θέματα κατασκευής του Εμπορικού Κέντρου και της οφειλής αποσυνδέονται. Είναι δύο τελείως διαφορετικά θέματα και πλέον δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο….»

Νίκος Γαβράς, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Παλλήνης»

Συμφωνείτε σε όλα…. Για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα και στο τι προτείνετε… Να πάμε στα δικαστήρια, να συζητήσουμε μαζί τους, να δούμε τι κάνουμε, να βολιδοσκοπήσουμε την κατάσταση και το αποτέλεσμα ποιο είναι; Το κεφάλαιο θα κάνει τη δουλειά του. Τώρα ψάχνουν για επενδυτές και το γίγα- Mall θα γίνει πραγματικότητα εάν ακολουθήσετε αυτή την τακτική.

Από την αρχή έχει χαθεί χρόνος. Όμως δεν είναι αργά. Προσπαθείτε σήμερα να δείξετε ότι ξεχωρίζετε τα δύο γεγονότα. (Σημ. «Ν» την οφειλή προς τη REDS και την πολεοδόμηση) . Άλλο η δανειακή σύμβαση, άλλο το μνημόνιο, άλλο τα 4 εκατ. € κι άλλο το mall.

Όσοι εδώ μέσα έρχονται και προασπίζονται τα συμφέροντα του παλληνιώτικου λαού με τις τοποθετήσεις τους και τις ενέργειές τους μέσα από τα δικαστήρια και έχοντας τον κόσμο στον καναπέ, κοροϊδεύουν…

Αν δεν πείσουμε τον κόσμο να κουνήσει τα χεράκια του, να πάρει τα ποδαράκια του να βγει στους δρόμους, τίποτε δεν θα γίνει. Όλα θα προχωρούν όπως τα θέλει το κεφάλαιο.

Αν όμως δεν διατυπώσουμε και τα κατάλληλα δικαιώματα που να συσπειρώνουν τον κόσμο δεν τον βγάλουν ποτέ στους δρόμους. Πρέπει πρώτα να βγούμε μαζί και να μην απογοητευόμαστε αν βγαίνουν λίγοι. Πρέπει η προοπτική μας να είναι αυτή. Ο κόσμος θα δώσει τη δυνατότητα να πιέσει έτσι ώστε και η απόφαση του δικαστηρίου να έχει αίσιο αποτέλεσμα.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν μπει πανωτόκια επάνω στα 4 εκατ. €; Έχουν μπει… Περίπου 600.000 €
Αλήθεια, γιατί δεν κινητοποιηθήκαμε απ΄την αρχή έτσι ώστε να μπορούσαμε να πάρουμε μια απόφαση αφού υπάρχει κατακραυγή του κόσμου από την δικαστική απόφαση και να είχαμε απαλλαγεί από τα 4 εκατ. €;

Δεν μπορούμε όμως να φέρουμε τον κόσμο στο δρόμο για τα 4 εκατ. €. Πρέπει, πρώτα να τον βάλουμε να διεκδικήσει απ΄την αρχή όλο το Κτήμα Καμπά γιατί αν δεν τον βάλουμε, τότε ο ένας θα λέει ότι επειδή η εταιρεία σας πήρε τα χρήματα το κάνατε για εκδίκηση, επομένως θα τους δώσουμε την άδεια να πολεοδομήσουν, κι εμείς θα λέμε όχι γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε απόφαση πως το ζήτημα είναι ξεχωριστό.
Μα τι είναι αυτά τα πράγματα…;
Νομίζετε ότι μιλάτε σε κανένα….

Τα συμφέροντα εδώ τα υπηρετεί η κυβέρνηση, η Περιφέρεια, τα υπηρετεί ο Δήμος, τα υπηρετείτε εσείς με την τακτική σας, έστω κι αν λέτε στον κόσμο ότι δεν τα υπηρετείτε.

Εμείς, λοιπόν επιμένουμε στην πρότασή μας με δυό κουβέντες: παράλληλα με τη δικαστική διεκδίκηση να ξεσηκώσουμε τον κόσμο και να τον βγάλουμε στους δρόμους, να μην πληρώσουμε ούτε φράγκο, δεν έπρεπε να πάμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά, εντάξει, πήγατε τα κάνατε αυτά, καταλήξαμε σ΄αυτό το συμπέρασμα κι ακολουθείτε τον ίδιο δρόμο.

Για να σας φέρει ξανά στο ίδιο αποτέλεσμα, να πάρει η εταιρεία τα λεφτά και να κάνει και το Mall.

Διεκδικούμε να μην πληρώσουμε τα λεφτά και να αποδοθεί στο Δήμο Παλλήνης όλο το Κτήμα Καμπά, επίσης, το στρατόπεδο Λάμπρου, το Λόφο Λεβίδη, το Λόφο Κεραίας και όλα τα διεκδικούμενα στην Ανθούσα…»

___________________________________________________
(*) Τι είναι το Πράσινο Ταμείο

Σκοπός του Πράσινου Ταμείου είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος με την διαχειριστική, οικονομική, τεχνική και χρηματοπιστωτική υποστήριξη προγραμμάτων, μέτρων, παρεμβάσεων και ενεργειών που αποβλέπουν στην ανάδειξη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, η στήριξη της περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας και η εξυπηρέτηση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος μέσω της διοίκησης, διαχείρισης και αξιοποίησης των πόρων που προβλέπονται στα άρθρα 3 και 7.

Ποιές οι χρηματοδοτούμενες δράσεις

Η αξιοποίηση από το Πράσινο Ταμείο των Πράσινων Πόρων γίνεται μέσω προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση δράσεων προστασίας, αναβάθμισης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος που υλοποιούν τρίτοι (φορείς υλοποίησης) και μπορεί να έχει τη μορφή επιχορηγήσεων, δανείων, κεφαλαιακής συμμετοχής ή άλλης ισοδύναμης μορφής κεφαλαιακής ενίσχυσης. Οι δράσεις αυτές επιτρέπεται ταυτόχρονα να συγχρηματοδοτούνται ή να ενισχύονται και από άλλες δημόσιες ή ευρωπαϊκές πηγές ή/και ιδιωτικούς πόρους ή που δανειοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή άλλους φορείς.