Συνάντηση εργασίας των Δημάρχων Παιανίας -Ελληνικού-Αργυρούπολης για το Σπήλαιο Κουτούκι

Συνάντηση εργασίας είχαν ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης και ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσίων που εορτάζεται σήμερα, 18 Απριλίου.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προώθηση των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στον Υμηττό και στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκαν το Σπήλαιο της Παιανίας (Κουτούκι).

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής του σπηλαίου στο πλαίσιο του μεγάλου σχεδίου του ΣΠΑΥ για την πιστοποίηση των μονοπατιών και την σύνδεσή τους με όλα τα μνημεία που δεσπόζουν στον ορεινό όγκο του Υμηττού.

Η Αλεξάνδρα Οικονόμου, βιολόγος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας ξενάγησε τον κ. Κωνσταντάτο στο Σπήλαιο, παρουσιάζοντας τα ευρήματα, την ιστορία του αλλά και τις προκλήσεις για το μέλλον.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ σε δήλωσή του σημείωσε:

«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς βρεθήκαμε στο πανέμορφο σπήλαιο Παιανίας και διαπιστώσαμε για μια ακόμα φορά, πόσο τυχεροί είμαστε όλοι εμείς οι κάτοικοι της Αττικής γιατί διαθέτουμε ένα πανέμορφο βουνό, τον Υμηττό μας, που έχει όχι ένα αλλά σχεδόν πενήντα ανάλογα μνημεία διάσπαρτα σε όλες τις περιοχές και στους 11 Δήμους.

Θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο Πολιτισμού για την άριστη κατάσταση που βρίσκεται το σπήλαιο, τον Δήμαρχο Παιανίας Ισίδωρο Μάδη, και όσους έχουν εργαστεί για να είναι αυτό το κόσμημα πραγματικά σε αυτή την άριστη κατάσταση και θέλω να σας καλέσω όλους, ιδιαίτερα τους γονείς, να το επισκεφθείτε, να διαπιστώσετε οι ίδιοι την ομορφιά του και να δείξετε στα παιδιά μας τι σημαίνει μνημείο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι άνθρωποι του ΣΠΑΥ είμαστε εδώ για να αναδείξουμε αυτή την ομορφιά, να την προστατεύσουμε και να την θωρακίσουμε. Είμαστε όλοι μια οικογένεια για τον Υμηττό μας, για το βουνό της καρδιάς μας».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παιανίας ευχαρίστησε τον κ. Κωνσταντάτο για την πρωτοβουλία να επισκεφθούν το Σπήλαιο Κουτούκι τονίζοντας πως «ο Δήμος Παιανίας διεκδικεί το Σπήλαιο προκειμένου να το αναδείξει ακόμα περισσότερο και να δημιουργήσει όλες εκείνες τις υποδομές που θα ικανοποιούν τους επισκέπτες.

Το μοναδικό αυτό Σπήλαιο έχει την δική του ιστορία που συναρπάζει τον κάθε επισκέπτη. Και ναι μεν βρίσκεται στον Δήμο Παιανίας αλλά είναι το σπήλαιο όλης της Αττικής».

Μετά το πέρας της ξενάγησης, ο Ισίδωρος Μάδης συνομιλώντας με την κα Οικονόμου τόνισε πως πρόθεσή του είναι ο Δήμος Παιανίας να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαχείριση του Σπηλαίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού ενώ ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα θα αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με το Κουτούκι έτσι ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των χιλιάδων επισκεπτών.

Επεσήμανε τη σημασία που έχει για την πόλη η λειτουργία του Σπηλαίου και πώς μπορεί να συμβάλλει στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη του Δήμου Παιανίας.

Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί άμεσα και συνάντηση εργασίας οπότε να εξεταστεί διεξοδικά η συνεργασία του δήμου με το ΥΠΠΟΑ.